Как пропагандната машина на Сталин изтрива хора от снимките

Стефан Йончев 27 май 2022 в 17:00 8031 4

stalin_photo_manipulation
Оригиналната снимка от 1924 г. не прикрива много добре кожата на Сталин, покрита с петна, които са резултат от прекарана в детството му едра шарка. Не е изненадващо, че печатната версия на тази снимка, публикувана през 1939 г., когато Сталин е всемогъщ лидер, е сериозно ретуширана - както виждате, кожата му е гладка, косата и мустаците му са копринени.

Сталин не е имал Photoshop, но това не му е попречило да изтрие следите на враговете си от учебниците по история.

Използвайки инструменти, които днес изглеждат невероятно примитивни, съветските прото-фотошопъри правят така, че "някога известни личности да изчезнат" и създават снимки, представящи Сталин "като единствения истински приятел, другар и наследник на Ленин, водач на болшевишката революция и основател на СССР".

Един ден даден политик може да е бил на почит, а на следващия да е изправен пред разстрел - като враг на народа. В Съветския съюз хората буквално са били изтривани от учебниците по история с помощта на техники за манипулиране на снимки.

След като идва на власт през 1929 г., Сталин обявява война на съветските граждани, които смята за "опетнени" от връзките им с политическите движения преди неговото.

От 1934 г. той унищожава постоянно променяща се група от политически "врагове". Около 750 000 души загиват по време на Голямата чистка, както е известна днес, а повече от един милион души са прогонени в отдалечени райони, за да полагат тежък труд в ГУЛАГ.

По време на чистките много от враговете на Сталин просто изчезват от домовете си. Други са екзекутирани публично - след показни съдебни процеси. И тъй като Сталин е знаел стойността на снимките както за историческите архиви, така и за използването им като средство за масово осведомяване, "враговете" му често са изчезвали и от кадрите.

Тази несръчна занаятчийска работа, една от по-приятните задачи за художествените отдели на издателствата по онова време, изисква сериозна сръчност със скалпела, лепилото, боята и аерографа. По този начин Сталин е нареждал да бъдат "махнати" от историята онези другари, които в крайна сметка смятал за нелоялни (и които обикновено са екзекутирани).

Николай Ежов, вдясно от Сталин, по-късно е премахнат от тази снимка край Московския канал.

Тази снимка е направена през 1926 г. и изобразява Сталин с партийните шефове Николай Антипов, Сергей Киров и Николай Шверник (от ляво на дясно). Един по един всички, с изключение на Сталин, изчезват от снимката.

След всички фотоманипулации, правени през годините, Сталин остава сам.

Тази историческа снимка показва млади социалисти през 1897 г., преди някои от тях да се издигнат на власт. Ще разпознаете младия Владимир Ленин (в средата) - разбира се, той запазва мястото си. Александър Малченко (стоящ, вляво) не е имал такъв късмет: през 1930 г. е обвинен, че е шпионин, екзекутиран е и е заменен с бяло петно.

Ето още един случай на разкрасяване на снимка с допълнителни детайли. През 1920 г. Ленин говори пред тълпа, но четири години по-късно, преди да публикуват снимката, редакторите решават да направят аудиторията му по-голяма - затова използват по-голяма тълпа от друга снимка.

Ленин, който след смъртта си през 1924 г. се превръща в нещо като социалистически светец, остава на всички снимки. Но тези, които го заобикалят, често нямат такъв късмет. Тази групова снимка от 1920 г. съдържа толкова много "врагове на народа" (Григорий Зиновиев, Николай Бухарин, Карл Радек - всички разстреляни през 30-те години на ХХ век), че властите я съкращават само до Ленин и пролетарския писател Максим Горки (зад Ленин, с мустаците).

На тази снимка от 1920 г. Троцки, с шапка, стои до Ленин, който произнася реч от трибуната. На по-късната версия Троцки не се вижда никъде. Троцки е изгонен от СССР през 1929 г., но продължава политическата си борба срещу Сталин от чужбина, преди да бъде убит през 1940 г.

Въздушната четка на съветската история понякога се изразява в добавяне на аспекти, а не просто в изтриването им. Например тази снимка от демонстрация през 1917 г. не е била сметната за достатъчно революционна от властта: на табелата на магазина вляво пише "Часовници. Златни и сребърни", а текстът върху знамето е нечетлив. Но хей така, малко болшевишка магия по-късно - и на табелата пише "Ще вземеш това, което ти принадлежи, чрез борба", а на знамето - "Долу монархията!".

Известната снимка на съветските войници над Райхстага по време на битката за Берлин, за която по-късно се оказва, че е инсценирана и променена.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2099

4

Mateevk

28.05 2022 в 09:05

Убийствено просто! Няколко преправени снимки казват повече от хиляди страници...Показват с какво си имаме работа, ако някой още не е разбрал.

2994

3

Гражданин

27.05 2022 в 23:40

Хубава статия, но на авторът или редакцията недостига явно кураж да разкаже за последната снимка. Проблемът с нея не е, че е инсценирана дни след събитието. Едва ли някой очаква да има фотограф на покрива като се водят сражения. Интересното е в друго. На ръката си съветския войник е имал два часовника. По-късно ретуширани. От къде са тия часовници можем да се досетим.

9352

2

Анализи

27.05 2022 в 23:13

За тези хора измамата и гаврата с историята не е престъпление.Сталин също е човешко същество, но с увредени понятия за добро и зло. И Путин е тръгнал по тая пързалка, която ще го изхвърли на бунището на историята.

1000

1

Ivo RadAr

27.05 2022 в 21:37

Абсолютно фалшиви хора с фалшива , изобретена идеоогия - какво могат да вършат ?! Фейкове - всичко там е фалш . Измамници , убийци , мародери - това са кремълските босове. Даже и сега , в 21-вия век ТЕ доказват , че не могат да бъдат други. Човеко-лешояди.

 
X

Какво иска да промени Глас Народен в образованието