Четвъртата вълна на COVID-дезинформация вече е тук

Мина Киркова, Factcheck.bg 14 септември 2021 в 16:00 10437 0

“Масово умират ваксинирани”. “Готвят се нови локдауни в държави с висок процент на ваксинирани, а скоро и у нас”. “Причина за новата вълна на пандемията са ваксините на “Пфайзер” и “Астра Зенека”.

Това са само част от твърденията, които се разпространяват в социалните мрежи и сайтове все повече в последния месец – в синхрон с нарастването на случаите на COVID-19 в България, които вече ясно определят наближаването на поредната, четвърта вълна на вируса у нас.

Книгата се съди по корицата, дезинформацията – по заглавието

“Извънредно! Полша и Унгария спират Пфайзър и Зенека. Доказано е, че 4 вълна идва от тях,” гласи заглавието на текст в сайта zabranenataistina.eu. Това е един от сайтовете, който активно разпространява дезинформация за пандемията в последните седмици. По данни на инструмента CrowdTangle публикации от този сайт са събрали повече от 2 милиона и 800 хиляди интеракции в социалните мрежи за последните 2 месеца. “Забранената Истина” съществува от 2 юли тази година, както се разбира от първата публикация в сайта, която е автоматично генерирана от платформата WordPress при създаването на сайта. Читатели на Factcheck.bg също сигнализираха за недостоверни твърдения във въпросния сайт.

Текстът с това заглавие съдържа едва няколко изречения, в които има и няколко допуснати правописни грешки, липсващи препинателни знаци. Цитират се “медии,” а информацията е напълно недоказуема – всъщност в Унгария се предвижда поставяне на 3-та доза от одобрените ваксини, сред които са и тези на Pfizer/BioNTech и Astra Zeneca. Всъщност всички текстове в сайта zabranenataistina съдържат не повече от 3 изречения, всички са с подобни правописни грешки и всички са писани от един и същи автор – Мира Йорданов, за която писахме вече в проверка на Factcheck.bg. Снимката й в търсачката Yandex показва, че човекът на изображението не е Мира Йорданов, а Александра Кучеренко – украински журналист.

Публикациите от “Забранената Истина” се споделят особено често във “Фейсбук” групата “НП “ИСТИНАТА И САМО ИСТИНАТА” ДЕВНЯ”. Това е група на привържениците на партията, която се опитва да основе Венцислав Ангелов-Чикагото. Той беше кандидат за народен представител от партия “Българско национално обединение” в Русе на изборите през март тази година. Преди това Ангелов излежа ефективна присъда за наркотрафик, след като няколко години се укриваше в чужбина и беше обявен за международно издирване. Ангелов води активна кампания в социиалните мрежи, а една от най-разпространяваните от него тези е, че COVID-19 не е истински вирус.

На 10 август тази година се появява и сайтът vsichkozajivota.eu. Интерфейсът му, както и стилът на публикациите в него са почти идентични на тези на “Забранената Истина”. В първите дни от началото на сайта статиите, които се публикуват в него са основно на тема нови мерки за предпазване от четвърта вълна на COVID-19. В тях също както в “Забранената Истина”, не се съдържа почти никаква информация, а заглавието е това, което привлича интеракции в социалните мрежи. В една от публикациите във “Всичко за Живота” се твърди, че “Европа е пред гражданска война заради новите мерки”. Според автора информацията е от доклад на ООН. Такъв доклад няма. Въпреки това статията е събрала близо 90 хиляди интеракции в социалните мрежи, по данни на CrowdTangle. Че сайтовете “Забранената Истина” и “Всичко за Живота” са свързани, личи и от ”Фейсбук” страницата “Истинските новини”, която има близо 52 хиляди последователи. В нея се споделят само невярна информация от тези два сайта, от известно време и от още един, създаден по същата схема и със същите характеристики – “Фактите днес”.

