"Питър Пан", който превръща децата в големи и възрастните в деца

"Здравейте, синкави инфантилисти" - капитан Хук

Калоян Константинов 01 март 2016 в 11:00 6055 0

Снимка Театър "София".

Питър Пан и капитан Хук.

Знаете историята на Питър Пан, предполагам - хлапето, което не искаше да порасне и живееше в Невърленд със своите изгубени момчета. Знаете ли обаче за постановката на театър "София" със същото име, която превръща децата в големи и възрастните в деца?

Е, сега ще разберете. Първо обаче, се екипирайте с деца. Ходил съм на постановки сам, не е гот. Единственото, което те кара да се чувстваш по-зле от това, е да ходиш на детски постановки сам. Затова хващайте роднинските и/или собствените си деца, в краен случай съседските, и тупур-тупур, в галоп към театъра.

След като вече сте взели необходимия си детски придружител за света на магията, заемете удобно места и напуснете България, Европа и изобщо този свят. Чували сте лафчето, че театърът те отвлича от ежедневието и те пренася някъде другаде, поне за малко.

Понякога е така, друг път не е, всичко зависи от сложната кулинарна рецепта и нейното изпълнение - малко мляко, 1 ч.ч. захар, 3 ч.ч. брашно, свежи плодове, щипка ванилия за аромат, още някакви неща и после печем във фурната на 180 градуса за час-час и половина, и готово.

Капитан Хук. Снимка: Театър "София".

Уенди и Питър. Снимка: Театър "София".

Тогава защо понякога сладкишът става гаден, въпреки че сме изпълнили всичко чинно - ами питайте готвача. В случая с "Питър Пан" обаче Бисерка Колевска заслужава звезда "Мишлен" за режисьори. Оставяме десертите настрани и вече сме 10 минути навътре в постановката и аз съм влюбен в нея.

Фантастични са костюмите, декорите, музиката (защото всъщност е мюзикъл с много песни), репликите, актьорите. Актьорите! Ще ме извинят всички чудесни таланти, които видях на сцената, но ще отделя специално място за трима от тях - Мартин Гяуров в ролята на Хук, Юли Малинов в тази на Пан и чаровната Симона Халачева като Уенди.

В началото ви казах, че постановката има силата да превръща възрастните отново в деца, като тримата са отличен пример за това. Очакват ви боеве, мечти, приказки и магия, достатъчни за цял живот, но събрани в час и половина. От малката, но отговорна Уенди с нейния напръстник, през вечното дете Питър, до свирепия и глуповат капитан, преследван от своя зелен и острозъб враг с часовников механизъм - крокодилът.

Семейство Дарлинг. Снимка: Театър "София".

Пиратите и изгубените момчета. Снимка: Театър "София".

Силата им се разпростира сред публиката, която се пренася в своите детство и юношество с умиление, но и с тъга.

Малките зрители пък, задочни побратими с изгубените момчета, сега ги намират и се присъединяват към тях в борбата им с коварните пирати - заедно спасяват Камбанка и окуражават Питър в свирепите фехтовални схватки. Интеракцията с малчуганите се превръща и в съвсем директна, когато артистите слизат сред публиката.

Редица са превъзходствата на театъра пред киното и "Питър Пан" на сцената на "София" притежава всяко едно от тях, включително най-силното сред които - да посее любов към изкуството и културата в сърцето на бъдещето на България.

Накрая на представлението деца и възрастни си тръгваме с различни впечатления, неспособни напълно за разбиране едни други, но с частица от мечтата за вечно щастие, детство и приключения. И за Питър Пан, който ще ни чака в Невърленд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови