ГЕРБ поиска оставката на ЦИК заради "Арена Армеец"

ОFFNews Последна промяна на 26 октомври 2015 в 20:15 3338 4

ГЕРБ поиска членовете на Централната избирателна комисия незабавно да си подадат оставките заради ужаса, който продължава да се случва в зала "Арена Армеец", където са затворени близо 5000 души от изборните комисии, които чакат бюлетините да бъдат преброени.

Изказването дойде от депутата Александър Ненков, според когото партията цял ден е чакала адекватни действия от ЦИК, но такива не дошли. 

Според него ГЕРБ е предвидила какво предстои и е предупредила, но никой не е чул. На миналите избори през 2011 г. е имало подобен проблем, а тогава са били 42 души преброители, а сега са 17. Според него законодателството нарочно е било променено така от предното правителство.

"ЦИК преди малко е взела решение да изпрати сътрудници – това е закъсняло решение, което едва ли ще допринесе до това избирателният процес да свърши по-бързо. Излишно се нагнетява напрежение. Това, което се случи и с г-н Сидеров – не е ли проява да се дестабилизира начинът на провеждане на избори. Всички говорим за това колко е важно да се проведат спокойно изборите. Изчакахме ЦИК да вземе някакви мерки, но се оказахме излъгани за съжаление", смята той.

По-рано днес РБ също поиска оставката на ЦИК.

"Призовахме изборните документи да бъдат запечатани и членовете на избирателните комисии да бъдат освободени. Поискахме ЦИК и ОИК да са по-гъвкави. Всичко, което зависи от нас, сме го направили, но те са независими и не можем да влияем на решенията им, подчерта вицепремиерът.

Не отричам и да има организационни пропуски, много сгрешени протоколи, които се връщат. Очевидно е сложно, когато има 5000 души събрани на едно място, които нямат възможност да излизат. Последните няколко часа всеки се оправдава и някой прехвърля работата върху другия", каза Томислав Дончев днес.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.10 2015 в 05:07

Какво значи ЦИК са независими? Има правила по които работи ЦИК, а тези правила се правят от депутатите. Така едните да прехвърлят топката на другите няма да стане. Виновни за хаоса са управляващите защото не са създали необходимите правила за добра организация. Обвинения че Манолова направила калпав кодекс не важат след като това правителство е на власт от около година и не си е мръднало пръста да оправи пропуските. Още повече че управляващите избраха Манолова за омбудсрам!

27.10 2015 в 00:03

tarbuh, само че членовете на ЦИК са с 5-годишен мандат и сегашните са избрани на база на парламентарните избори през 2013. Тоест в ЦИК има представители само на ГЕРБ, БСП, ДПС и Атака. Сам се сещай кои имат най-голям интерес да компрометират изборите и референдума, както и кои са мнозинство в комисията и малцинство в сегашния парламент.

26.10 2015 в 23:52

Не че нещо, но членовете на ЦИК и ОИК се избират пропорционално на парламентарно представените партии. Законът виновен, Манолова виновна... ами нали вие имате мнозинство в тези комисии? Като сте казали 2011, че има проблем, къде бляхте досега?

26.10 2015 в 21:22

Герберастията е новата БКП. И на ония все нялой предишен им беше виновен - наследство от капитализма,западна диверсия и т.н глупости, а зад тях пълна некадърност. Тези сега са същите - една година са на власт, те организираха изборите, но сега другите са виновни. Некадърници с некадърници!