Джон Атанасов – създателят на „бъдещето“

Днес се навършват 22 години от смъртта му

Българска история 15 юни 2017 в 07:30 11934 1

Снимка Българска история

Джон Атанасов

На този ден през 1995 г. умира един от българите, значително повлияли за хода на историята на света, който познаваме днес. Сдружение "Българска история" посвети следващия текст на Джон Атанасов, от който може да разберете повече за неговото дело. 

Това е статия за един от най-видните и признати български учени. Той е направил откритие, без което днес светът едва ли щеше да бъде същият. Името му е Джон Винсънт Атанасов - създателят на първия компютър.

Годината е 1903-та и край Хамилтън в Съединените щати живее семейството на българина Иван Атанасов. Роден е в Ямболско през далечната 1876 г., но остава без баща – жертва на османските поробители по време на Априлското въстание. На 13 години Иван емигрира заедно с чичо си в Америка. Години по-късно там съдбата го среща с учителката Ива Парди, в чиито жили тече ирландска и френска кръв. Двамата създават семейство и на 4 октомври 1903 г. се ражда първото от осемте им деца –Джон. Момчето израства в добра среда – майката е математичка, а бащата- електроинженер. Под влиянието на двамата скоро точните науки привличат вниманието на детето. Още преди да се запали по науката, в училище Джон Атанасов е голям привърженик на спорта. Много обича волейбола, а често се наслаждава и на американския бейзбол.

Компютърът ABC, реплика от 1997-ма

Големият интерес към математиката се поражда, когато Иван Атанасов подарява на сина си сметачна линия. Светът на числата пленява момчето. С помощта на майка си и с огромна воля Джон напредва в дебрите на математиката. Завършва гимназия и все така вглъбен се насочва към университет. Приет е да учи висше образование във Флорида, където обаче не съществува желаната от него специалност – теоретична физика. Това подтиква младежа да запише курс по електоинженерство, занимава се и с висша математика. През 1925 г. е на 22 г. и завършва бакалавърска степен. След дипломирането му научните среди явно са впечатлени от Джон Атанасов – той е залят с покани за работа от елитни учебни заведения, сред които и Харвард. Атанасов приема предложението на Айова Стейт Колидж заради доброто име на университета. През лятото на същата година постъпва там като преподавател по математика, а междувременно работи върху своята магистратура.

Покрай пребиваването си в щата се среща и с първата си жена – Люра Мийкс, студентка по икономика. Двамата се женят скоро след като Джон защитава магистърската си степен. Младото семейство е много щастливо – ражда им се първо дъщеря, а по-късно и близнаци. Семейни обстоятелства налагат фамилията да се премести в Уисконсин, където Атанасов защитава докторантура.

Джон работи усилено, за да може да издържа семейството си и да прогресира в науката. По време на разработките си младият учен достига до извода, че трябва да измисли машина, която да пресмята по-бързо и ефективно сложните математически уравнения и задачи. Годината е 1936-а. Атанасов и неговият колега Глен Мърфи изработват аналогов калкулатор, наречен „Лапласиометър“. Българинът открива, че и тази машина както всички останали аналогови устройства има определен недостатък. Целеустремено Джон започва да се занимава с решаването на проблема, а резултата получава чак в края на 30-те години на ХХ век.

В начало огромните усилия не водят до никакъв напредък – Атанасов се качва в колата и потегля в неизвестна посока. Скоро спира в едно крайпътно заведение, където за пръв път в главата му се ражда идеята за създаването на нов тип машина, която да бъде направена на базата на електронни елементи и да използва различна система за смятане. Като опитен физик, математик и вещ в електронната техника Джон се хваща на работа. Той има нужда от техническа помощ, заради което се среща с Клифърд Бери – възпитаник на негов близък приятел. На двамата са отпуснати 650 щатски долара за работа и те започват сериозно да се занимават с новия проект. В лабораторията по физика за няколко месеца изготвят прототип на сметачна машина, която наричат Атанасов-Бери (Atanasov-Berry Computer), по-известна като АВС.

Останалата част от историята може да прочетете на сайта на сдружение "Българска история".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови