Сълзи, стари вампири и песни откриха София Филм Фест (галерия)

Калоян Константинов 11 март 2016 в 15:45 3619 0

Снимка OFFNews

Тед Кочев получава наградата на София за принос към киното.

Снощи в Зала 1 на НДК се състоя откриването на 20-тото юбилейно издание на София Филм Фест.

Специален гост на откриването беше легендарният режисьор с български корени, носител на множество световни награди, номинации и признания в Кан, Берлин и Холивуд - Тед Кочев.

Пред хилядите гости в Двореца той получи Наградата на София за принос към киното, след което произнесе прочувствена реч на български език, пропита с много хумор, спомени и малко мелодии, изпълнени лично от режисьора.

"Добър вечер на всички. Трудно ми е да опиша колко съм развълнуван от получаването на тази значима награда. Татко ми е роден и израстнал в Пловдив, майка ми е македонка, живяла във Варна. Когато бях малко момче, нашата къща в Торонто, Канада, беше обзаведена и декорирана като българския ни дом в Пловдив. У дома ние винаги говорихме на български, през първите 5 години от моя живот - това беше единственият език, който говорех, и аз го говорех перфектно.

Ами сега аз станах един стар вампир и съм забравил доста български думи. Майка ми живя в Канада до 75 г. и не се научи да говори английски. Така че ми се наложи да поддържам своя български език. В нашата къща винаги се готвеха български гозби - боб, леща, сарми с месо или постни, пълнени чушки, таратор, кебапчета, баница с праз или със сирене, зелник, баклава. Майка ми винаги приготвяше българско сирене и кисело мляко. Тя пазеше десетки години квас за българско кисело мляко. Всяка неделя нашата голяма българска фамилия се събираше за съвместна неделна вечеря, където се пееха български песни и се разказваха спомени от България, които ни караха да плачем. Те пееха и сълзи се стичаха по лицето им.

Един вуйчо ми казваше: "Гърми, Тодоре, гърми", и аз пеех. Вуйчо ми пееше и плачеше, и вкъщи се виеше от стая в стая хоро, "Хайдееее", викаха и танцуваха с радост. Така в моето сърце, в моята душа аз съм българин.

И сега съм дълбоко развълнуван от тази висока награда, присъдена ми от моите скъпи на сърцето хора. Благодаря ти г-жо Фандъкова, благодаря ти Кита (бел.авт. - директорът на СФФ), благодаря на София Филм Фестивал, благодаря ви скъпи българи", заяви Кочев, като накрая на речта си се просълзи и слезе от сцената.

Екипът на София Филм Фест пък му поднесе специален поздрав с изпълнението на народна песен и танц. Режисьорът ще остане в столицата до края на фестивала, като ще се срещне и със свои почитатели в Дома на киното на 12 март 2016 година, с начален час 12:00. Там всеки ще може да вземе автограф от него и да зададе своя въпрос по време на дискусията, която ще е с вход свободен.

Докато е тук Кочев ще кандидатства и за получаване на българско гражданство. По време на фестивала пък феновете на киното ще могат да се насладят на негова ретроспектива в кината в София.

Честта да открие фестивала получи и филмът на Иглика Трифонова „Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син”. Изключителната творба предизвика бурните аплодисменти на публиката, а след финала ѝ на сцената се качи екипът на лентата.

Големият интерес към филма на Трифонова накара организаторите на СФФ да включат още една негова, ексклузивна, прожекция, която ще се проведе на 18 март от 18:30 часа в кино "Люмиер".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови