Културният министър: Всяка партия да обещае поне 1% от БВП за култура

Калоян Константинов 19 август 2014 в 17:08 3032 3

Министърът на културата Мартин Иванов (в средата), зам.-министрите Боил Банов (вляво) и Виктор Стоянов (вдясно).
Министърът на културата Мартин Иванов (в средата), зам.-министрите Боил Банов (вляво) и Виктор Стоянов (вдясно).

Всяка партия трябва да отдели поне 1% от БВП за култура. Това заяви министърът на културата Мартин Иванов, който представи днес екипа си. 

"Смятам, че когато политическите партии се готвят да оправдаят доверието на българския народ, всяка от тях трябва да запише в своята програма, че ще отдели поне 1% от БВП за българската култура. Това е сума, която най-малкото ще удвои сегашните ресурси. Тя сигурно няма да стигне, но това ще бъде една много добра начална крачка", посочи Иванов. 

Всички ние се гордеем безкрайно с 13-вековната си култура и история, но когато въпросът стигне до това да отделим дори едни 13 лв. за всеки един от хилядите ни културни ценности и обекти, проявяваме неразбиране на проблема. Културата ни не може да бъде само пазарна и всички ние трябва да се грижим за нея, подчерта министърът.

4,6 млн. лева е недостигът на средства за театралния сезон само за първите шест месеца на годината, като се очаква до края на годината недостигът да се удвои. В момента преговаряме за отпускане на допълнително средства, посочи Иванов.

Той каза, че държавата ни ще поиска финансова помощ от ЕС за застрашените културно-исторически обекти в Мизия, част от които са засегнати от трагедията.

Министърът на културата изрази желание да направи процеса по избиране на столица на културата възможно най-прозрачен, за да не влезе страната ни в европейските новини със скандал около избора на европейска столица на културата. Затова той е поканил кметовете на 4-те града кандидати - София, Пловдив, Варна и Велико Търново, на среща, където всички са декларирали пълно доверие един на друг.

Мартин Иванов представи и своите двама зам.-министри - Боил Банов и Виктор Стоянов, които все още не е решено кой ресор ще поемат.

Боил Банов е директор на хасковския театър "Иван Димов" за трети мандат. Мартин Иванов не обяви кой ресор поема Банов, но самият той е коментирал пред haskovo.info, че поема ресора "Сценични изкуства".

Другият зам.-министър - Виктор Стоянов беше определен като "един от известните български музиканти" с две много ценни качества – на първо място, е човек с активна гражданска позиция, а на второ - има поглед над младежката култура и връзка с нея. Стоянов беше един от видните протестиращи срещу правителството на Пламен Орешарски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!