Трайчо Трайков пред OFFNews: Жилото на скандала за ЧЕЗ е произходът на парите на купувача

Би трябвало да няма значение дали Борисов иска или не иска ЧЕЗ у нас, но всички знаят, че има, казва бившият енергиен министър

Светослав Метанов 16 март 2018 в 13:23 10182 0

Трайчо Трайков е бивш министър на икономиката и енергетиката в първото правителство на Бойко Борисов. Към края на управлението на кабинета обаче отношенията между двамата се влошиха и Трайков бе освободен от поста си. След това пътищата между двамата се разделиха, а Трайков бе кандидат на десните партии на последните президентски избори, а на последните парламентарни бе част от проекта "Нова Република", воден от ДСБ. OFFNews потърси Трайков за коментар по актуалната през последните две седмици тема за покупката на бизнеса на ЧЕЗ у нас от фирмата на Гинка Върбакова "Инерком". 

Ето разговора ни с него:

- Г-н Трайков, вие лично отговорихте ли си на въпроса кой стои зад офертата на Гинка от Пазарджик?

- Мога да имам предположения, но те си остават такива в отсъствието на желание от продавач, купувач и държавни органи да дадат достоверна информация.

- Има ли реална възможност българската държава да влезе в сделката и изобщо необходимо ли е да се търси такова решение?

- Влизането на държавата като акционер е безсмислено, а това, че се обсъжда като възможност, която купувачът приема е много странно.

- Има ли полезен ход от страна на държавата в сегашната ситуация? Скандалът е факт, как може да бъде потушен?

- Държавата може да защити интересите на клиентите и данъкоплатците като провери структурата на финансиране и произхода на капиталите. Оповестяването на тази информация до голяма степен ще извади жилото на скандала, ако всичко е наред, разбира се. Оттам нататък вече КЕВР влиза в правомощията си на регулатор.

- В интервю за БНР шефът на надзора на ЧЕЗ Вацлав Пачеш на практика потвърди, че изтеклата информация за участието на две български банки във финансирането на сделката е вярна и че едва след разрастването на скандала те са се оттеглили. Оттук той стига до предположение, че "Инерком" може и да не плати. Допускате ли такова развитие?

- Шефът на надзора на продавача би трябвало да разполага с най-точната информация.

-  В същото интервю Пачеш открито казва и че ЧЕЗ напуска България, тъй като премиерът Бойко Борисов не иска компанията у нас. Как ще го коментирате?

- Би трябвало това да няма особено значение, но всички знаят, че има.

- Къде всъщност е балансът? От една страна инвеститорът не е доволен от нормата на печалба у нас, а от друга - задържането на цените на тока е в интерес на потребителите. В този смисъл държавната намеса при определянето на цените на тока вероятно изглежда в очите на много хора като "робинхудовски" акт срещу лошите ЕРП-та.

- Държавната намеса е законосъобразна и необходима и няма нищо общо с Робин Худ. Държавният енергиен регулатор КЕВР определя цената на мрежовата услуга (разпределение) въз основа на необходимите инвестиции и допустимите разходи и печалба и по закон няма никакво значение дали акциите на ЕРП-то са държавна или частна собственост.

- Преди време от страната ни си отиде и германският гигант Е.ОН. Превръща ли се България в непривлекателно място за инвестиции в енергетиката, а и като цяло?

- Инвестициите в енергетиката често са свързани с определени ангажименти на държавата - в някои случаи разумни, в други прекалени - и ако инвеститорът смята, че те не се спазват следва търсене на изход от страната и търсене на права по предвидените в договорите механизми. В нерегулираните сектори липсата на инвестиции се дължи основно на несигурната правна среда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови