Любимците на родната публика - БаБа Зула, закриват СФФ

ОFFNews 10 февруари 2016 в 14:08 3942 1

БаБа Зула.

Tурската банда БаБа Зула пристига отново у нас, за да изнесе концерт на закриването на основната програма на юбилейното издание на 20-ия София Филм Фест. 

Музикантите са добре познати и обичани от киноманите, които със сигурност си спомнят гостувания на групата в предишни „фестивални” години, затова и присъствието им на юбилейното издание е символично – БаБа Зула се превърна в част от характера на софийския кинофестивал.

В момента групата е на европейско турне и дни преди концерта в София, планиран за 20-и март, ще изнесе три концерта – един в Испания и два във Франция. България е сред любимите дестинации на турците – те свириха у нас и в рамките на фестивала „Transfiguration”, провел се през август 2015 година в автентичното българско село Долен.

Изпълненията на култовата турска банда наподобяват мистични ритуали - смес от визуално изкуство, ориенталски танци, пищни костюми, поезия, театър и анимация на живо, предлагащи на публиката въздействащо зрелищно шоу. Те се отличават със специфичния си звук, известен като „ориенталски дъб”.

Истанбул изпълва душите на музикантите, а музиката им отвежда в сърцето на Босфора. Техният уникален стил, благодарение на пълната имровизация, комбинира ориенталска дарбука, електрически саз, лъжици, „ней” от традицията на суфите, кларинет като детайл от музиката на турските цигани и модерен електронен саунд.

Групата е основана в Истанбул през 1996 година от Левент Акман, Мурат Ертел и Емре Онел, който напуска през 2005 и е заменен от Чошар Камчъ. През 2003 към тях се присъединява вокалистката Оя Еркая, а година по-късно – и уникалната майсторка на „живата рисунка” Серен Ойкют. Присъствието ѝ на сцената, създаването на образи с бързина и вдъхновение, е важна визуална част - запазена марка на БаБа Зула и тяхното зрелищно шоу.

Виртуозните изпълнители имат издадени 8 студийни албума. Световна слава донася участието им в документалния шедьовър на режисьора Фатих Акин „Музиката на Истанбул”, превърнал се и в повод за първото им гостуване у нас – те свирят на закриването на 10-ия София Филм Фест.

Концертът на групата е част от специалния фокус върху киното на Турция в рамките на 20-ия София Филм Фест.

„Баба Зула” ще свирят на 20 март в "Sofia Live Club" от 22:00 часа, като вратите ще бъдат отворени от 20:00 часа.

Предварителната продажба на билетите за двата концерта – на БаБа Зула и на SIG & Erik Truffaz feat. Artis Orubs, стартира днес. Може да ги откриете на касата на Дома на киното на цена от 20 лева или онлайн.

Тук пък може да прочетете интервюто на фронтмена на БаБа Зула - Мурат Ертел, за OFFNews.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Ивелин Михайлов: Запознах се с Николай Марков 3 месеца преди изборите