Тео Ушев ще снима първия си пълнометражен игрален филм у нас

"Пумпал" ще бъде екранизация по едноименния роман на Владислав Тодоров

ОFFNews 30 юни 2017 в 16:20 6996 2

Новините около един от най-успешните български режисьори - Теодор Ушев, не стихват. След като вчера стана ясно, че влиза в журито на "Оскарите", днес Ушев обяви, че проектът му за филма "Пумпал" е получил одобрение за финансиране от Националния филмов център.

Това ще е първи пълнометражен игрален филм, който Ушев ще режисира, а сценарист ще е авторът на романа Владислав Тодоров. Тодоров е автор и на романа "Дзифт", който също бе екранизиран от Явор Гърдев и пожъна огромен успех.

Макар и игрален, във филма ще има елементи на анимация. 

В жанрово отношение "Пумпал" ще е новаторски за България - научна фантастика, и ще представи един мрачен свят. Голяма част от историята е свързан с един от култовите комунистически паметници - този на Бузлуджа. Именно неговата форма, напомняща на пумпал, има символно значение във филма - като паметник на злото. 

„Пумпал” е антиутопична приказка, в която смешното спъва страшното, иронията разваля магиите, абсурдът добива желязна логика, а езикът издевателства с чудото на творението, наречено човек. Действието започва в една „барутна нощ” и ни захвърля в неприветливото бъдеще, на самия предел на човешката история, а там, в утробата на мрака, се крие щастливият край", се пише в анонса на книгата на Тодоров. 

Със сигурност ни очаква интересен и завладяващ филм. За съжаление, ще трябва да изчакаме - снимките започват чак през есента на 2018 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови