Г-н Шулц, защо Христо Ковачки подкрепя БСП?

OFFNews 22 май 2014 в 21:33 10997 10

Снимка Солидарна България

Поглъщането на „БДЖ-Товарни превози“ ли е цената на подкрепата на олигарха Христо Ковачки за БСП?

Това питат от сдружение „Солидарна България” в отворено писмо до кандидата за председател на Еврокомисията на ПЕС Мартин Шулц.

Публикуваме пълния текст на писмото:

Уважаеми г-н Шулц,

Не сме сигурни дали искате да Ви рекламират като промоция на замразено пиле. Или като продукт с изтичащ срок на годност от топлата витрина. Една верига хранителни магазини в България Ви представя точно така.

Предизборната украса на Българската социалистическа партия е разпъната из всички ъгли във всички супермаркети на верига „Европа“. Тази предизборна оферта не може да е станала без знанието на двама лидери: лидерът на ПЕС Сергей Станишев и почетният председател на партия ЛИДЕР Христо Ковачки. За втория едва ли сте чували, затова ще го представим.

Роденият в гр. Самоков бизнесмен се появи от нищото и за няколко години изкупи внушителен брой въглищни мини в България, най-големите от които са „Бобов дол“, „Открит въгледобив – Перник“, „Черно море“, „Чукурово“, „Бели брег“, „Балкан 2000″ и „Станянци“. Сложи ръка и върху фабрика „Брикел“, ТЕЦ „Бобов дол“, ТЕЦ “Марица 3–Димитровград”, (топлоелектрическа централа с енергиен блок с електрическа мощност 120 MW), ТЕЦ “Сливен”, ТЕЦ „Габрово“, топлофикациите в Плевен, Бургас и Враца. Със съдействието на бившия кмет на София от десницата – Стефан Софиянски и мнозинството на СДС в Столичния общински съвет енергийният бос прибави и Общинската банка към активите си /понастоящем държи 26% от нея/. Стана съдружник на софиянци и в Общинската застрахователна компания /с дял от 20%/. През 2004 г. той приватизира и фирмата, която извършва ремонтите на АЕЦ „Козлодуй“ – „Атоменергоремонт”.

След 2006 г. Ковачки купи химически и каучукови предприятия и въгледобивна мина в Сърбия, мелничен комбинат в Македония и др. В западната ни съседка не са доволни от българския инвеститор – негови предприятия принудително се национализират, а други се разследват за дългове, укриване на данъци и различни видове измами, вървят масови съкращения и фалити. И в България той беше първоначално осъден за укриване на данъци за над 8 млн. евро, а впоследствие оправдан от друг съдебен състав.

Не, олигархът Ковачки не е социалист, въпреки че в България доста олигарси подкрепят „социалистическото“ правителство. Както вече стана дума, той си има собствена партия, която е емблематична в генерирането на корпоративен вот. Ако това понятие не звучи по европейски и не знаете какво означава, ще се опитаме да Ви го обясним: едрият капитал принуждава своите работници да гласуват за посочена от него партия. За целта у нас са измислени множество методи – от префинено въздействие до груба принуда. В български медии вече излязоха репортажи как миньорите на г-н Ковачки се обработват да гласуват на предстоящите европейски избори от техните надзиратели. Заплахите с уволнение и изборна „добавка“ от 50 лева са по-ефективно средство за убеждаване от политическите програми.

Доскоро от корпоративния вот се възползваха главно десни политици, които не намират нищо нередно в него. Тяхно е веруюто „Който плаща – той поръчва музиката!“. Но когато едрият капитал води работници под принуда да гласуват за социалистическа партия (призвана по дефиниция да защитава наемния труд), значи има нещо дълбоко сбъркано в самата партия. Това е ГМО-предизборна оферта!

На предишните европейски избори същите магазини бяха облепени не с Вашия плакат, а с ликовете на г-н Ковачки и неговите кандидати. Тогава те се определяха като „либерали“ и възнамеряваха да потърсят членство в Европейската либерал-демократическа партия АЛДЕ (в чиято парламентарна група в ЕП скоро ще заседава друг свързан с правителството български олигарх, за когото не може да не сте чували – Делян Пеевски). През 2009 г. само 0.12 % не достигнаха на ЛИДЕР, за да излъчи евродепутат. Не е ли странно, че партия в отлично финансово здраве, която е била на косъм да влезе в Европейския парламент преди 5 години, днес не само че не търси начин да задълбочи успеха си, но дори не регистрира собствена листа, поставяйки се в услуга на друга партия, която „случайно“ е управляваща? Между другото, подобна сделка не е официално изповядана. Да не би българските социалисти да се срамуват от нея?

Преди две седмици в социалните мрежи беше разпространен следният анонимен миньорски позив:

„Официално имаме разпореждане всички служители в ТЕЦ и мини „Бобов дол“ да гласуваме за БСП. Всеки един от нас трябва да даде точен списък на още три човека с техните точни адреси, които да гласуват също за БСП. Заплахата е – уволнение на секундата. На всяка секция има отговорник, който ще следи изпълнението на гласуването от подадените лица. Държавата остава безучастна, полицията също, прокуратурата също. И после кажете че България е в Европа“.

Нова телевизия пък излъчи заснет със скрита камера репортаж в мини „Бобов дол“, който показа схемата за изнудване на миньорите. Като по чудо са започнали да им плащат редовно заплатите и за пръв път са им дали аванс от 100 лева и добавка от 50 лв. с недвусмислени указания за кого да пуснат бюлетина. Работниците са притискани, освен своя глас, да подсигурят по още пет-шест човека. В мината и ТЕЦ-а били изготвени списъци на потенциалните гласоподаватели с ЕГН-та. „Преди време ни накараха да направим списък с желаещите ранно пенсиониране, изглежда този списък им беше необходим за изборите“, разказа служител на мината. Той обясни, че винаги в деня на вота големите шефове разполагат свои подставени лица – началник-участъци, около избирателните урни. Те звънят по телефона на наемните работници на Ковачки и ги привикват да гласуват. Миньорите са длъжни да пуснат бюлетина до 12 часа на обяд.

За предстоящите избори БСП регистрира листа, в която намериха място и хора от интелектуалните среди. Витрината на бакалията изглежда лъсната, но нас повече ни интересува какво става под щанда. Затова след изборите внимателно ще следим какви са параметрите на очевидната сделка.

Възможните отговори са няколко. Най-вероятният: залогът е все по-зависимото от г-н Ковачки държавно предприятие БДЖ-Товарни превози; неговата евентуална приватизация, източване или водене към фалит в услуга на частен конкурент. Босът на ЛИДЕР е най-големия клиент на железопътната компания и формира една трета от товарите, които за 2013 г. са били 8,861 млн. тона. На 21 февруари БДЖ прекрати за три дни превоза на въглища от неговите мини заради 15 млн. лв. задължения, от които 9 млн. лв. бяха просрочени. През март свързаната с него компания „ТБД – Товарни превози“ подаде документи за издаване на лиценз за жп превозвач. При реализацията му се очаква ТБД да отнеме около 1/3 от товарите на държавния превозвач, което ще принуди „БДЖ-Товарни превози“ да съкрати част от служителите и да продаде активи на избрана от властта компания.

Уважаеми г-н Шулц,

в последната година Вие на два пъти профучахте през България като председател на Европейския парламент и като кандидат за председател на Европейската комисия. Дадохте безрезервната си подкрепа за г-н Станишев. Едва ли сте обърнали внимание на подробности от пейзажа, дано поне да сте чули хубавата българска поговорка, че понякога и малките камъчета обръщат колата…

При всички положения Ви желаем успех по пътя към „Нова социална Европа“!

Сдружение „Солидарна България“

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!