Мълчанието на роботите в "Западен свят" (трейлър)

OFFNews 04 октомври 2016 в 14:48 10014 0

Сър Антъни Хопкинс в "Западен свят".

Кино-ценители, журналисти, дългогодишни партньори на НВО България и знаменитости изгледаха пилотния епизод „Оригиналът“ на голям екран в киносалон G8, едновременно с НВО прайм-тайм премиерата му в България – 21:00, понеделник, 3 октомври.

Половин ден по-рано, едновременно с US аудиторията, зрителите на онлайн услугата HBO GO и линейния канал НВО бяха сред първите в света, които видяха впечатляващата „шапка“ на сериала, в която робот създава с лазерна точност тъканите на „Витрувиански човек“ – бъдещ приемник в увеселителния парк за възрастни „Западен свят“. Голямата изненада в началните надписи бе името на Рамин Джавади, автор на вманиачаващата музика на "Игра на тронове".

В новата поредица се забелязва грубият и прям стил на HBO - брутално насилие, голота и философия на ръба на екзистенциализма на изкуствения интелект. Тънката граница между добрия вкус и пошлостта, безсмислената жестокост и поставянето под въпрос на най-тъмните ни желания обаче не е премината и всяка една сцена от първия епизод е прецизно замислена.

Всяко действие има своето обяснение, което се таи вътре в нас и поставя етични въпроси за изкуствения интелект, човешките желания, границите ни на поведение и греховете, които идват да ни преследват.

"Западен свят" не е новият "Игра на тронове", той е много повече от това,“ написа броени дни преди премиерата "IndieWire".

„Многопластовата интерпретация на „Западен свят“ на НВО е новият голям играч, който ще промени правилата на играта,“ отбелязаха "LA Times".

Развиващ се на кръстопътя на близко бъдеще и въображаемо минало „Западен свят“ е научно-фантастичен уестърн трилър за атракционен парк с роботи, чиято мисия е да пресъздадат атмосферата на Дивия Запад по възможно най-опасния и вълнуващ за гостите си начин.

Досега представян като „мрачна одисея за зората на изкуственото съзнание и еволюцията на греха, изследваща свят, където всяко човешко желание, без значение дали е благородно или низко, може да бъде задоволено“, сериалът е базиран на филм на Майкъл Крайтън от 1973-та година, който в момента също може да бъде гледан на HBO GO.

„Витрувианският човек“ на "Западен свят" от премиерата на сериала в София. Снимка: HBO

Сериалът на НВО е кино изживяване от брилянтните умове на сценариста и режисьор Джонатан Нолан ("Interstellar", "The Dark Knight") и продуцента Джей Джей Ейбрамс ("Star Wars: The Force Awakens", "Star Trek").

„Като надграждаме изключително провокативната концепция на оригиналния филм, ние искахме да повдигнем въпроса: Ако можехме напълно да се потопим в една фантазия, в която можем да правим каквото си поискаме, без последствия, щяхме ли да открием неща за себе си, които иначе не ни се ще да знаем“, коментира Нолан. 

Актьорският състав на „Западен свят“ е повече от впечатляващ: сър Антъни Хопкинс е творческият директор, главен програмист и основател на „Западен свят“, д-р Робърт Форд, който има безкомпромисна визия за парка.

Евън Рейчъл Ууд от „Истинска кръв“ на НВО е Долорес - красива и мила провинциалистка, дъщеря на фермер, която започва да открива, че цялото ѝ идилично съществувание е всъщност една сложно-устроена лъжа. Джеймс Мардън („Циклопа“ от филмите X-men), e новодошлият в малкия град в прерията Теди, който скоро проявява както чара, така и таланта си с револвера.

4-кратно номинираният за „Оскар“ Ед Харис е безименният „мъж в черно“, сочен за „квинтесенция на злото у един човек“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови