Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Историята на празничните фойерверки за Деня на независимостта на САЩ

ОFFNews 05 юли 2018 в 12:13 3392 0

Снимка АФП

Денят на независимостта на САЩ е свързан с много хот дог и барбекю, както и задължителната украса със знамена на страната. 4 юли обаче е известен и с невероятните си многоцветни фойерверки, които огряват нощното небе на празника. 

Но защо американците правят шоу с фойерверки на 4 юли? Отговорът дава сайтът "Тhe Culture trip".

Всъщност, традицията на фойерверките датира още от 18 век. 1776-та е годината, когато е приета Декларацията за независимост на САЩ. В писмо от 3 юли 1776 г. Джон Адамс - първият вицепрезидент на САЩ и вторият президент на страната, пише на съпругата си Абигейл, че Денят на независимостта трябва да бъде почетен с паради, игри, спорт, пушки, камбанки и украси от единия край на континента до другия, а празненствата да се разрастват занапред. Така и става.

Само една година и един ден по-късно, на 4 юли 1777 г., се появява първото шоу с фойерверки за празника във Филаделфия. Били изстреляни точно 13 ракети - символ на 13-те американски колонии. Същата година и Бостън пуска фойерверки. Именно през тази година Конгресът разрешава употребата на пиротехнически изделия като част от празненствата за Деня на независимостта.

До 1783 г. шоутата с фойерверки се развиват, стават все по-ярки, а все повече хора изстрелват ракети у дома, а това става популярно забавление във всички части на страната.

Произлизащи от Китай, фойерверките са познати на Европа още от времето на Ренесанса. Петър Велики, както е Луи XIV използват пиротехника по време на официални тържества.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!