МК отрече да има решение за събаряне на "Къщата с ягодите"

ОFFNews 23 октомври 2015 в 16:42 2682 0

"Къщата с ягодите".

Не е вземано решение по инвестиционния проект за къщата на ул. „Сан Стефано” №6 в София (известна като "Къщата с ягодите"), това потвърдиха от Министерството на културата пред OFFNews.

Ведомството написа на страницата си в интернет, че къщата е паметник на културата с местно значение и ще вземе под внимание гражданската позиция, когато се наложи да се вземе решение за съдбата на сградата.

МК също така ще се посъветва с всички компетентни институции и експерти, преди да реши да позволява намеси по постройката, които биха увредели нейната автентичност безвъзвратно.

Преди време излезе информация, че експертен съвет към МК е дал своето одобрение на собственика на "Къщата с ягодите" и шеф на "Лукойл" - Валентин Златев, за нейното събаряне и построяване наново. В отговор граждански организации започнаха подписка и протести в защита на паметника на културата, а кандидат-кметове подкрепиха инициативата.

Пред OFFNews МК отрече подобно решение засега да е стигнало за одобрение до тях, което прави намесата по сградата невъзможно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!