Над 50 на протест против събарянето на "Къщата с ягодите" (снимки)

Цветан Петров 22 октомври 2015 в 13:20 7534 3

Снимка Сергей Антонов

Над 50 души се събраха на протеста пред Министерството на културата срещу събарянето на емблематичната "Къща с ягодите".

Министерството е на път да даде своето одобрение на един ужасяващ от културна гледна точка сценарий - сградата да бъде разрушена и след това изградена отново. От съобщение на фейсбук страницата на събитието става ясно, че имотът е собственост на шефа на "Лукойл" Валентин Златев.

Леа Вайсова, която е социолог и докторант в Софийски университет, каза, че според направената експертиза сградата не е стабилна и е пред падане. "Ние настоявяме за нова експертиза и за обявяване на къщата за културен паметник - по този начин тя ще бъде реставрирана, а не разрушена", поясни тя.

"Ние не искаме известни сгради в София и хубави имоти да попадат в ръцете на олигарси", казаха още протестиращите.

Сред протестиращите бяха и кандидатите за кмет на софия Георги Кадиев и Вили Лилков, както и кандидатът за общински съветник Прошко Прошков.

На протеста присъстваха и студенти по архитектура от четвърти курс. Тяхното мнение също е, че сградата е стабилна и че реставрацията е правилното решение за нея.

Хората пред министерството призоваха някой чиновник, ако министърът не може да дойде, да излезе и да им даде отговор ще бъде ли одобрено спорното решение и въобще как смятат да се процедира занапред.

На въпрос защо протестът беше организиран днес - 2 дни преди изборите за кмет и общински съветници на София, Леа отговори: "Искаме новият кмет и новите общински съветници да направят за къщата това, за което настояваме - да не я събарят, а да я реставрират".

По-късно Министерството на културата излезе с официално становище, че засега не е взело решение относно съдбата на "Къщата с ягодите". Ето и пълния текст:

"Министерството на културата не е вземало решение по инвестиционния проект за къщата на ул. „Сан Стефано” №6 в София. Тя е паметник на културата с местно значение.

Министерството на културата ще се съобрази със становищата на всички компетентни институции и експертни оценки по този казус.

Министерството на културата ще отчете и изразената гражданска позиция за съдбата на къщата на ул. „Сан Стефано” №6. Благодарим на всички граждани, които изразиха мнението си за бъдещето на тази сграда."

В четвъртък следобед Валентин Златев също изпрати свое изявление до медиите:

По повод безпрецедентния шум, повдигнат през последните предизборни дни около Къщата с ягодите, която имам честта да притежавам, бих искал да заявя следното:

От момента, в който преди 3 години придобих собствеността върху къщата на “Сан Стефано” 6, до днес, единствената ми цел е била този прекрасен паметник на софийската архитектура да бъде съхранен в оригиналния си вид, да възстанови изцяло своя блясък и да продължи още десетилетия да изпълнява функцията си на фамилна сграда. За изпълнението на тази задача бе привлечен екип от отлични специалисти в областта на архитектурата и строителството, който да прецени най-добрите начини за това.

От самото начало на процеса инвестиционният проект се е движил винаги неотменно според законовите и нормативни изисквания - във всяка процедура, по всяка стъпка, през всички инстанции. Досега са направени няколко отделни експертизи на текущото състояние на сградата. Всяка от тях е стигнала до едно и също заключение: че къщата има тежки конструктивни проблеми, дължащи се както на материалите, използвани при нейното строителство през 30-те години, така и на неадекватни ремонтни и строителни дейности, извършени от предишни нейни собственици през 90-те години. Искам изрично да отбележа, че тези неадекватни намеси – включително етажни достроявания и пристройки - са ставали с разрешението на бившия Институт по паметниците на културата, който очевидно тогава не е отдавал особено внимание на запазването на автентичността на това архитектурно бижу.

Понастоящем единствената инстанция, или по-скоро част от нея, която не приема заключенията на направените досега експертизи, са няколко експерти от наследника на въпросния институт – НИНКН. Поради това бе направена още една независима експертиза, чиито заключения са били представени пред Експертния съвет към Министерството на културата и която е потвърдила изводите на предишните. Дори и след нея неназовани експерти от НИНКН продължават да твърдят, че има други начини за разрешаване на конструктивните проблеми, без обаче да посочват какви, нито да гарантират с името, авторитета и подписа си, че въпреки мнението на пет екипа от специалисти-инженери и строители, къщата е достатъчно конструктивно стабилна.

Проектантският екип и аз, като инвеститор, сме изпълнили абсолютно всички препоръки от различните инстанции по проблема, как сградата да запази автентичния си архитектурен вид, като в същото време да отговаря на съвременните норми и изисквания за жилищна сграда. Ние обаче няма как да се съобразим с несъществуващи предписания, колкото и намеци за други, корупционни пътища за решение да ни бъдат отправени, колкото и протести да бъдат организирани и колкото и да бъде експлоатирана предизборно темата. Като инвеститор заявявам, че всяко конкретно и обосновано предписание на НИНКН за изпълними мерки по решаване на конструктивните проблеми на Къщата с ягодите ще бъде взето предвид.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Колко мурзилки могат да се скрият зад гърба на едно българче