Час на класа със Снежина Петрова

Инициативата 'Приятели на театъра' в 101 СУ 'Бачо Киро' среща учениците с любимите им актьори

Зарина Василева 20 юни 2019 в 15:12 4846 0

Трудно е да се определи кой по-ентусиазирано прекрачва прага на столичното 101 СУ „Бачо Киро“ през последните месеци - учениците, учителите или актьорите.  Благодарение на единадесетокласничката Ванеса Гуджова и нейния проект в това българско училище театърът се чувства като у дома си.  

„Идеята за проекта дойде миналата година и получих подкрепата на преподавателя Йоланта Бурева и директора Весела Иванова. Започнахме да отправяме покани към творци, за да се срещат с гимназистите. Потърсихме сътрудничество и с НАТФИЗ, където посещаваме театрални постановки на абсолвентите. Часовете на класовете от горен курс всяка сряда се посещават от актьор, който дискутира различни теми с тях.“, разказва Ванеса. 

Тя се занимава с актьорско майсторство в Училище за таланти на Стефан Къшев, била е и „Мениджър за един ден“ в Ню Бояна Филм Студиос , където се запозна с работата на монтажисти, актьори преподаватели по актьорско майсторство и каскадьори. Ванеса преживява вълнуваща среща със световноизвестния актьор Силвестър Сталоун , който показва на избраните мениджъри за един ден снимачната площадка на негова продукция. 

Ванеса успява да зарази с ентусиазма си всички – съученици, преподаватели и актьори. До момента учениците от 101 СУ "Бачо Киро" са се срещнали с любимците си: Снежина Петрова, Лили Гелева, Стефан Вълдобрев, Василена Винченцо, Мария Сотирова, Весела Бабинова, Неда Спасова, Константин Еленков, Йоанна Темелкова, Иван Юруков, Кристина Янева, които с радост отделят от времето си и подкрепят инциативата.

Освен специалните часове в училище и посещенията на различни представления, с актрисата Снежина Петрова, са се отправили към по-голяма цел - въвеждането на предмет “Театрознание”.

„Ванеса ме откри и заедно с г-жа Йоланта Бурева и г-жа Весела Иванова ме поканиха за тази инициатива. Реализирахме пилотно един час като част от проект "Медея", в който се включи и г-жа Бурева – един прекрасен преподавател, който удовлетворява потребностите на своите ученици и им отправя и културни предизвикателства. Не съм очаквала, че децата могат да бъдат толкова активни. В рамките на един час те научиха един за друг толкова неща, които досега не знаеха, въпреки дългите години заедно в клас. Това опознаване много им помогна. Виждам как театърът може да бъде приобщаващият инструмент в училище и да помогне за намаляване на отпадащите деца, които поради това, че не се справят добре не могат да намерят своето място в клас. Учителите виждат децата през нова призма, те самите също преоткриват себе си и контактът помежду им е качествено подобрен. Така възникна и кампанията за включване на предмет "Театрознание" в учебната програма." - споделя Снежина Петрова

Да бъдеш ученик в 101 СУ „Бачо Киро“ със сигурност е щастливо преживяване. Ако сте преминали отдавна ученическата възраст и не можете да седнете на първия чин в часа по театър, то можете да гледате Ванеса Гуджова и нейната трупа в пиесата „Вечния април“, с режисьор Стефан Къшев, на 30 юни (неделя), 14.30 часа, Руски културен център. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови