Борис Гребеншчиков - Песните са по-големи от живота

OFFNews 09 януари 2023 в 10:30 3057 1

Борис Гребеншчиков

Снимка РЦСИ Топлоцентрала

Борис Гребеншчиков

Едно голямо събитие предстои да се случи в София на 27 и 28 януари. Това са двата концерта на легендарния поет, композитор, певец и музикант Борис Гребеншчиков, фронтмен и основател на група "Аквариум".

Групата бе емблема на руския рок в началото на съветската перестройка и е от бандите, които, грубо казано, не се предадоха, а останаха верни на бунта.

Аквариум - "полковник Васин"

Полковник Васин пристигна на фронта
със своята млада жена.
Полковник Васин събра своя полк
и им каза: "Да си вървим у дома."

"Водим война от хиляда години,
все ни казват: животът е бой.
Срещу кого всъщност се бием, ме питате?
Срещу себе си – как срещу кой!

Аз съм виждал генерали –
смъртта ни как пият и ядат.
А децата им чак побесняват, че няма
какво да искат другия път.

А земята тъне в ръжда,
църквите лежат в пепелта.
И ако искаме да има къде да се върнем –
е време
да се върнем
у дома."

Превод - Манол Пейков

Гребеншчиков е един от символите на руската контракултурна сцена, заедно с Юрий Шевчук (ДДТ) и Виктор Цой (Кино). Той бе и един от първите, които още в началото на войната на Русия срещу Украйна заявиха категоричната си позиция срещу агресията на Путин.

По първоначални планове на организаторите от РЦСИ "Топлоцентрала" Гребеншчиков трябваше да изнесе само един концерт - на 27 януари. Това обаче бързо се промени, защото билетите за 27 бяха светкавично разпродадени. Така организаторите обявиха и втора дата - 28 януари.

Ако желаете да посетите втория концерт на Гребеншчиков, трябва да побързате, защото и за него билетите са почти разпродадени, съобщават организаторите.

Ексклузивно за читателите на OFFNews.bg от РЦСИ Топлоцентрала публикуваме кратко интервю с Гребеншчиков.

Каква връзка имате с днешното младо поколение? Отново поставено в същата ситуация - против политически режим и дори във война?

Б.Г. Не търся връзка с определено поколение. Имам музика, която е храна и вода за душата. Хората, чиито души са жадни и гладни, са свободни да се присъединят и да вземат от нея. Не ги питам от кое поколение са.

Кое Ви задържа толкова време на сцена? Половин век изпълнителска кариера, изпъстрена със смяна на стилове и времена... Каква е тайната зад просъществуването във времето?

Б.Г. Когато създавам музика, се чувствам като истинското си Аз. Честно казано, не се стремя към откриването на стилове или към модата на времето. Правя това, което сърцето ми каже, всяка нова секунда, в която бие.

В коя част от кариерата и дискографията си сте се чувствал най на място, създавайки музика?

Б.Г. Точно сега. Тук и Сега е това, което съществува, всичко останало са празни спекулации.

Каква бариера е езикът в музиката? Преди сте коментирал, че не харесвате да превеждаш песни заради тяхната уникалност на езика, на който са създадени. Как това се отразява на популярността им?

Б.Г. Всеки превод е невъзможен. Ако искате да обясните “какво е” - просто го кажете на друг език. С песните превод не може да се прави. Те са по-големи от езика. Много пъти различни хора, които не знаят руски, са ми казвали, че няма нужда да разбират текста, те чувстват песента, така че нямат нищо против. Бях поразен от звука на рокендрола, много преди да знам английски език.

Това е първият Ви концерт в България. Какво искате да кажете на феновете си?

Б.Г. Елате, слушайте и танцувайте. Носим подарък за вас!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6145

1

kokoten

09.01 2023 в 12:39

Велик.....заедно с Ю.Шевчук стигат за да вдигнат заспалите руснаци,които да изметат държавата си от боклука.....а нас кой да ни поведе.....няма кой....Мутрата е вечен,останалите плюскачи-също......ех,народе,народе.....