В сайтовете “Забранената Истина” и “Всичко за Живота” акцентът е върху няколко конкретни теми, по които се публикува най-активно, с леки промени в детайлите. Една от тях е за запалени складове на производителите на ваксини – Pfizer/BioNTech, Moderna и Astra Zeneca. Новините за пожари във фармацевтичните складове са няколко – за Англия, Полша, Германия, че дори и в Пловдив. Всички тези публикации са споделяни и коментирани в социалните мрежи общо над 1 милион и 100 хиляди пъти, по информация от инструмента CrowdTangle. Всъщност единственият пожар, който е засегнал склад на Pfizer/BioNTech, е бил в американския щат Масачузетс през юни тази година.

Същият подход се използва и по темата за предстоящи нови затваряния в държави с висок процент на ваксинирано население. Според публикациите в локдаун влиза Ирландия със 100% ваксинирано население. Проверката показва, че към момента ваксинирани с 2 дози са 68.1% от ирландците. Правителството в Дъблин няма планове за локдаун, а точно обратното – мерките се разхлабват в последните месеци, като на 20 септември ще бъде позволено и присъствието на големи групи от 100 души на събития на закрито, в случай, че присъстващите са ваксинирани или прекарали вируса. В сайта “Всичко за Живота” може да бъде намерена и информация за предстоящ пълен локдаун в Израел. Въпреки че случаите на болни от COVID-19 в страната се увеличават, официален план за пълно или частично затваряне няма – властите полагат усилия да увеличат капацитета на болниците, за да избегнат повторна криза.

По темата за евентуален локдаун в България в двата сайта има над 20 публикации, които съобщават фалшива информация за затваряне на различни дати. Цитират се несъществуващи препоръки за България от СЗО, решения на служебния министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, Бойко Борисов, директори на училища във връзка с предстоящата учебна година. Последната официална информация от Министерството на здравеопазването е за въвеждане на по-строги мерки като вечерни часове и ограничаване на капацитета на затворени помещения от 7 септември, но не и на пълно или дори частично затваряне на страната.

Всички тези публикации не предоставят почти никаква информация, много често цитират просто “медии” или приписват на политически фигури неверни изказвания. Въпреки това те са споделяни и коментари във “Фейсбук”, “Инстаграм” и “Туитър” милиони пъти.

Изгубени в превода или в контекста

Темата за ваксинирани хора, които са починали в следствие на усложнения на COVID-19, разбираемо е сред най-популярните. Освен откровените измислици се срещат и публикации, в които има и частично вярна информация, но е пропуснат съществен контекст. Подобен е случаят с новина, публикувана у нас първо от информационна агенция “Фокус”, а след това и от няколко други медии. Според информацията в Испания е започнала пета вълна на коронавируса и масово умират ваксинирани хора. Цитира се испанския ежедневник El País. Преводът обаче пропуска важна част от заглавието на текста в испанската медия. Там то гласи “Los muertos por covid suman el máximo de la quinta ola, que se ceba con los inmunodeprimidos: “Sin vacunas sería una masacre” – Смъртните случаи от COVID-19 стигат върхови стойности за петата вълна, най-голям брой от тях са с нарушена имунна система: “Без ваксини щеше да бъде масово клане”.

Подобен е случаят с новина от Гърция – “Първа смърт на ваксиниран от COVID-19 в Гърция”, гласи статия в сайта на в. “24 часа”. В сайта на телевизия Bulgaria On Air заглавието е “Гърция бие тревога: Имаме първата смърт на напълно ваксиниран пациент”. Цитиран е завеждащият спешното отделение в болницата в Солун д-р Никос Каправелос, а акцентът е, че напълно ваксиниран 70-годишен грък, който е спазвал всички противоепидемични мерки, е починал след борба с вируса. В гръцкия седмичник Proto Thema текстът е със заглавие “Каправелос: Имахме първата смърт на напълно ваксиниран пациент. Това е изключение” (Καπραβέλος: Στη μονάδα μου είχαμε τον πρώτο θάνατο πλήρως εμβολιασμένου – Ήταν η εξαίρεση). В интервюто д-р Каправелос казва, че това е първият и единствен починал ваксиниран в страната и това трябва да се приема като изключение, което потвърждава правилото – че в 99% от случаите ваксините са ефективни.

