София може скоро да има гимназия за киноспециалисти

Невена Илиева 15 март 2017 в 15:05 3909 0

Кметът на София Йорданка Фандъкова представи днес проектът на стратегията "София - творчески град на киното". Едно от предложенията в нея е създаване на учебни заведения за подготовка на кино кадри, като например гимназия за киноспециалисти. Предстои идеята да бъде обсъдена.

На пресконференция в рамките на София Филм Фест, най-престижният кино-фестивал в България и една от причините Софият ни да получи престижното отличие на ЮНЕСКО "Град на киното" за 2014 г., кметът представи акцентира върху развитието на киното като част от общинската политика.

По думите на Фандъкова за година на територията на Столична община са заснети 21 игрални филма, предимно български, и 23 рекламни клипа. Приходите от такси за заснемане на тези продукции възлизат на 290 хил. лева. 

„Общината разработи механизми, по които да подкрепя създаването на български филми, свързани с града, и ги освобождава от такси“, посочи Фандъкова. Предложенията за такива филми биват разглеждани от специализирана филмова комисия към общината.

Стимулират се и се финансират културни проекти: от една страна са създадени финансови инструменти, от друга се работи върху добиване на нови пространства за култура, най-вече на открито.

"За нас е много важно да се разширява възможността за достъп до филмовата индустрия", допълни Йорданка Фандъкова.

"София се нарежда в първите 10 столици в Европа по отношение на дела на тези индустрии в икономиката. Културните и творческите индустрии имат 8% дял от икономиката и застават на 4-то място сред секторите в икономическото развитие на града", заяви тя.

"След обявяването на София за творчески град на киното от ЮНЕСКО създадохме и специална програма за култура с приоритет кино. По този приоритет са направени над 80 филма - документални, с високо качество", допълни кметът. 

Новите идеи

София е водеща в културните политики в България. Създадена е Стратегия „София – творчески град на киното“. Тя е разработена със съдействието на "Обсерватория за икономиката на културата". 

Това е първата стратегия за кино от 70-те години в България. Тя ще е за период 2017-2027 г. Целта е утвърждаването на София като център на изкуството на киното. 

Предвижда се създаване и разширяване на мрежа от кина, в това число в университети и училища. От друга страна ще се разширят и формите за популяризиране и представяне на културни прояви. 

В стратегията са заложени и възможности за разпространение на кино към най-младите - 30% от жителите на София са на възраст между 18 и 35 години. По думите на кмета вече има утвърдени практики за това като кино на открито, пътуващо кино и др.

Основните приоритети на Стратегия „София – творчески град на киното“ предвиждат достъп до култура и филмовата индустрия, София да се превърне в град на творческата икономика и да се обособи като водещ град на голямата културна сцена.

Общински фонд "Кино" ще дофинансира филмови продукции, а парите ще се събират от отчисления от рекламните такси и прожекциите в киносалоните.

Стратегията обръща внимание и на образованието във филмовата индустрия във всички нива на образование. Ще има се създадат политики за развитие на кинообщностие и киносредите с фокус върху младите хора. 

Ще се привличат повече български и чуждестранни продукции, допълни той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови