Москов: Ставащото в "Арена Армеец" е тежък провал на ЦИК (видео)

OFFNews 27 октомври 2015 в 08:54 5906 14

Петър Москов

Снимка БГНЕС/Любомир Спиров

Петър Москов

Като "безобразие" и "тежък провал на ЦИК и ОИК" от организационна гледна точка определи министърът на здравеопазването д-р Петър Москов случващото се след изборите в зала "Арена Армеец".

Там стотици членове на избирателни комисии, отишли да предадат бюлетините и протоколите си, се оказаха заложници в продължение на 48 и повече часа. И в момента в столичната зала все още има много хора, които чакат реда си. 

Към 8 ч. тази сутрин 117 души са били прегледани на място, от тях 12 са транспортирани до болница. Трима са приети за наблюдение, няма нито един в тежко състояние, заплашващо живота, каза министър Москов и коментира, че е странно да говорим за състояние, заплашващо живота, във връзка с избори.

На въпрос къде е правителството в тази ситуация той отговори: "Намесата на правителството в изборния процес щеше да постави под съмнение честността на вота. Хората щяха да си кажат: Какво вършат в ЦИК?".

Той изрази надежда, че парламентът ще се съобрази с волята на хората, които са гласувари с "да" на въпроса дали да се въведе електронното гласуване от референдума. "Ако парламентът пренебрегне волята на хората, които гласуваха „за“, няма да става за парламент", каза Москов и допълни: "Ако имаше електронно гласуване, това нямаше да се случи".

Той разкритикува организацията на изборите не само заради ставащото в "Арена Армеец".

"Не може за референдума да бъде "Искате ли бюлетина", а за всичко останало да се бутат бюлетините в ръцете на хората", възмути се той.

"Но хората гласуваха и референдумът влиза в Народното събрание, което е длъжно да се съобрази. Следете и натискайте, вижте кой ще бъде "против", посъветва Москов журналистите.

Скандалът "Сидеров"

"Нямайте ни най-малко съмнение в психическата изрядност на г-н Волен Сидеров. Не говорим за отклонения, а за добре координирани действия и желание да се търси агресия и да се разпалят страсти. Това по-скоро има нещо общо с изкуството на хората в НАТФИЗ, отколкото с друго."

Така Петър Москов коментира скандалът, предизвикан от лидера на "Атака", който вечерта след изборния 25 октомври нахлу в сградата на НАТФИЗ, което предизвика голям протест вечерта на 26-ти.

Избори

По повод пресконференцията на ДПС вечерта след края на изборния ден Москов заяви: "Благодаря на г- Местан. Само силен човек може да си признае неуспеха. Благодаря, че стратегията за дестабилизиране на правителството през изборите не успя".

Данък "вредни храни"

Той защити и предложението си за данък "вредни храни".

"Не говорим за облагане на храни, на които няма заместител, а на храни, без които може и чиято употреба вреди на здравето. Знам, че винаги, по целия свят, това е съпроводено с агресивно отношение. Но аз, като баща, лекар и министър, мога да ви кажа, че ситуацията със здравето на българина е тревожна.

Казва се, че облагаме бедните. Наистина ли мислите, че бедните ядат чипс и пият енергийни напитки?

Детето ми е много по-важно от идеологическата доктрина на един или друг човек.

Огромна част от хората, които пропагандират какво било данък и какво не, са говорителите на хранителната индустрия. Тя ни изпраща говорители, които са застанат срещу мен, срещу педиатрите. Целта да храним децата и себе си по-здраво трябва да е общата цел, а не на Министерството на здравеопазването."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Българският национализъм не може да бъде приятел на Кремъл