Всяка смислена идея в София се сблъсква в мнозинство от бетон

"Зеленият" Тома Белев обяснява защо смята, че ще е по-полезен като депутат от Демократична България, отколкото като общински съветник

Светослав Метанов 07 юли 2021 в 07:27 4964 0

Тома Белев е може би най-емблематичният природозащитник в България. Лесовъд, с дългогодишен опит в управлението на защитени територии и зони. Участвал е в създаването на четири национални и природни парка. От 1992 година, по времето на 36-ото НС, започва да следи какви закони се внасят, пише становища и предложения по тях, среща се с депутати и участва в работата на комисиите. Член е на природозащитни организации, които в годините на прехода постигат много в областта на правната защита на природата и устойчивото развитие. Неговите каузи са природата, гражданското общество и индивидуалните права. Член на ПП Зелено Движение. Тома Белев е общински съветник от Демократична България в Столичния общински съвет, а за парламентарните избори в неделя е и кандидат-депутат от софийския 23-и МИР с преференция 132.

- Г-н Белев, вие сте кандидат за народен представител от Демократична България в столичния 23-и МИР – районът, в който на изборите на 4 април обединението получи най-много гласове и категорично победи ГЕРБ. Тогава вие не бяхте в листите. Сега защо решихте да се включите?

- Това е моят начин да подкрепя Зелено движение и Демократична България, точно както ги подкрепих с участието си преди три години в управленската алтернатива на коалицията, където се дискутираха политиките, които да защитаваме днес. Няма друга партия или коалиция у нас, която да си поставя за цел разрешаване на множеството проблеми на околната среда, влошаващи начина ни на живот, както Демократична България. Точно затова, като гражданин, който от 35 години се бори за различни природозащитни каузи, считам, че заслужават всячески подкрепата ми.

- Ако избирателите Ви решат да сменят работното Ви място и Ви прехвърлят от Столичния общински съвет в НС, мислите ли, че ще имате повече възможности да работите за тях, отколкото в местния парламент, доминиран от ГЕРБ и т. нар. „патриоти“?

- За съжаление, в Столичния общински съвет наистина има бетонно мнозинство, спиращо всяко разумно решение в полза на града и жителите му. Щом не произлиза от тях и за тях, няма полза, те просто не го разглеждат или го спират. По ключови теми за живота на София, като нов общ устройствен план, който да спре презастрояването на кварталите, инвестиции в канализация и отчуждаване на улици, паркове и градини, регламенти за задължително улично озеленяване и поддръжка на зелените площи. Всички тези теми могат да се решат и чрез промени на закони, така и други населени места ще подобрят управлението си. Ще дам един пример – невъзможно ми е да обясня на колегите си в СОС защо на новите булеварди трябва задължително да има улични дървета или защо там, където няма канализация, не трябва да се допуска ново застрояване, просто не разбират. Отделно има въпроси от местно значение, които трябва да се решат на национално ниво, като обвързване на данъка върху МПС със замърсяването на въздуха или въвеждането на депозитна система за пластмасовите бутилки.

- В 45-ото Народно събрание Зелено движение имаше четирима депутати. Сега повече ли ще са?

- Убеден съм, че ще са повече и ще има повече жени от Зелено движение. Ние сме партия, за която е важна темата за равноправието и включването на всички. Човешките права и опазването на околната среда са теми, по които не правим компромиси.

- „Вълчата бърлога“, както стана известно огромното незаконно имение на бизнесмена Румен Гайтански на брега на яз. Искър, ще бъде съборена след разкритията на Вашия лидер Владо Панев и енергичните действия на друг „зелен човек“ – новият шеф на горите Алекс Дунчев? С какво ще продължите в следващия парламент? Имате ли вече готови законопроекти?

- Имам много случаи, които трябва да бъдат приключени и това може да стане единствено през Народното събрание. Заменките, които спряхме през 2009 година и които по наша жалба Европейската комисия прогласи за непозволена държавна помощ, трябва да бъдат разтрогнати, за да не плаща България стотици милиони в бюджета на Съюза. Десетки години се занимавам със спиране на застрояването на защитените територии, като парковете "Странджа", "Пирин", "Рила", "Витоша", "Златни пясъци", или на дюните в Камчийски пясъци, Корал, Градина, Смокиня, Карадере и много други.

Този проблем трябва да бъде решен веднъж завинаги и да се спре всякакво застрояване там. Между 2008 г. и 2020 г. успяхме да спрем изсичането на над 111 000 хектара вековни гори в "Натура" и тази инициатива спечели миналата година голямата награда на ЕК за "Натура 2000". Но ни остават още около 100 000 хектара девствени гори извън защитените зони и трябва да ги опазим и тях. В началото на тази година спряхме изсичането на горите в земеделските земи, но това е само временно и трябват законови промени. От четвърт век отправям предложения към депутати за промени на този или онзи закон, част от тях са приети, но част все още чакат. Имам готови предложения за законите за горите, за опазване на земеделското имущество, за околната среда, за защитените територии, за биологичното разнообразие, за устройство на територията, за водите, за екологичната отговорност, за опазване на земеделските земи, за прякото участие на гражданите, за местното самоуправление и т.н. Мисля, че ще мога да убедя депутати от всички групи да ги подкрепят, защото природата няма политически цвят и всички се нуждаем от нея.

- По Черноморието непрекъснато виждаме безобразия. Независимо дали става дума строеж на подпорен хотел, арматура на Смокиня, или мераци за нов бетон на брега в Синеморец. Какво е трайното решение за тези проблеми?

- Трайното решение е да се върне Законът за устройство на Черноморското крайбрежие към основните си цели – опазване и устойчиво развитие. Да отпадне частта с концесиите и да се прехвърли тази отговорност на общините, да се изготви национална устройствена схема, да се спре всякакво застрояване на всички видове дюни, да се предвидят текстове за по-лесно премахване на незаконни и опасни строежи, да се спре строителството край последните незастроени плажове, да се спре действието на планове опреди четвърт век и доста други. Промените са толкова много, че може би трябва изцяло нов закон.

- Как бихте съвместили парламента с експертната си работа за коалицията "За да остане природа"?

- Да си активен гражданин, който не чака, а действа, е нещо вътрешно присъщо за човека. Никога не съм оставял служебните ми ангажименти да ми пречат да защитавам природата – нито като експерт в Комитета по горите, нито като директор на парка "Витоша", нито сега като общински съветник, това просто е част от мен и моя живот и не смятам да се отказвам от него.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews