90% от хората с увреждания в България не работят

Нели Чолашка Последна промяна на 07 декември 2013 в 16:16 2406 2

Минчо Коралски, шеф на Агенцията за хората с увреждания.
Минчо Коралски, шеф на Агенцията за хората с увреждания.

90% от хората с увреждания в България в трудоспособна възраст - 250 хил. души, нямат работа, обяви директорът на Агенцията за хората с увреждания Минчо Коралски пред БНР.

Според него основният проблем е, че политиката за хората с увреждания е хоризонтална, а не секторна.

"Тези хора би трябвало да се обучат, но обучението не би трябвало да го разглеждаме като някаква квалификация, когато си станал на 18 години.

Говорим за обучение през целия период на живота, докато човекът стане работоспособен, тъй като ако започнем да го квалифицираме вече на 18 години, ще се случи това, което се случи и в Европа - второ и трето качество работа може да се осигури, т.е. няма го онова задълбочено познаване на процесите, което дава едно систематично обучение", коментира Коралски.

По думите на Коралски в България хората с увреждания са около 1 милион души, а за тях и за всички политики, които са заложени в отделни закони, държавата заделя 132 млн. лв.

"На следващо място е изключително важен проблемът с достъпността и комуникациите. На практика в България беше приет закон, според който 2% от държавните служители трябва да са хора с увреждания.

И когато се проведоха изпитите за държавни служители се оказа, че около 1/3 от тях не могат да започнат работа, тъй като не могат да достигнат до работното си място, каза още той.

Ние трябва да извадим хората с увреждания на пазара на труда с техните умения и това не трябва да бъде жест на благотворителност, а действителност на нормални трудови взаимоотношения.

Истината е, че към Агенцията за хората с увреждания има програма, която насърчава наемането на хора в обичайна работна среда, срещу което Агенцията подпомага работодателя да адаптира работното място и въпреки това е една от слабоработещите програми", коментира още шефът на Агенцията за хората с увреждания.

По негови наблюдения въпрки солидния бонус, който се отпуска на работодателите за да наемат хора с увреждания надделява притеснението, че един човек с увреждане може да им създаде проблеми.

Настоящият документ е изготвен с финансовата помощ на Европейския социален фонд. Сдружение „БАРИС” носи цялата отговорност за съдържанието на настоящия документ, и при никакви обстоятелства не може да се приеме като официална позиция на Европейския съюз или Договарящия орган – Агенция за социално подпомагане.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.12 2013 в 19:14

Това долу вероятно е името на програмата, която сигурно е писана от стачкуващ студент. Очаквах да науча нещо, ама не. Само бройката на инвалидите се оказва 5 пъти завишена, вероятно парите зависят от обема на целевата група. Вероятно също така тази нищо не казваща статия струва поне колкото една рампа на едно от местата, където не могат да ходят инвалиди. А иначе живеем в информационен век, обикновено хората ползват Интернет и чрез телефона си. Трябва само организация, която да продава труда на тези хора като ги и пази от простотиите на нормалния пазар. Има и добре развита куриерска мрежа покрай електронната търговия, има уж и някаква агенция, оглавена от министър на Жан Виденов, която за година произвежда по една такава страница, жалка история.

07.12 2013 в 17:05

Гледам снимката най-долу, заглавие на проекта: "Живота е движение". ЖивотА! Колкото и да не искам да омаловажавам усилията за приобщаване на хората с увреждания, неграмотността винаги прави много лошо впечатление. Особено като тръгнат "задължителните" информационни кампании по всички медии, тази неграмотност ще лъсне още повече. Тъжно и жалко! Освен ако целият проект не е пак нещо набързо скалъпено за "усвояване на едни пари". В такъв случай ще е направо престъпно...