Избраха Виктор Стоянов за директор на Софийската филхармония

ОFFNews 17 декември 2014 в 20:07 7244 4

Виктор Стоянов.

Снимка Facebook

Виктор Стоянов.

Музикантът Виктор Стоянов бешe избран да ръководи Софийската филхармония, съобщиха от Министерство на културата.

Бившият заместник-министър на културата в служебния кабинет на Близнашки ще изпълнява задълженията на директор, докато не бъде проведен конкурс за избора на нов, което се очаква да отнеме няколко месеца след началото на 2015 г.

Стоянов беше едно от най-популярните лица на протеста срещу кабинета „Орешарски".

Виктор Стоянов е роден в гр. София на 6 ноември 1977 г. Завършва „Пиано” и „Музикална теория” в Национално музикално училище „Любомир Пипков” в София, съобщават от МК.

Стоянов е бакалавър по музика и виртуални музикални технологии в СУ„Св. Климент Охридски” и магистър по история на философията от СУ „Св. Кл. Охридски”.

Той е тонрежисьор и саунд дизайнер в дублажно студио „Александра Аудио”, което работи по проекти на водещи филмови студиа като „Дисни”, „Дриймуъркс”, „Юнивърсъл” и др. Има дългогодишен професионален опит като композитор, аранжор и саунд дизайнер в сферата на филмовата музика, музика за игри, реклами, TV програми, театрални постановки, както и успешно реализирани проекти в сътрудничество с водещи студия в България и Европа.

Като концертиращ пианист е печелил и редица престижни международни награди: през 1991 г. - Специална награда на международния конкурс за пианисти „Димитър Ненов”, през 1989 г. - Първа награда на международния конкурс за пианисти в град Марсала, Италия, през 1985 г. - Първа награда на международния конкурс за пианисти в град Усти на Лабем, Чехословакия.

През 2002 г. на Театралните награди „Аскеер” Стоянов има номинация и за най-добра театрална музика за пиесата „Охранители”, реж. Съни Сънински.

В последните години Виктор Стоянов участва като музикант в редица български филми като „Лора от сутрин до вечер“, „Четвърта Власт“, „Вила Роза“ и др., номинирани за наградите на Българската филмова академия.

Виктор Стоянов е бил член на и гражданската квота на Комисията по култура и медии в 39-тото Народно събрание. Избран е за член на УС на „Музикаутор“, както и председател на комисията „Културен фонд“ към организацията. В периода август – ноември 2014 г. Виктор Стоянов бе заместник-министър на културата в служебното правителство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови