Три основни стълба в програмата на РБ и "Глас народен"

Коалицията ще прави система за електронно проследяване движението на учениците, ако дойде на власт

OFFNews 18 февруари 2017 в 11:28 8741 6

Снимка БГНЕС/Боби Тошев

Петър Москов

Три основни стълба съдържа предизборната програма на Реформаторски блок и Глас народен, които ще се явят заедно на предсрочните парламентарни избори на 26 март.

Те бяха представени на пресконференция от министрите в кабинета на ГЕРБ "Борисов 2" Петър Москов (здравеопазване), Божидар Лукарски (икономика) и Николай Ненчев (отбрана), както и от Димитър Делчев, Антони Тренчев и Венци Мицов.

"Няма да видите нашата политическа сила да влезе в този пазар на наддаване на кухи обещания. Проследих обещания за пенсии до към 1000 лева, след това престана да ми бъде интересно. Ще видите прагматични и реални предложения", започна Москов.

Според него програмата е дясна, консервативна и отстояваща традиционните национални ценности, базирана на реален управленски опит и затова - фокусирана и прагматична, смята Москов. По думите му коалицията предлага развитие, осъвременяване и надграждане на започнатите от политическата ни сила политики.

Програмата отразява убедеността ни как трябва да изглеждат подредбата и целите на модерната държава на XXI век, заяви той и допълни, че тя трябва да отговори на въпросите каква и къде е ролята на държавата.

Трите основни стълба са:

1. Силна държава в секторите, които формират качеството на публичната среда - сигурност, образование, здравеопазване, законност, инфраструктура.

2. Гарантиране икономическата свобода на индивида - защита на предприемачеството, собствеността, защита от административен произвол.

3. Формиране на модерен патриотичен идеал.

Лукарски разгърна идеите на втория стълб:

- запазване на данъчната система, в т.ч. плоския данък, и противопоставяне на всички идеи за повишаване на данъците;

- противопоставяне на идеята за уеднаквяване на данъците в ЕС;

- ясна уредба на такса смет;

- политики с акцент малък и среден бизнес (напр. намаляване на бюрокрацията);

- замяна на разрешителните режими с уведомителни режими и въвеждането на нов разрешителен режим при отмяна на два стари;

- отпадане на задължението гражданите да подават документи, които могат да се изискат по служебен път;

- отмяна задължението работодателят да плаща за първите три работни дни при временна нетрудоспособност на служител;

- намал на ДДС до 18%;

- изпреварващо повишаване на заплатите в образованието, здравеопазването, националната сигурност и отбраната при стабилен годишен икономически ръст от 3%;

- приемане на Закон за фалит на физически лица.

Димитър Делчев подчерта, че в областта на борбата с корупция "най-после, за Бога, трябва да се приеме антикорупционния закон". Той обясни, че е абсолютно необходимо и приемането на електронно правосъдие.

За образованието говори Антони Тренчев, който заяви, че 4,5% от БВП трябва да отиват за образование, ако искаме то да е качествено. Трябвало да има и "електронна система за проследяване движението на децата", която да "предупреждава" за рискове от отпадане от училище. Тренчев заяви още, че учебниците до 12 клас да са безплатни, както и даването на социални помощи да е обвързано с ходенето на училище. За да получава някой помощи за безработен, трябва да е завършил поне 7 клас, заяви още той. Ако детето не ходи на училището, за родителите щяло да има глоба или, ако не може да плати, да полага обществено полезен труд. Мобилни екипи пък щели да правят спонтанни проверки за присъствието на учениците в клас.

Ние сме "за" увеличение на заплатите на учителите, но трябва да има диференциран подход според успеха и резултатите на учениците, каза Тренчев. Трябвало да се цени както учителят, който може да изведе учениците си до "Световно по математика", така и този, който е взел клас с ромчета и успее да вдигне нивото им до успех 4,00 - 4,50.

Той посочи, че дуалната система на обучение е много добра.

Университетите трябвало да обучават в специалности, в които са най-добри. Субсидията трябвало да зависи от качеството.

Докторантските стипендии трябва да се увеличат от 400 на 900 лева, каза той.

Венци Мицов говори за програмата в областта на културата. Според нея трябва да има задължителна квота за българска музика в държавните медии. Така българските автори ще получават по-големи авторски отчисления, посочи Мицов.

Читалищата трябва да помагат на младите да се срещат с изкуството, но сега не го правят и е нещо, към което сме се насочили - дигитализация на всички читалища, регистър в кое читалище какво се случва, възможности читалищата да създават своята квартална култура. Така децата могат да се запознаят с изкуството и да градят ценностната си система.

Сега за култура отиват 0,5% от БВП. Целта на коалицията е делът да се увеличи на 1%.

Без култура и образование ще се превърнем в държава втора категория - това не можем да допуснем, заключи Мицов.

Според Москов заплатите на полицаите трябва да бъдат обвързани със средната заплата за страната. Не можем да очакваме полицай с 500 лева заплата да пази децата ни, заяви бившият здравен министър.

Той похвали работата си в здравеопазването като министър и обясни, че на болниците все още тежат старите натрупани дългове. Затова той заяви, че трябва да се премахне търговският статут на болниците с над 51% държавно участие. Парите от здравните вноски трябва да отиват единствено за лечение и възнаграждения на медицинските специалисти. Грижата за собствеността трябва да е на собственика - държава, община, заяви още Москов.

Трябва да има минимален праг на възнагражденията. Специалистите трябва да са освободени от "количествените механизми".

Това са параметрите към връщането на добре работещото здравеопазване, смята бившият министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12061

6

Тукашен

19.02 2017 в 19:02

Както има фолк-чалга, така има и рок-чалга. Най-добрите в рок-чалгата са Хиподил.

29585

4

Izalina

18.02 2017 в 12:48

Мога да цитирам поне 10 мерки от горното във всички сфери, които са или непопулярни, или некомпетентни, или неразумни, или неприложими както към днешна дата така и в близките поне 4 години, ама ме мързи.
Сами си ги намерете и преразгледайте ако изобщо сериозно мислите да работите това.(Мицов, актуален hint - Музикаутор и БНР...и Музикаутор в същността си, нещо?)

п.п. подозирам, че Витков вече горко съжалява за тази стъпка, особено след като най-верните му последователи го разлюбиха публично вчера ...

42249

2

Denis Rizanov

18.02 2017 в 11:40

Навремето имаше 3 стълба в пенсионната реформа, в резултата на която караиван докара достойните ни родители до просешка тояга с пенсии от 200лв. Сега 15години след неговата "реформа" с 3те стълба възрастните хора продължават да бедстват със средства ПОД нивото на елементарно оцеляване и с 40 години трудов стаж!
После дойдоха 3-те стълба в реформата на здравния сектор на този индивид от снимката с втечнена субстанция в черепната кухина. Не е необходимо да пиша каквото и да е за нея - всички я виждаме всеки ден.
Сега същия зависим от стимулиращи средства ни представя отново 3 стълба на... предизборна програма?!
Има нещо много фалическо в стремленията на зависимия пепе към числото 3! Сещам се за една велика книжка, фантастика, която завършва така: "Рамианите правеха ВСИЧКО по 3 пъти!"
 
X

Да помогнем на украинските деца!