Спират събарянето на "Къщата с ягодите"

OFFNews Последна промяна на 09 март 2016 в 18:41 6614 3

Събарянето на "Къщата с ягодите" може да бъде спряно, след като Дирекция "Общински строителен контрол" е решила, че на собственика на сградата Валентин Златев трябва да бъдат препоръчани методи за възстановяване на конструкцията. 

Това съобщи на страницата си във Facebook депутатът от ДСБ Вили Лилков. 

Преди няколко месеца се появи информация, че Златев има намерение да я събори и да я изгради наново. От Министерството на културата обявиха, че е създадена комисия по въпроса и ще се посъветва с всички компетентни институции и експерти, преди да реши да позволява намеси по постройката.

В защита на "Къщата с ягодите" беше организиран протест, а над 8900 души се включиха в подписка с искане сградата да бъде запазена. 

Лилков обясни, че заедно със свои колеги депутати, сред които Петър Славов, Методи Андреев и Мартин Димитров, е отправил предложение до Дирекция "Общински строителен контрол" за изготвяне на тройна експертиза за "Къщата с ягодите".

Решението на Дирекцията е ректорът на Университета за архитектура, строителство и геодезия Иван Марков да посочи на Валентин Златев - собственик на сградата, "екип от водещи специалисти по сеизмично инженерство и зидани конструкции, които да извършат качествено и на съответното научно ниво исканата експертиза, в т.ч. да препоръчат методи и технология за възстановяване и укрепване на конструкцията на сградата". 

"Напълно е възможно да се окаже, че къщата може да бъде спасена, което показва, колко специфична и отговорна е работата на специалистите по недвижимо културно наследство и не може с лека ръка да се произнасят мнения и да се подписват становища за събаряне", коментира Лилков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10.03 2016 в 12:14

Не. от БКП обаче си остават и до днес Премиерът-слънце, Председателят на НС-травестит и Президента-чехлю!

"– Тезата за намесата на Държавна сигурност в Анимационото студио във филма „Чичо Тони…” вероятно е заради факта, че Доньо Донев беше обявен за агент на Шесто управление. А той е бил много близък с баща ви.

– Доньо преживя много тежко тази история, затова се разболя от рак. Нашите семейства бяха много близки. Точно, когато стана това, баща ми вече беше смъртно болен – той се разболя преди Доньо. След като обявиха Доньо за агент, започнахме да получаваме анонимни писма, в които пишеше: „Ето на какво ви е причинил мръсникът Доньо Донев…” Татко беше категоричен: „Не, Доньо не е способен на това!” Каза ми като видя подобни писма да не ги чета, да ги скъсам и да ги хвърля, защото са боклук. По-късно семейството му поиска да се изчисти името му и се установи, че делото е затворено от агента, който е искал да вербува Доньо – пишело, че лицето не е способно да върши тази работа. Цялата мръсотия беше нарочно извадена, когато Доньо се кандидатира за депутат от НДСВ. Баща ми казваше: „Доньо, Доньо, защо ти трябваше с политика да се занивамаш…?!” Но той беше запленен от Царя, което беше много наивно, баща ми му се чудеше."


Думите са на дъщерята на Тодор Динов - Жана.

http://www.ploshtadslaveikov.com/dashteryata-na-todor-dinov-dono-donev-za/

10.03 2016 в 11:43

Доньо Донев не беше ли от ДС?

09.03 2016 в 19:37

"Петър Славов, Методи Андреев и Мартин Димитров",по аналогия с доньо доневите герои, бих нарекъл тези: "тримата досадници".
 
X