Александър Марков от БНТ за Украйна: Видях най-лошото и най-красивото у човека

Мая Младенова 17 юни 2022 в 16:45 2579 0

Войната в Украйна: Началото

Снимка БНТ

Войната в Украйна: Началото

Журналистът от Българската национална телевизия Александър Марков беше първият български журналист, който отрази пряко от територията на Мариупол началните часове на военните действия на Русия срещу Украйна. Репортажите му станаха част от международния Евровизионен видеообмен, като бяха излъчени над 540 пъти от 75 европейски и световни медии.

Александър Марков от БНТ: В Украйна бяхме първи, навлязохме до самия фронт

Александър Марков беше в Украйна два пъти – през февруари и през май. За поредицата му от репортажи, излъчени в ефира на Българската национална телевизия, Александър Марков получи две специални журналистически награди – от Асоциацията на обществените радио-телевизионни оператори в Европа – СИРКОМ и „Гореща точка Украйна“ на конкурса Web Report 2022.

Александър Марков Снимка: БНТ

– Тази неделя, 19 юни, от 19:30 ч. в поредицата за актуална публицистика по БНТ 1 „В кадър“ ще бъде излъчен филмът ви „Войната в Украйна: Началото“. Какво ще видим в него?

Александър Марков: Първите моменти от войната на 24-и февруари в Мариупол, когато Българската национална телевизия бяхме единствената българска медия там на място, както и една от малкото европейски медии, които предаваха началото на войната на живо.

Десетки хора от Мариупол, Маринка, Краснохоривка (в Донецка област), Бердянск и Одеса в дните преди войната. Опасното ни 25-часово изтегляне към молдовската граница и първите евакуации на българи.

Последиците от войната в Киев и Одеса, както ги видяхме през месец май, когато се завърнахме в Украйна. Както и съдбата на героите във филма, някои от които животът изпрати извън страната, а други – на фронта. Опитваме се, също така, да видим конфликта в по-широк контекст – какво означава този конфликт за всички нас и какви са причините и последствията от него.

– Как бихте описали развоя на ситуацията чрез срещите ви с хора, които живеят под обстрел вече повече от 100 дни?

Александър Марков: На изток в Донбас хората възприеха началото на войната като поредната ескалация. Условията, в които живееха преди 24-и февруари, бяха ужасни – градове във военна зона. Дори няма нужда да Ви описвам детайлно. В първите часове на войната в Мариупол хората не изглеждаха стъписани и притеснени, бяха спокойни, нямаше паника. Много избраха да останат и може би сгрешиха.

През май войната вече видимо се беше настанила в цялата страна – живот, изцяло подчинен на военната логика. Разрушения навсякъде, ракетни удари, сирени, укрепления, военни, окопи, забрани, разрушени бензиностанции и липса на гориво...

– Именно за репортажите Ви за войната в Украйна, излъчени в ефира на БНТ, получихте две специални награди – от Асоциацията на обществените радио-телевизионни оператори в Европа – СИРКОМ и „Гореща точка Украйна“ на конкурса Web Report 2022. Как оценявате тези отличия и какво е отношението ви към журналистическите награди като цяло?

Александър Марков: Благодаря на Българската национална телевизия и на организаторите на тези конкурси. За целия наш екип е голяма чест: операторите Владимир Богдански и Станислав Златев, видеотехниците Роберт Вецов и Тодор Илиев, Цветелина Йорданова – ръководител на отдел „Международни новини“, ръководството на Българската национална телевизия, режисьори, монтажисти, всички колеги.

– В едно интервю казахте, че сте благодарен, в чисто професионален план, за историческия шанс да отразявате тези събития. Но от чисто човешка гледна точка – промени ли Ви по някакъв начин войната и това, което видяхте от първо лице?

Александър Марков: Да. Мисля, че по-очевидна стана крехкостта на всичко познато. Видях най-лошото и най-красивото в човека.

Гледайте трейлър на филма „Войната в Украйна: Началото“ ТУК

Репортажите на Александър Марков от горещите точки на Украйна гледайте ТУК

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови