Quantcast

Татяна Дончева: Интереси, включително на Цветан Василев, убиха хората в Горни Лом

Нели Чолашка Последна промяна на 03 октомври 2014 в 14:27 14210 11

Татяна Дончева

Г-жо Дончева как ще коментирате трагедията в Горни Лом, при която загинаха 15 души във взривен завод за обезвреждане на боеприпаси?

В ден на национален траур като днешния, изказвайки съболезнования на близките на жертвите, ми се ще да направим нещо, за да разредим дните на национален траур оттук нататък. 

Затова искам да направя национално достояние някои факти, които ми се струват важни и от такова естество, че ако ги съобразим в работата си занапред, ще разредим дните на национален траур.

Утилизацията на боеприпасите стана актуална през 2003-2004 г. Тогавашното правителство (кабинетът "Саксобургготски") и тогавашното министерство на отбраната изработиха Национална програма за утилизация.

При изработването й бяха ангажирани специалистите на БАН, беше им хрумнало дори, че барутът, като отпадъчен продукт, трябва да се използва за наторяване на почвата. Бяха привлечени най-сериозните световни фирми, между които японската "Мицуи" и германската "Райнметал". Тази програма предвиждаше сертифициране на предприятията, които да се занимават с това, максимално обучени хора да извършват тази дейност, тя да се извършва в предприятия с най-висока степен на технически капацитет.

По някакви причини, които от дистанцията на времето, изглеждат изключително несъстоятелни, тази национална програма не беше приета от парламента. 

По време на управлението на Тройната коалиция - някъде 2007 г., съветниците на тогавашния икономически министър Румен Овчаров приеха да се направи консорциум с "Райнметал", в който щяха да бъдат ангажирани около 30 млн. лв. държавни пари, за да се изгради наистина система, която да позволи България да стане център на утилизация на Балканите, без от това системно да загиват хора.

Интересите на една част от големите играчи, между които и Цветан Василев, надделяха и това се провали.Те усвоиха тези пари, а дейността по утилизацията беше раздадена на частни фирми, между който няма нито един оръжейник.

Цветан Василев има фирма за утилизация?

Той имаше завод "Еловица", когато надделя в битката за въпросните пари отделени за утилизация. "Еловица" сега е собственост на едни испанци и държавните органи сега спешно трябва да проверят какво е положението. 

В момента Василев е собственик на "Дунарит", а имаше апетити и към ВЗМ-Сопот.

А какво знаете за собственика на взривения завод в Горни Лом?

Чета биографията на великия майстор масон Валери Митков, който е станал научен работник и професор 2006 г. вероятно по добре известната ни система за присвояване на научни звания - добре известна в годините на прехода. Не зная защо бившият зам.-министър на отбраната на ГЕРБ Валентин Радев му прави такава реклама като специалист. Аз също си направих препитване сред всички оръжейници и не намерих такива референции там.

Обстоятелството, че дейността е извършена в един бордей, който не отговаря на никакви изисквания за безопасност, защото това са складове с малка площ, с ниска височина, това е място, където от години се правят тротилови шашки, че работниците са работили с чукове, за да разфасоват гръцките противопехотни мини, някак не кореспондира с прекрасното СV на оръжейник на Валери Митков.

Най-опитните отказват да извършват утилизация на гръцки пехотни мини, а пълни дилетанти, хора с елементарна квалификация, са се нагърбили да го правят. Валери Митков казва, че те са квалифицирани. Да, но квалифицирани от него. Жалко е за сина му, съболезнования и на него, но това не отменя проблема.

Гръцките противопехотни мини се оказват много труден продукт за утилизация, защото имали втори детонатор. Нашите специалисти са свикнали с руските мини, които са съществено различни. Не бива да се жертват толкова много хора заради прекомерна алчност.

Това проблем само във взривения завод "Миджур" ли е или е системна грешка?

Утилизацията в България се прави на практика в бордеи - в бивши военни складове, които са малки по обем за тази дейност. Затова взривяването на хора стана проблем.

Същевременно купените от Министерството на отбраната боеприпаси от големите ни оръжейни търговци продължават да стоят вече години в складовете но МО и за тях министерството дава пари.

Преди време, докато бях в Народното събрание, проявихме интерес защо тези боеприпаси не ги пази военна полиция. И получихме отговор, че военна полиция не била компетентна, но разни дядковци и чичковци със зелени чорапи, пенсионирани военни, които дори не знаят какво пазят, някой е намерил за по-компетентни.

Факт е, че ВМЗ и "Арсенал", които единствено разполагат с технически и сграден капацитет, с най-квалифицираната работна ръка да извършат тази дейност, отказват да я извършват, разбирайки огромния риск от това.

Но утилизация се извършва в момента на много места в бордейски условия

Имаше през последните години взривове и близо до Сливен, и близо до София. Те защо се случиха?

Взривовете на Петолъчката и в Казичене са абсолютно еднотипни като този в Горни Лом. 

Разрешителните, които се издават от една Междуведомствена комисия, поставят неотменимо въпроса спешно да се извърши преглед на всички фирми, на които са издадени сертификати за такава дейност. Тя да се спре, за да може наистина да се прехвърли върху производствени звена, които могат да я извършват със серитифициране, след като отговарят на елементарни технически изисквания.

