Фандъкова срещу 6 мъже за кмет на София, всички искат сигурност в града

OFFNews 22 октомври 2015 в 11:30 1862 0

Снимка бТВ

Седем претенденти за кмет на София дебатираха проблемите на столицата - Йорданка Фандъкова, Вили Лилков, Михаил Мирчев, Георги Кадиев, Явор Нотев, Андрей Георгиев и Ангел Джамбазки, по бТВ. 

Кандидат-кметовете бяха категорични, че главен приоритет е сигурността в града предвид бежанския натиск. 

Настоящият кмет и кандидат на ГЕРБ Йорданка Фандъкова обясни, че в момента в района на Женския пазар, където обикновено се настаняват нелегални имигранти, постоянно патрулират 5 екипа на полицията. При нужда те са 10, уточни тя.

По думите на кандидата на Реформаторския блок Вили Лилков от 10 години обликът на центъра на София е променен от факта, че роми са превзели Женския пазар. „Пълно безхаберие на общината, полицията нехае”, твърди Лилков. 

По повод този коментар Фандъкова напомни на кандидата на РБ, че е общински съветник в СОС от много години.

Георги Кадиев, подкрепен от коалиция "Сердика", напомни, че през 2009-2011 г. зам.-кметът по сигурността е бил човек от СДС. Кадиев обаче също смята, че положението е „изтървано”. Той обещава 1500 души в общинската полиция вместо сегашните 150. 

Кандидатът на ВМРО Ангел Джамбазки напомни, че в кампанията на неговата партия сигурността на града е сред основните приоритети. Първо трябва да се проверят необитаемите къщи, в който са се настанили нелегални имигранти, а след това те да бъдат репатрирани, смята Джамбазки.

Андрей Георгиев от ДПС смята, че сигурност в града трябва да се осигури чрез повече видеонаблюдение и осветление. Той призова опонентите си да не преекспонират проблема с бежанците, защото това не е проблем само на София.

Явор Нотев от „Атака” обяви, че преди 10 години на ул. „Цар Симеон” са се заселили нелегални мигранти, които продават авточасти. 

Кандидатът на БСП Михаил Мирчев определи мигрантите, идващи в София, като „ислямски орди”.

Бус ленти и по-добър градски транспорт

Всички кандидати за кмет на София се обявиха и за по-добро развитие на градския транспорт – доизгржадане на метрото, бус ленти, нови автомобили и линии, които да отвеждат софиянци до метрото. 

Настоящият кмет на града Фандъкова напомни, че през последните години общината купи 126 нови автобуса и това са първите нови коли за градския транспорт от много години насам. Тя признава, че проблем е засиленият трафик в града и обеща новата система за управление на трафика да реши този проблем, като даде приоритет на обществения транспорт.

Реформаторът Лилков обеща вътрешноквартални линии, които да отвеждат до метрото, както и повече екологичен транспорт – тролеи и електробуси. 

Кандидатът на БСП Мирчев напомни за проблема на живеещите в кв.„Дружба” 2, които от 4 години нямат път до метростанцията на бул. „Цариградско шосе”. 

По думите на Кадиев градският транспорт е големият провал на управлението на Фандъкова, защото само 300 хил. души се возят в метрото, а 1 млн. се придвижват с автомобили.

Според кандидата на „Атака” Нотев най-големият проблем е фактът, че ромите се возят гратис в Градския транспорт и той би засилил контрола.

Георгиев от ДПС също обеща повече контрол в транспорта чрез наемане на външна фирма - извън системата на центъра за градска мобилност.

Джамбазки от ВМРО залага на повече бус ленти и довеждащ до метрото транспорт.

Стар проблем на София – липса на местата в детските градини

Фандъкова отново обяви колко места са открити през последните години в детските градини. По думите й са открити 80 нови детски градини.

Мирчев я обвини, че лъже и повечето от тези сгради са ремонтирани или разширени, а не са нови.

Кадиев напомни, че за 10 000 деца в София все още липсват места в детските градини. Обещава за 4 години да реши този проблем с инвестиция от 100 млн. лв.

По думите на Нотев в момента в столицата по-трудно се влиза в детска градина, отколкото в университет, затова усилията по разкриване на нови места трябва да се удвоят. 

Георгиев вижда проблем в това, че сгради на детски градини са отдадени на частни градини и училища. Джамбазки обещава по-голям бюджет за детските градини и училищата.

Според Вили Лилков големият проблем на образователната система в София са занемарените спортни зали.

Ще се запазят ли Къщата с ягодите и автентичният вид на София

Кандидатите за кмет на София се обявиха за запазване на автентичния вид на "Къщата с ягодите", за която се води обществен дебат през последната седмица – дали да бъде съборена и построена наново в същия вид, но с нови материали, или да бъде реновирана.

Фандъкова е поръчала независима експертна оценка за къщата. Лилков пък би изработил проект, с който общината да кандидатства за финансиране за запазване на историческия център на София.

„Ако унищожим сгради като "Къщата с ягодите", няма да имаме културен туризъм”, обяви Мирчев.

Кандидатът на ВМРО Джамбазки напомни, че общината може да ремонтира принудително рушаща се сграда, която е частна собственост, какъвто е случаят с "Къщата с ягодите", и после да си потърси парите от собственика.

Проблем според Кадиев е, че никой не говори за озеленяване. Той обеща да осигури 1 млн. нови дървета и да ги засади за 4 години.

По думите му реставрацията на римската стена до метростанция „Сердика” е „бутафория и корупция”.

Явор Нотев от „Атака” напомни, че рушащи се стари сгради в София има и по бул. „Христо Ботев”, а Георгиев от ДПС смята, че за някои неща вече е късно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!