Новият 3D шедьовър на Вим Вендерс идва на София Филм Фест

ОFFNews 08 февруари 2016 в 16:02 4783 0

Кадър от „Всичко ще бъде наред”.

„Всичко ще бъде наред” – новият 3D шедьовър на Вим Вендерс, ще има специална премиера на 20-ия София Филм Фест.

Филмът е част от специалната програма от 3D филми на Вендерс, посветена на неговата 70-годишнина. Авторът лично ще представи всеки филм в ексклузивни видеообръщения към публиката на София Филм Фест.

След като приложи по брилянтен начин триизмерната технология в поетичното есе, посветено на Пина Бауш, и филмът му „Пина” беше номиниран за документален „Оскар”, един от най-големите новатори в световното кино Вим Вендерс направи и първия си игрален 3D филм „Всичко ще бъде наред”.

Световната му премиера беше на „Берлинале” миналата година, където режисьорът получи „Златна мечка” за цялостен принос към киноизкуството.

В програмата на юбилейния 20-и София Филм Фест е предвиден троен 3D Вендерс-акцент – публиката ще може да види „Пина”, изключителния документален филм „Катедрали на културата” и най-новия му филм.

„Всичко ще бъде наред” проследява последствията върху живота на писателя Томас (в ролята Джеймс Франко), който неволно убива дете в автомобилна катастрофа. Ще съумее ли той да превъзмогне случилото се? Ще може ли някога отново да погледне в огледалото, и да види там обикновен човек, а не убиец? Травмиращата случка оставя траен белег в съзнанието на Томас, а играе и важна роля в развитието му като писател.

Вендерс описва филма като „съкровена драма, разказваща историята на един човек, който след като преживява травматичен шок, поглежда на живота с други очи”. Словото и магията на техническото съвършенство в кинотворбата са сляти в едно. Писателят създава свят, белязан от собствената му трагедия, която непрестанно извиква незаличимите спомени от миналото.

„В началото проектът може да ви изглежда парадоксален, понеже все още 3D-киното силно се идентифицира с екшън, дандания и екстремност, - обяснява Вим Вендерс. - Аз обаче разказвам интимна история, в която много от нещата се случват в главите на изпълнителите, а 3D-камерите въздействат като увеличително стъкло. Те буквално надничат в хората, създават рентгенови снимки на душите. Когато толкова много неща се случват в душата, както в случая с писателя Томас, тогава една 3D-камера може да види още по-точно реалността на вътрешния свят на този човек. Тази техника има способността да изостри визуалното и ние бяхме пионери в използането ѝ за история, лишена от екшън сцени. Тук динамиката не е буквална, а психологическа. Сигурен съм, че когато подобни технологии се включат при засилването на символи в интимната драма, филмите ще придобият друго измерение, ще докоснат публиката по различен начин, като я приближат съвсем реално до персонажите.”

„Всичко ще бъде наред” е амбициозна продукция, зад която застават Германия, Швеция, Норвегия, Канада, Америка и Франция. Драматичната 3D история на Вендерс е по сценарий на Бьорн Олаф Йоханесен, с когото режисьорът се запознава на фестивала в Сънданс преди години. Снимките на филма започват през август 2013 в Монреал, Канада, а освен Джеймс Франко, Вендерс кани за главна роля в него и Шарлот Генсбур („Нимфоманка”, „Меланхолия”, „Антихрист” на Ларс фон Триер).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови