Уникалният проект 'Медея' с единствено представление на Античния театър (видео)

Зарина Василева 21 юни 2019 в 13:34 4122 0

На 28 юни 2019 г., представлението „Медея“, ще бъде представено за първи и единствен път от 40 години на сцената на Античен театър в Пловдив.

Уникалният проект, подготвян в продължение на 3 години, е актуален прочит на поставените в творбата на Еврипид общочовешки теми за правото на живот, за избора, предателството, за любовта и отмъщението. Проектът е и със силен социален фокус. Инициативата събира в съвместна работа утвърдени имена от областта на театъра, деца от различни етноси в Пловдив – от ромската, турската, еврейската, арменска и българска общност.

Целта му е да покаже как един от най-мрачните и нелеки за осмисляне митове за Язон и Медея, могат да послужат за база на психодраматична игра, чиято цел е да демонстрира образователните и интеграционните възможности на съвременния театрален продукт, като включва деца от различни етнически общности в театралната игра, за да им помогне да придобият нравствен поглед за света, да развият нови качества умения.

„Идеята беше да направим едно обучение за античната митология, но през мита за Медея. Социодраматична игра, в която те разработват стратегии за справяне в кризисна ситуация, каквато е ситуацията на конфликт в семейството. Децата направиха рисунки, които разказват за основния конфликт между майката и бащата, и които бяха изложени в Пловдив. Тази година дойде идеята да направим още по-голяма изложба, в която включихме техните реакции от обученията и коментарите им, които са част от фонограмата на изложбата „Терен Медея“, която най-неочаквано посети най-добрите музейни пространства в София – Софийска градска художествена галерия и Квадрат 500, и представи целия ни подход за работа с деца“, разказва  Снежина Петрова.

Противно на очакванията, децата най-често рисуват сватба. Психодрамата събужда емоцията, а чрез нея малките могат интуитивно да разберат сериозните конфликти от света на възрастните и да ги преработят.

"Защо използваме точно Медея за такива благородни каузи? Нека да мислим за Медея, до момента, в който решава да отмъсти, да си я представим като майка и като всяка една от нас, когато не сме в критична ситуация. Този проект ни учи как светът може да се обърне и как от бял може да стане черен. Учи ни как да предотвратим кризата или как да оцелеем в нея. Медея е урок по оцеляване в криза. Затова започваме работа с най-малките, защото те ще бъдат нашите посланици в семействата", убедена е Снежина Петрова

"Впечатлена съм от това с какъв позитивизъм протича целия процес, как всеки се включва на 100%. Представянето на целия проект в продължение на две години създаде естествен интерес и мисля, че хората, които ще дойдат на спектакъла, ще дойдат наистина подготвени за него", допълва тя.

Представлението наистина е грандиозно. Режисьор е Десислава Шпатова, а освен едни от най-талантливите актьори, в спектакъла участват: група „Вакали“, която много рядко българските зрители могат да видят, единственият изпълнител на баян в България Стоян Караиванов, Античен хор – студенти от НБУ и разбира се – децата. За тях преживяването е голямо. Това не е детски спектакъл, а включване на децата в съвременното изкуство, с усилията на целия екип.

"Проектът показа, че няма нищо страшно и невъзможно да се работи с тези деца, защото те са прекрасни. Моите деца също са включени в проекта и вълнението е огромно. Успяхме, благодарение на силната вяра в каузата, огромната подкрепа и отдадеността на 100%. Театърът е празник, но за този празник се готвиш дълго време." - категорична е Снежина Петрова.

Фейсбук страница на събитието тук. Билети - на всички каси на EasyPay в страната и онлайн тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!