Обявата на Алекс се оказа PR ход за болните от мускулна дистрофия

Николаос-Теодорос Цитиридис Последна промяна на 26 ноември 2013 в 14:28 6032 3

Александър, който си продава органите в Ибей
Александър, който си продава органите в Ибей

Обявата в Ebay на 14-годишния Алекс, в която той обяви, че продава органите си, се оказа част от PR кампания за популяризирането на проблема на хора болни от мускулна дистрофия. 

За няколко часа обявата обиколи мрежата и трогна хиляди. Малко по-късно тя беше свалена, а организаторите на кампанията разпространиха видео призив, в който се обяснява цялата ситуация целта ѝ заедно с информация за болестта и сегашното състояние на 14-годишното дете.

С видео призива в редакцията на OFFNews получихме и линк към сайта mailforchange.eu. В него се описва подробно случаят с Алекс:

"Ако сте дошли на този сайт, вероятно сте тук заради обявата на Александър. Успокойте се – обявата не е истинска. Александър обаче е, както и всички останали хора с мускулна дистрофия в България. Ние ги познаваме, защото сме Българската асоциация за невромускулни заболявания (БАНМЗ). В БАНМЗ членуват 800 души, засегнати от болестта, и техни роднини. Според статистиката страдащите от мускулни заболявания в България са много повече – 5000 души."

Страдащите от мускулна дистрофия никога няма да остареят. Техният живот обаче може да бъде удължен и неговото качество да бъде подобрено. За целта са нужни дихателни апарати, рехабилитации, медикаменти, личен асистент. Най-много те се нуждаят обаче от внимание и говорене за проблема.

Това, което обикновените хора могат да направят за Алекс и хилядите други българи, останали без адекватна медицинска помощ, е да изпратят писмо до институциите, в което да обърнат внимание на този проблем.

Историята на Александър не приключва само с болестта. Той е и без биологични родители, като при раждането му е оставен в дома за деца със специални нужди.

Видео с историята на Алекс:

Настоящият документ е изготвен с финансовата помощ на Европейския социален фонд. Сдружение „БАРИС” носи цялата отговорност за съдържанието на настоящия документ, и при никакви обстоятелства не може да се приеме като официална позиция на Европейския съюз или Договарящия орган – Агенция за социално подпомагане.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!