В сайта svobodnoslovo.eu пък е поместен коментар на бившия член на НДСВ и бивш евродепутат д-р Антония Първанова, която твърди, че американския център за контрол и превенция на заболяванията започват изтегляне на PCR-тестовете от употреба, защото те не доказват наличие на коронавирусна инфекция в тялото. Сигналът за тази новина ни беше подаден от читател на Factcheck.bg., а коментарът на Първанова е публикуван в редица други български медии (Plovdiv24.bg, burgasdnes.com). Тази информация също е извадена от контекста. Всъщност американският център за контрол и превенция на заболяванията (CDC) няма да иска подновяване на разрешението за спешна употреба на PCR-тестовете след края на тази година, не защото PCR-тестовете не са надеждни, а защото искат да може да се използват и други тестове, които да отчитат едновременно и коронавирусна инфекция, и всякакви други грипни инфекции. Целта е лабораториите да работят по-лесно през предстоящия грипен сезон.

Това обаче не пречи тази невярна интерпретация да се използва като аргумент в дебатите, свързани с началото на новата учебна година у нас. На нея се позовава и “Отворено писмо на учители и родители във връзка със законността на предлаганите мерки от МЗ и МОН за учебната 2021/22 година”. В него пише, че Центърът за превенция и контрол над заболяванията на САЩ се отказва от задължителната спешна употреба на PCR-тестовете от 2022 г., тъй като освен COVID-19, тези тестове отчитат още наличието на десетки други заболявания, без да ги отличават едно от друго. Тази информация също е невярна. Politifact цитират директора на програмите за инфекциозни болести към Асоциацията на лабораториите, отговарящи за общественото здраве, Кели Вроблевски. Тя казва, че няма как PCR-тестовете да отчитат нещо различно от COVID-19, тъй като те са разработени специално за целта. Следователно, не е възможно PCR-тестът да не разграничава между грип и коронавирусна инфекция, защото той изобщо не би отчел наличието на грипна инфекция в тялото.

Източник: Unsplash

Една от най-споделяните публикации по темата за смъртните случаи от COVID-19 на ваксинирани хора е дело на Фейсбук страницата “Доцент Атанас Мангъров”. Публикацията цитира данни от доклад за разпространението на различните варианти на коронавируса в Англия, за да илюстрира, че повече ваксинирани хора са починали от COVID-19, отколкото неваксинирани. Макар самите данни да са достоверни, в публикацията те са извадени от контекста, необходим за правилната им интерпретация, както установи проверката на FactCheck.bg. Обяснението за по-големия брой починали ваксинирани хора е, че те са предимно на възраст над 50 години, а повечето възрастни англичани вече са ваксинирани.

Голяма част от сюжетите на COVID-дезинформацията у нас са “вносни” и не може да се каже, че българската публика е повече изложена на дезинформация, в сравнение с други общества. И у нас, както и в други държави, се наблюдава опит да се злоупотребява със страховете и съмненията на хората с политически цели, като темата за пандемията и ваксините се свързват с твърдения за нарушени права и опит за контрол от страна на управляващите. Наши разследвания вече демонстрираха и припокриването на говорителите по различни теми, но със сходен политически дневен ред – “борците” срещу Истанбулската конвенция се оказаха и в първите редици на съпротивата срещу “измамата COVID-19”.

Междувременно България продължава да е с най-ниското ниво на ваксинирани срещу COVID-19 в Европейския съюз, а случаите на коронавирус в страната се увеличават прогресивно.

Публикацията е създадена с подкрепата на Европейския съюз. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg

Мина Киркова, Factcheck.bg

Мина Киркова е завършила Класическата гимназия в София и Глазгоуския университет във Великобритания със специалност „Кино и телевизия“. Професионалният ѝ път започва от телевизия BiTelevision, където работи като международен редактор. С журналистика продължава да се занимава на свободна практика, като борбата с фалшивите новини е една от темите, които я вълнува най-много. През декември 2020 г., в екип с Георги Марчев и Симона Костадинова, работи по разследване за фалшивите новини за PCR тестовете за установяване на коронавирус. Разследването печели награда от Хакатон, организиран от АЕЖ – България, на тема „Здраве на прицел“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови