Ексклузивно Борисов предложи Даниел Митов за премиер (обновена)

Легендата в света на арта Улай пристига за изложба в България

OFFNews Последна промяна на 31 март 2017 в 18:03 3434 0

Снимка Андрей Пеуник / MGML

Улай.

Франк Уве Лайзипен – Улай, една от легендите на съвременната арт сцена, пристига на 27 април в България, за да представи своята първа изложба: "Аз Другият", във "Виваком Арт Хол".

Събитието се организира от фондация МУСИЗ като осма поред изложба от нейната платформа “Майстори на фотографията”, довела у нас изложби на световни имена като Брайън Адамс, Лени Кравиц, Хари Бенсън, Райън Макгинли, Бил Оуенс и др.

Улай е част от международната арт сцена от края на 60-те години на миналия век, а зад гърба си има множество самостоятелни и групови изложби в целия свят. Особена популярност добива работата му с Марина Абрамович, с която се превръщат в най-влиятелната креативна двойка в света на изкуството.

“Аз Другият” е неговото първо представяне в България. Изложбата започва с някои от емблематичните работи в творчеството на Улай, в които художникът се концентрира върху собственото си тяло и неговото социално отчуждение, а след това продължава да ни въвлича в един завладяващ диалог с презентации на отношенията му с неговите събратя, независимо дали това са близки приятели, или напълно непознати. Основната идея на “Аз Другият” e да представи работата на Улай през призмата на неговите междуличностни отношения, превърнали се в неразделна част от творческата му практика.

В допълнение към някои проекти, които днес вече са норма в изкуството на пърформанса и фотографията, изложбата ще представи пред българската публика и непознатите ефимерни документи от дългата кариера на Улай в областта на изкуството, включително често пренебрегвани художествени материали като дневници, рисунки, снимки от пътувания, звукозаписи и др.

Изложбата „Аз Другият”, заедно с каталога към нея представляват пространство, където може да бъде прочетена историята на художника: история на неговото безспирно, неуморно търсене на собствената идентичност, разкъсван между многообразните символични светове, хора, места и медии. Житейският опит на Улай е документиран във фотографии, пърформанси, рисунки, анекдоти и афоризми, свидетелстващи за начина, по който той изгражда отношения с всеки човек, навлязъл в неговото пространство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови