Трима в надпреварата за шеф на филмовия център

OFFNews 24 април 2017 в 16:15 3412 1

Снимка pixabay

Трима останаха в надпреварата за директор на Националния филмов център - Александър Донев, Владимир Гюров и Любомир Янакиев.

От съобщение в сайта на Министерството на културата става ясно, че до конкурса не са допуснати трима кандидати - Иван Киришев, Марин Марчевски и Жана Караиванова-Петрова.

Съобщението за допуснати и недопуснати кандидати предвижда срок за приключване на процедурата до 31 юли. Това означава, че провеждането на втория и окончателен етап на конкурса - събеседване на допуснатите кандидати с комисия, назначена от министъра на културата, може да се проточи.

Най-вероятно самата процедура ще бъде проведена от новия министър на културата. Комисията обикновено е от 7 души - част от тях служители на Министерството, част от тях са представители на филмовата общност. Няма други записани изисквания към членовете на комисията, освен задължителното участие на юрист и специалист по човешки ресурси, които са служители на Министерството на културата.

Любопитна подробност е, че Марин Марчевски, който беше директор на НФЦ, сега не е допуснат до конкурса. Марчевски беше назначен през декември 2012 г. след проведен по-рано конкурс.

Изискванията за магистърска степен по специалност в направления "Социални, стопански и правни науки" или "Изкуства", както и за не по-малко от 5 години професионален опит в областта на филмовата индустрия, които са единствените задължителни условия за кандидатстване и допускане до този конкурс, и тогава бяха същите.

Преди 5 години Марчевски беше допуснат до участие в конкурса и обявен за победител от министър Вежди Рашидов. Процедурата и тогава, и сега предвижда назначаване на комисия, избрана от министъра, който е отговорен за цялата процедура. Марчевски остана на поста директор на НФЦ до февруари 2014 г.

Сегашният и.д. директор на филмовия център Камен Балкански е назначен през септември 2015 г.

Основната задача пред новия шеф на НФЦ, освен обичайното разпределение на държавни средства (бюджетът на НФЦ е около 13,5 милиона лева), е реформиране на системата за организация и работа в българското кино. Това трябва да се извърши чрез промени в съществуващата нормативна уредба - Закон за филмовата индустрия и свързани с него Правилник и други наредби.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови