Джон Бон Джоуви получи алергия и прекъсна концерта в разгара му (снимки)

Николаос Цитиридис 15 май 2013 в 09:58 14549 7

Концерт на Bon Jovi Снимка: Сергей Антонов
Концерт на Bon Jovi Снимка: Сергей Антонов

14 май 2013 г. е дата, която ще остане в концертната история на България. По един или друг начин, според гледните точки на присъствалите над 50 000 зрители. Няма как всички да са възприели събитието еднакво. Още повече, че то приключи предсрочно заради силна алергична реакция на фронтмена на бандата Джон Бон Джоуви, вероятно предизвикана от полените от тополи в софийския въздух, които създават проблеми на много хора тук през пролетта.

И въпреки всичко групата изпълни 20 песни и свири около два часа. Без инцидентни прекъсвания, повечето рок концерти са с продължителност по-малка от тази. Няма как да не аплодираме Джон, че се бореше стоически и се опитваше докрай да не се предаде.

Концертът започна в 19:30 с изпълнение на D2. Музикантите признаха, че за пръв път свирят пред толкова многолюдна публика, което е чест за тях. Звучаха хитове като "100 години", "Тук и сега" и др., както и няколко нови парчета. Подгряващите групи почти винаги са онеправдани, тъй като по време на техните изпълнения голяма част от хората все още влизат, незаинтересовани са, разглеждат мърчандайза или дори още не са пристигнали, но такива са неумолимите закони на шоу бизнеса. Все пак, първите редици, където са най-запалените фенове, се държаха както подобава на грандиозен рок концерт, докато Митко Кърнев, Дидо и компания ги "загряваха".

Освен уникалната си сцена, представляваща "движещ се" класически американски ретро автомобил, Bon Jovi създадоха един прецедент, който може да не е от най-важните неща на такова събитие, но определено прави изживяването по приятно. Преди групата да излезе на сцената, на екраните от двете й страни периодично бе изписвано след колко точно минути ще се случи това. Ако сте последен на опашката за бира и видите, че остават 10 минути, сигурно бихте искали да се върнете на мястото си, а не шоуто да започне изненадващо, докато все още чакате.

Първата изпълнена песен бе "That's What the Water Made Me" от актуалния албум на групата "What About Now". И веднага последва хитова класика - "You Give Love a Bad Name". По-нататък се редуваха нови парчета и стари, добре познати, с които повечето от нас са израснали. "It's my Life", "Keep the Faith", "I'll Be There for You", нежната балада "Bed of Roses", извечната "Runaway" и др. буквално сбъдваха мечтите на хиляди да ги чуят и видят на живо. В един момент Джон Бон Джоуви дори се обгърна с българското знаме като наметало. И точно около "Runaway" започнаха проблемите. Певецът видимо се мъчеше, а състоянието му се влошаваше. Семената на българските тополи най-вероятно бяха причината американската мегазвезда да се почувства толкова зле, че да прекрати първия си, исторически концерт в София. Джон остави колегите си от групата да пеят за около песен и половина, преди да направя последен опит да издържи докрай. "Livin' on a Prayer" и каубойският хит "Wanted Dead or Alivе" ни казаха "довиждане" и с тях всичко приключи. Дано наистина да е довиждане и Bon Jovi да се върнат за реванш през по-подходящ сезон. Защото се видя, че и музикантите се радват на радушния прием, както и че това е една от много малкото групи, които могат да напълнят националния стадион.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови