България е в траур. Почитаме жертвите от Горни Лом

OFFNews 03 октомври 2014 в 08:05 7146 3

Днес е ден на траур в памет на жертвите от взривения завод "Миджур" в Горни Лом.

Взривът в завода отне живота на 15 души – 13 мъже и 2 жени.

Повечето политически формации отмениха официалното закриване на предизборните си кампании.

В 9.30 ч. тази сутрин се очаква да започне същинският оглед на мястото на трагедията, който трябва да установи причините за експлозията.

Достъпът до завода беше блокиран до снощи от съображения за сигурност. Вчера на терен бяха допуснати единствено пожарникари със специализирана техника.

Кадри, направени с безпилотен самолет показаха, че експлозията буквално е изпепелила част от постройките, а на тяхно място в земята са се образували кратери.

Главният прокурор Сотир Цацаров пое лично ръководството и координацията на разследването.

То ще бъде извършено от екип от 15 следователи на Националната следствена служба, които са изпратени на място.

До настоящия момент са иззети множество документи – лицензи и разрешения за дейности с взривни вещества и боеприпаси, както и за тяхната утилизация, издадени на „Видекс“ АД, собственик на завод „Миджур“ в село Горни Лом.

Извършено е претърсване в офиса на фирмата в град София. Установено е, че в завода се е работило по договор за обезвреждане на противопехотни мини, сключен с гръцка фирма.

Първоначалният договор е бил подписан на 8 юли 2008 г., като действието му е било продължено с анекс от 31 юли 2013 г. До 30 юли 2013 г. са били приети 614 882 мини, като според иззетата документация е предстояло ликвидирането на още 935 285 мини.

Направена е проверка на обект на „Видекс“ АД в село Сеславци, след получена информация, че изпълнителният директор на фирмата е поискал на 1 октомври 2014 г. сутринта (преди взрива) от служба КОС на 05 РУП София разрешение за транспорт от Горни Лом до Сеславци на общо 800 000 противопехотни мини.

Транспортът и съхраняването в складове в Сеславци са били отказани и разрешение не е издадено. Група от следователи извърши днес следобяд оглед на базата в това село, като понастоящем складовите помещения са запечатани и охраната им е поета от органите на МВР.

В момента се провеждат разпити на свидетели във Видин, село Горни Лом и София. В сградата на Националната следствена служба се разпитва собственикът на фирмата.

В завод „Миджур“ е имало поредица от инциденти - през 2006 г., смърт на работник през 2007 г. и инцидент през 2010 г. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови