Апетит за Симона Халачева и Юлиян Рачков

Сблъсъкът между двама влюбени на бойното поле на града и провинцията

Калоян Константинов 11 март 2016 в 11:11 5712 0

Снимка Снимка: театър "София".

"Апетит за череши" в театър "София".

Тези дни в театър "София" се състоя премиерата на една от най-известните постановки на именитата полска авторка Агнешка Ошецка и с музика на Мачей Малецки - "Апетит за череши".

Пиесата е написана през 1967 г. и за пръв път стъпва в България отново на сцената на театър "София", но преди над 40 години, където се превръща в истински хит и впоследствие е играна стотици пъти както в него, така и по други сцени в цялата страна.

Най-просто казано, "Апетит за череши" разказва за сблъсъка между мъжа и жената, между двама влюбени, между града и провинцията, между илюзиите и реалността. Просто ли казах - излъгах. Майсторството и откровеността на Ошецка - защото тя пише пиесата, вдъхновена от отношенията със своя любим - оставя свобода на всеки отделен зрител сам да прецени спрямо мирогледа и мисленето си - кое всъщност е акцентът на историята.

"Онова, което привлече вниманието ми, е темата, която е доста актуална днес - за разделението на хората между столицата и провинцията, от гледна точка на това, че нашата героиня има мечта за живот в столицата, в големия град, което я разделя с нейния любим. Затова ползваме такива елементи от музиката, за да уловим желанието ѝ за този бляскав живот, който иска. Тя няма конкретна цел, заради която би пребивавала в столицата, някак си това изкривяване на представата на героинята за реалността е актуално, защото има генерализиране на представата за хората в столицата и в провинцията - особено при младите момичета, които искат да се докоснат до светлините на големия град", разкава режисьорката Ана Батева.

В главните роли на мъж и жена, които случайно се срещат във влака, след като в същия ден и двамата са се развели с половинките си, се превъплъщават невероятните Симона Халачева и Юлиян Рачков.

Постановката не се играе на голямата сцена, ами в камерната Зала 49, която двамата актьори така изпълват със своите харизма и чар, че публиката можеше да напусне и залата пак щеше да е препълнена. От една страна, пространството не стига за таланта им, но, от друга, личната история на "Апетит за череши" предполага именно подобна задушевна обстановка, където артистите са буквално на ръка разстояние от вас (една позната ми беше казала, че не обича да седи на първия ред, защото актьорите я плюят, като говорят, но да не разваляме тона на материала).

В резултат от брилянтното трио Ошецка, Халачева, Рачков всеки отделен зрител се потапя в своята собствена - тъжна или не - история, разпознавайки се в различните елементи на разказа, спомени на героите, реакции на двама души, които се привличат и отблъскват като нестабилни химични елементи.

Не случайно споменавам химията, защото именно тя е причината да видим "Апетит за череши" отново на сцената на театър "София". 

"След някаква репетиция или представление, не мога да си спомня, излизайки от театъра получих просветление, виждайки Рачков, и му казах: „Юли, дай да направим някаква пиеса двамата“, защото сме си приятели по принцип и ни е много приятно да работим заедно. И той каза: „Хайде“! Бях се сетила за една друга пиеса, издирихме я, качихме се при Ириней Константинов (бел.авт. – директорът на театър „София“), той прочете пиесата и каза, че би могло да стане, но за всеки случай нека сме погледнели и „Апетит за череши“. В момента, в който прочетох пиесата, страшно много ми хареса, другата избледня на секундата, казах на Рачков да я прочете, но той пък се беше влюбил в първата. „Моля те, прочети я“, викам му, а той ме лъжеше една седмица, че я е прочел. В края на краищата я прочете", разкри генезиса на представлението Халачева.

Така двамата събират още няколко младежи и младежки за екип - и воала. След всичко изписано се досещате, че няма как да не кажа - на всяка цена гледайте постановката (следващите дати са на 19 март и 3 април). Но също така и задължително гледайте Симона Халачева и Юлиян Рачков, едни от гордостите на театър "София", без значение къде и кога. Иначе позор! Позор за вас, позор за семейството ви, позор за кравата ви.

А най-доброто място да го сторите е на малката сцена в Зала 49, където да развиете и вие като мен "Апетит за череши", Симона Халачева и Юлиян Рачков (нали не прозвучах като психопат? нали? нали? колегите се изсмяха притеснено).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!