Трябва да се върнем към онези планове, които някъде събират прах по рафтовете, за да видим какво тези в предишните управления са видели като проблем и като решение. Няма нужда да откриваме топлата вода, нито просто да съчувстваме на жертвите.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20.10 2014 в 10:16

Цветан василев и пеевски- изтривалки за всичко и всички. Нерде цветан василев, нерде горни лом.добре че след този гаф поне публикувахте отговора на адвоката му. много сте ербап да пишете имена, когато въпросният олигарх е паднал в прахта, сега е лесно, нали. заглавието обаче не сте го променили, въпреки неговата несъстоятелност."професионалисти" сте, няма що.не ви ли е малко срам поне вас, все пак не ви четат лумпените, които четат изтривалките 24 часа, труд и пеевските парцали.вместо да пишете как така империята на цветанчо се разпадна за два дни и да правите разследвания, ни занимавате с тъпотии.защо не проверите например как въпросният е станал професор, какви поръчки е изпълнявал до сега и т.н.

04.10 2014 в 21:58

Съболезнования за пострадалите в тази трагедия.
В България взривовете са обикновено за замитане на следи. И тоя огромен взрив е за замитане на по-голяма далавера - нещо май са изпълнили голяма поръчка за неизвестно къде. А смъртта на Митков - син има данни, че е инсценирана. Човекът вече е вън от Блгария, с нова външност и самоличност, а вие тук си тракайте против Дончева. Който може да чете между редовете, ще разбере.

04.10 2014 в 14:11

Няма работници на Цветан Василев които да са на 250 лв. заплата.Тука има нещо друго.

04.10 2014 в 09:42

в новите 300 БСП кадри в Сопот ни е надеждата

03.10 2014 в 21:54

Как може да се вярва,че с чук и секач, ще се режат болтове на мини?Защо отново се прехвърля вината на най-малкия?
И "Единственият мъж в БГ политика" и той приглася на немъжете в България!

03.10 2014 в 21:07

Има издадени актове и наказателни постановления.Всички са прекратени от съда.Хващам се на бас,че или съдията прекратил делата или неговият ръководител в районния съд е МАСОН.Защо е толкова тайно всичко свързано с масонството,когато се касае за държавни служители?Искам да знам имената на всички служители от законодателна,съдебна и изпълнителна власт членуващи в тайни общества-масони,тамплиери и каквито се сетите още.

03.10 2014 в 17:23

http://ivo.bg/

"Чадърът на(д) Първанов"

и още:

Господин Инджев, много се извинявам, че коментарът ми не е свързан със статията Ви, която е силна и точна, но ми се иска да постна изказване на местен човек от 2010 год. за завода в Горни Лом и собственика му:
“Мисля, че е редно да се информират гражданите, че собственик на з-д „Миджур” е фирмата „Видекс – АД” с генерален директор Валери Митков – близък приятел на президента Георги Първанов. Твърди се, че една от любимите президентски винарни е „Лопушката”, мажоритарен собственик на която също е инж. Митков. Местните хора говорят, че президентът е истинският собственик на “Видекс”, а може би и на винарната. Дори спрягат името на видинския адвокат, извършил прехвърлянето на фирмата от Зорка Първанова на Валери Митков. Това ние обикновените хора от Горни Лом няма как да докажем, но някой смел журналист би могъл да се поразрови по въпроса. Нека споменем за още някой „геройства” на “Видекс”, които определено са доказана истина: През 2002 г. две експлозии, също предизвикани от пожар, сринаха до основи тогавашния цех за производство на тротил на завод “Миджур”.
През април 2006 г. избухна пожар в з-д „Миджур’, при който загина инж. Илия Симов. В началото на март 2007 г. ЗИЛ, натоварен с амонит произведен от Видекс, се взривява до открития рудник “Република” близо до Перник и нанася много материални щети.При направения анализ в „Минпроект” е установено, че взривното вещество е недопустимо за употреба в България. 18 май 2007 г. експлозия в цех на завод „Миджур” отне живота на 28-годишния Людмил Стефанов, и е ранена тежко Венета Георгиева, на 39 г. До кога? ”

Съболезнования за жестоката загуба на близките.

коментар на читател в блогът от предна статия на Иво Инджев.

03.10 2014 в 15:49

Гацо каза!
Е, и Дончева-Тотева почна ПР-плюенето по Цветан Василев – видиш ли той бил виновен за взрива. Амчи той Цв. Василев е виновен и за ланския сняг, и за градушката и за потопа, за всичко е виновен.
Като Цв. Василев е виновен за нещо – добре! Да отговаря! Ама Цв. Василев да е на всяко гърне мерудия. Бил Цв. Василев собственик на Дунарит! Е, и кой да е собственик, кой собственик харесвате?!? Преди Дунарит бе държавен, след 1990 взе та гръмна барутния склад там, остана само една дълбока яма. То бяха писъци, то ревове “ДЪРЖАВАТА Е ЛОШ СОБСТВЕНИК”, и продадоха Дунарит, май първо бяха някакви измислени “юнаци”, после тез юнаци препродадоха на Цв. Василев...
А бе в таз държавата ред няма да има скоро, щом е пазарна икономика, определяна от Брюксел и USA, тъй ще е щом парите и печалбата са преди всичко, това да знаете!
Гацо каза!

03.10 2014 в 15:11

Оффф,абе как се пише-Отилизация или Утилизация,че май и аз вече не знам,след като мастити джурналя от сайта на ОФФнюз пишат 8273462 думата с О.Или самата Дончева изговаря думата по тоя начин?!

03.10 2014 в 15:01

Нели Чолашка или който е набирал текста - пише се УТИЛИЗАЦИЯ!!!
Учете български преди да пишете глупости!!!