"Вълната", която ще ви погълне на София Филм Фест

Камелия Тавитян 12 март 2016 в 17:00 9311 0

"Вълната".

Някои захъркаха сладко, други изпотиха нервно длани, а трети ахнаха пред красивата природа в кадър. В общи линии такава беше атмосферата на първата прожекция на „Вълната“ в "Люмиер". Норвежкият филм, за който се говори още от миналата година, пристига на София Филм Фест с цели пет прожекции.

„Вълната“ е лента с кратък живот. Няма да се будите нощем или да мислите дни наред за него, но пък със сигурност адреналинът ви по време на прожекцията ще се покачи, а както знаем, той е полезен. След филма изпитвате облекчение ,че е приключил и вие не сте били част от случващото се. В рамките на 104 минути пред очите на зрителя идилията се превръща в катастрофа - в свят, в който само една вълна може да внесе хаос.

Природата играе главната роля във творбата, като първо кара публиката да ѝ се възхити, а после да се страхува от нея. Сюжетът е реалистичен, но съвета ми е да се гледа на него с едно затворено око. Трудно бихме повярвали на всичко, което се случва, но пък не е и нужно. Въпреки това, в моментите на абсолютна крайност и паника, човешките реакции са психологически добре оправдани, което е една от силните страни на филма. Към плюсовете може да добавим също и мотивът за любовта, която не може да бъде удавена и неоспоримо доброто операторско майсторство. Една от мислите, които мина през главата ми, докато гледам "Вълната", беше ,че природните катаклизми не са фикция, а реалност. Много хора живеят в постоянен страх от природата и може би ни трябват повече геолози от бизнес администратори, с извинение към всички такива.

Интересно е да се гледа филм, който няма нищо общо с Холивуд и въпреки това да не отстъпва по нищо на тамошните продукции - качеството на картината, специалните ефекти, актьорите, които правят историята много интимна и близка за зрителя. Отивайки на подобна прожекция, трябва да оставим скептицизма си във фоайето, ако искаме да се наслади изцяло на филма. Е, да, завършекът на филма може да подразни окото ви, но се съмнявам, че няма да бъдете погълнати от историята. Някои биха го нарекли тривиален, с което бих се съгласила, но защо ще се доверите на някакво чуждо мнение? Също така вероятно ще поискате скоро да посетите Норвегия... или никога да не го направите.

Следващите прожекции може да посетите на :

- 12.03 в "Cinema City" в "Mall of Sofia" от 19:00;
- 12.03 в културен център “G8” от 19:00;
- 14.03 в "Cine Grand" в "City Center Sofia" от 19:00;
- 17.03 в кино "Арена Делукс" в "България Мол" от 19:00;

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови