Учен разкри тайна на картина на Леонардо да Винчи

ОFFNews 30 септември 2014 в 16:37 53956 3

Трите версии на

Снимка Lumiere Technology.

Трите версии на "Дамата с хермелина" , открити от френския учен.

Френски учен разкри тайна зад една от най-известните картини на Леонардо да Винчи - "Дамата с хермелина" (Dama con l'ermellino), съобщи "Гардиън".

3 години са били нужни на Паскал Кот, за да изследва картината от 1489-а година със специална светлинна технология. Досега се смяташе, че картината винаги е изобразявала церемониалното животно, но усилията на Кот са разкрили, че това не е така. Оказва се, че Леонардо е нарисувал версия на портрета без хермелина, както и две версии с различна козина на животното. 

На картината е изобразена Сесилия Галерани, млада жена от миланския двор в Италия, любовница на херцога на Милано, която държи бял хермелин. Херцогът е бил покровител на художника за периода от 18 г., който Леонардо е прекарал в италианския град.

Техниката на Кот работи, като проектира серия от интензивни светлини върху платното, докато камера измерва отраженията. От отраженията Кот може да анализира какво е било рисувано под тях.

Мартин Кемп, професор по история на изкуството в Оксфордския университет описа откритието като "забележително", като добави, че "То ни дава повече информация за начина, по който мозъкът на Леонардо е действал, когато той е рисувал".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!