Остават броени дни до изложбата на Улай в София

Изложбата е част от осмото издание на “Майстори на фотографията”

ОFFNews Последна промяна на 24 април 2017 в 16:56 3351 0

Снимка © Елф. 1974

На 27 април във VIVACOM Art Hall, като част от платформата “Майстори на фотографията”, ще бъде открита първата изложба в България на Франк Уве Лайзипен – Улай: “Аз Другият”. 

Той е на международната арт сцена от края на 60-те години. Франк Уве Лайзипен, по-известен като Улай, има множество самостоятелни и групови изложби в целия свят. Години наред той и Марина Абрамович са най-влиятелната креативна двойка в света на изкуството.

“Аз Другият” е неговото първо представяне в България. Изложбата започва с някои от емблематичните работи в творчеството на Улай, в които художникът се концентрира върху собственото си тяло и неговото социално отчуждение, а след това продължава да ни въвлича в един завладяващ диалог с презентации на отношенията му с неговите събратя, независимо дали това са близки приятели, или напълно непознати.

Основната идея на “Аз Другият” e да представи работата на Улай през призмата на неговите междуличностни отношения, превърнали се в неразделна част от творческата му практика.

Снимка:  © Андрей Пеуник / MGML

В допълнение към някои проекти, които днес вече са норма в изкуството на пърформанса и фотографията, изложбата ще представи пред българската публика и непознатите ефимерни документи от дългата кариера на Улай в областта на изкуството, включително често пренебрегвани художествени материали като дневници, рисунки, снимки от пътувания, звукозаписи и др.

Изложбата „Аз Другият”, заедно с каталога към нея представляват пространство, където може да бъде прочетена историята на художника: история на неговото безспирно, неуморно търсене на собствената идентичност, разкъсван между многообразните символични светове, хора, места и медии. Житейският опит на Улай е документиран във фотографии, пърформанси, рисунки, анекдоти и афоризми, свидетелстващи за начина, по който той изгражда отношения с всеки човек, навлязъл в неговото пространство.

Изложбата се осъществява от фондациите “Мусиз” и “Америка за България” и VIVACOM.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови