Кандидатите за шеф на филмовия център искат да се състезават на живо в нета

OFFNews 04 август 2017 в 18:49 4706 0

Снимка pixabay

И тримата допуснати в конкурса за директор на Националния филмов център - Александър Донев, Владимир Гюров и Любомир Янакиев, настояват изслушването им пред комисията да се предава на живо в нета.

Тримата днес внесоха писмо до министъра на културата Боил Банов, в което се посочва: "За пореден път във филмовите среди се говори, че конкурсът отново ще бъде провален и няма да бъде избран никой. Смятаме, че най-добрият начин да бъдат неутрализирани тези слухове е Министерството на културата да осигури максимално прозрачна и обективна процедура за провеждане на конкурса."

Съгласни сме българската общественост да получи информация за провеждането на процедурата по изслушване на кандидатите за изпълнителен директор на ИА "НФЦ" чрез предаване на живо по интернет или по друг подходящ начин (например присъствие на представители на масмедии по време на изслушването), пишат Донев, Гюров и Янакиев до министъра на културата.

Сегашният и.д. директор на филмовия център Камен Балкански е назначен през септември 2015 г.

Основната задача пред новия шеф на НФЦ, освен обичайното разпределение на държавни средства (бюджетът на НФЦ е около 13,5 милиона лева), е реформиране на системата за организация и работа в българското кино. Това трябва да се извърши чрез промени в съществуващата нормативна уредба - Закон за филмовата индустрия и свързани с него Правилник и други наредби.

Публикуваме пълния текст на писмото до министъра на културата:

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН БАНОВ,

Предстои провеждане на обявения през месец февруари 2017 г. конкурс за Изпълнителен директор на ИА "Национален филмов център".

Вие сте добре информиран, че от 2008 г. до днес от Министерството на културата са проведени шест процедури за избор на Изпълнителен директор на ИА "НФЦ". При четири от тях не беше избран никой от кандидатите за длъжността.

За пореден път във филмовите среди се говори, че конкурсът отново ще бъде провален и няма да бъде избран никой. Смятаме, че най-добрият начин да бъдат неутрализирани тези слухове е Министерството на културата да осигури  максимално прозрачна и обективна процедура за провеждане на конкурса.

Обръщаме се към вас със следните предложения:

- съгласни сме българската общественост да получи информация за провеждането на процедурата по изслушване на кандидатите за изпълнителен директор на ИА "НФЦ" чрез предаване на живо по Интернет или по друг подходящ начин (например присъствие на представители на масмедии по време на изслушването). Подобно намерение изразихте и Вие в предаването на БНТ "Денят започва с култура" на 29 юли 2017 г.;

- настояваме в публичната информация за процедурата да бъде включена и дискусията между членовете на комисията, въз основа на която ще бъде взето окончателното решение;

- настояваме освен крайната оценка на всеки от кандидатите да бъдат публично оповестени и копия от оценъчните карти на всеки член на комисията за всеки отделен кандидат. Изразяваме надеждата, че комисията ще бъде сформирана от хора, които имат професионалната компетентност да оценяват кандидатите по критериите, зададени в оценъчните карти.

С уважение,

от допуснати кандидати за участие в конкурса :

Любомир Янакиев

Владимир Гюров

Александър Донев

София, 04.08.2017 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!