Quantcast

Два пъти отнемали лиценза на завода в Горни Лом, съдът го върнал

OFFNews Последна промяна на 03 октомври 2014 в 09:21 11536 13

МВР е отнело лиценза на фирма "Видекс" собственик на взривилия се завод за боеприпаси "Миджур" в с. Горни Лом, но съдът му го е върнал. 

Това заяви служебният министър на вътрешните работи Йордан Бакалов в студиото на Нова тв тази сутрин.

"2007-а и 2010-а, когато има такива инциденти и взривове, е отнеман лизензът на същата тази фирма от МВР. В резултат на което - обжалване на заповедта и връщане на лизенца от съда", каза той.

МВР е дало негативно становище за връщането на лиценза, отнет през 2010 г., но това не е повлияло на решението на съда.

"Няма как контолните органи да дадат отрицателно становище за това, че тази фабрика не трябва да работи и тя да работи", категоричен бе Бакалов. Той не успя да конкретизира кой съд е върнал лиценза на "Видекс".

Министърът се усъмни, че заводът продължава да работи заради "подкрепа от някъде си".

Всеки да поеме своята отговорност, "не да се спотайват", призова Бакалов.

В завода все още има складове с боеприпаси, показаха кадри на Нова тв.

Взривените цехове са цехът на утилизация и за отливането на пресовки, между които има топла връзка, уточни министър Бакалов. Другите цехове, които са на по-голямо разстояние, не са засетнати, категоричен бе той.

Фирма „Видекс“ се управлява от проф. Валери Митков (неговият син Емил, който беше изпълнителен директор, загина при взрива) и Ирина Миткова. В съвета на директорите влизаше и загиналия Емил Митков.

Валери Митков е в управата и на дружествата „Първа частна ловна дружинка“, „Миджур Ризорт“, „Винарна Лопуша“, „Дом Яворов“, председател е на „Сдружение на взривните инженери в България“. Той е собственик на „Нитроинженеринг“, където се разработва нов екологичен експлозив за граждански цели.

Митков е велик майстор на Великата ложа на старите, свободни и приети зидари в България от 2013 г.
Валери Митков е роден през 1961 г. в София, където е и офисът на „Видекс“.

По образование е инженер-металург. Завършил е Московския институт за стомани и сплави през 1986 г. Завършва магистратура по „Международни икономически отношения“ в УНСС през 1991 г.

Доктор по "Техника и технология на взривните работи" Минно-геоложкия университет от 2006 г.

Проф. Митков е ръководител е на Висшата школа за подготовка на персонал за взривни работи към Минно-геоложки университет.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.10 2014 в 19:23

Приказки ангро!!!
--------
Имаме следствие, прокуратора и най-накрая СЪД!!!!...при всички положения съдиите са по-малко тъпи от останалите, защото под решението им им обосновка....защо се говори само за съдии а не за целият процес...прокуратурата и следствието имат ли отношение, след като съда отхвърля толкова много обвинения!!!....абе, най-вероятно свинските комунделни черва са навързани!!!
-------
Апропо, гърбавите, съдът нали е добър когато заради изборите все още не е вкарал в панделата Цвък Цвък, при положение че има ефективна присъда, или това е правилният съд????//

03.10 2014 в 13:00

Зад трагичния завод стоят Съда, МВР, Инспекция по Труда, РИСОВ ... и т.н. знайни и незнайни държавни структури пълни с хрантутници и паразити.
Всеки, чиито подпис стои под някое разрешение издадено на завода, трябва да понесе отговорност, защото е убиец.
Журналистите трябва да публикуват имената им заедно с тези на жертвите.

03.10 2014 в 12:39

Александър тоооочно така - цял свят знае, че българския съд е червив и в костите, само Сашко като безмозъчно малоумно педалче подскача и лае като подритнат пекинез... повечето български съдии трябва да бъдат осъдени за толкова много престъпления, че и да им извадят червата на площада малко ще им е!

03.10 2014 в 12:29

Трябва да се видят документите, кой съд и кой съдия персонално е върнал лиценза. Вместо окиченият с толкова титли и длъжности професор да направи собственият си завод образец на това как трябва да се върши тази утилизация, то - бараки. Смятали са, че големите пари ги правят недосегаеми, но грешките не прощават и не питат, колко получава жертвата, те просто отнемат животи... Множество са тези предприятия от "малкия и среден" бизнес в България, които изцеждат силите, мотивацията и живота накрая, на своите работници и много пъти хората се оплакват, а по документи нямало следи и т.н....и т.н....

03.10 2014 в 12:18

Подобно изказване ме връща във времената на Цветанов, който за всичко обвиняваше съда. Много удобно г-н министър, но подобни нападки без конкретни факти целят единствено манипулиране на общественото мнение. За справка ще кажа, че съдът обикновено отменя, защото актовете се изготвят крайно некомпетентно, а често актът се издава така, че съдът да го отмени. И вълкът сит и агнето цяло. Не е достойно да се вадят дивиденти от тази трагедия и не е честно, да се констатира нищо друго, освен, че държавата ни целенасочено я НЯМА, а подобни министри са една малка празна част на цялото НЯМАНЕ.

03.10 2014 в 12:15

Лето 2010-то МВР е отнело лиценза на фирмата убиец от Долни Лом, но след обжалване пред съдебната власт, лицензът бил върнат.
И почвам да мисля - май става дума за мачкане и тормозене на бизнеса.
Зер, Цветанов управляваше МВР тогава.
И си отдъхвам, че независимият съд е възстановил правдата. Бизнесът на професора-доктор- масон- наш другар от партията защитник на онеправданите милионери - БСП, бил спасен.
Щото,ако не беше, как щяхме да сме в национален траур, загубили 15 от нас.?!!
И най-паче как ли щяха хищнически, всички да се упражняват в журналистика, над личното нещастие и драма на хората...
Но, общонационалната ни драма предстои...

03.10 2014 в 11:02

http://ivo.bg/2014/10/02/12839/
За миризмата на Гоце в тоя инцидент нищо.

"Новини за Перник

Фейсбук: Ilian Nistorov

Мисля, че е редно да се информират гражданите, че собственик на з-д „Миджур” е фирмата „Видекс – АД” с генерален директор Валери Митков – близък приятел на президента Георги Първанов. Твърди се, че една от любимите президентски винарни е „Лопушката”, мажоритарен собственик на която също е инж. Митков. А злите езици говорят, че президентът е истинският собственик на Видекс, а може би на винарната. Дори спрягат името на видинския адвокат, извършил прехвърлянето на фирмата от Зорка Първанова на Валери Митков. Това ние обикновените хора от Горни Лом няма как да докажем, но някой смел журналист би могъл да се поразрови по въпроса. Нека споменем за още някои „геройства” на Видекс, които определено са доказана истина: През 2002 г. две експлозии, също предизвикани от пожар, сринаха до основи тогавашния цех за производство на тротил на завод “Миджур”. През април 2006 г. избухна пожар в з-д „Миджур’, при който загина инж. Илия Симов. В началото на март 2007 г. ЗИЛ, натоварен с амонит, произведен от Видекс, се взривява до открития рудник “Република” близо до Перник и нанася много материални щети. При направения анализ в „Минпроект” е установено, че взривното вещество е недопустимо за употреба в България. На 18 май 2007 г. експлозия в цех на завод „Миджур” отне живота на 28- годишния Людмил Стефанов, и е ранена тежко Венета Георгиева, на 39 г. На 3-ти февруари 2010 предизвикан от неизправна машина пожар доведе до експлозия в завода. Аварията коства зрението на технолога на предприятието и рани тежко трима от колегите му. За последните 8 години в завода се случиха 6 сериозни инцидента, които убиха двама и осакатиха общо 7 човека. Според експертите, следящи случая, меко казано „благосклонното” отношение на институциите спрямо ръководството на завода се дължи на стабилните връзки, които Валери Митков, собственик на предприятието, има с президента Георги Първанов. А наказани от фирмата просто няма.”"

03.10 2014 в 10:53

Господин Министъра и Главния прокурор да разследват защо Лазаров наложи 24 забрана да се влиза в района.

ОЧЕВИДНО ЧЕ ТРЯБВАШЕ ДА СЕ ПОТУЛЯТ УЛИКИ ЧЕ В ЗАВОДА СЕ Е ПРАВИЛО НЕЩО ИЗВЪН ОФИЦИАЛНАТА ДЕЙНОСТ. ЗАТОВА ТАМ НА МЯСТО СА БИЛИ ШЕФОВЕ НА ФИРМАТА ВКЛЮЧИТЕЛНО И ЕМИЛ МИТОВ. НА ИРАК ЛИ ПРОДАВАМЕ ОСТАТЪЧНИТЕ БАРУТ И ВТУЛКИ, А? ПЪК уж СМЕ НАТОВЦИ, ХА ХА ХА

КАКВО КРИЕ ВАЛЕРИ МИТОВ??? (съболезнования за кончината на сина му).
Надявам се сега да излезе най-сетне цялата истина, а не като с удавения поп - експертите да се мъчат да скалъпят "версии" че се удавил случайно, а цяла Варна много добре знае че го убиха.
И с трагедията в Горни Лом е така: цялото село и околните села знаят, че във фабриката се правят безобразия, че се експлоатират профаните и се изпълняват поръчки извън договорените, но сега "експертите" като Лазаров и прокурорите ще се мъчат да заметат следите от незаконната дейност на ловеца/ специалист по взривове/ масон/ професор Митов.
Стискам палци на Истината. Тя може и да не е красива, но ще ни направи свободни!

03.10 2014 в 10:45

Масоните им виновни, че са писали актовете с левия крак.