Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Студент в инвалидна количка съди ВУЗ: Носили го на ръце до изпитната зала

Александра Маркарян 02 юни 2013 в 15:25 2427 0

Студент съди вуз за липса на достъпна среда.

Жалба за дискриминация срещу Пловдивския университет е внесъл един от студентите му.

Състав на Комисията за защита от дискриминация ще я разгледа на 5 юни.

Още при явяването на приемния изпит през 2012 г. Л.В. от София трябвало да бъде внесен на ръце в изпитната зала заради липсата на достъпна архитектурна среда.

Младежът бил класиран и се записал за студент. Надявал се, че проблемът с липсата на достъп ще бъде решен от университета, но това не се случило.

През първия семестър се налагало се да стига с чужда помощ и до залата, където основно се провеждали занятията му.

Тоалетните също били недостъпни за хора с увреждания.

До Комисията е постъпило становище от Пловдивския университет. В него се поднасят извинения на ощетения студент и се дават уверения, че през втория семестър лекциите и изпитите ще бъдат провеждани в достъпна за хора с увреждания сграда.

Подобна жалба за дискриминация срещу човек в инвалидна количка ще разгледа състав на комисията на 6 юни по жалба срещу "Планета Пайнер клуб" и фолк клуб "Версай" в Пловдив.

Жалбоподателят - човек с увреждания, който ползва инвалидна количка, една вечер не бил допуснат и до двете заведения. В първото това не било прецедент, а във второто се наложило приятелите от компанията, в която бил, да го пренесат на ръце по стълбите. Стигайки входа, охраната се появила и им забранила да влизат, защото вътре имало много хора и нямало кой да пази човека в количката.

Настоящият документ е изготвен с финансовата помощ на Европейския социален фонд. Сдружение „БАРИС” носи цялата отговорност за съдържанието на настоящия документ, и при никакви обстоятелства не може да се приеме като официална позиция на Европейския съюз или Договарящия орган – Агенция за социално подпомагане.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews