Quantcast

България е в траур. Почитаме жертвите от Горни Лом

OFFNews Последна промяна на 03 октомври 2014 в 08:05 6225 3

Днес е ден на траур в памет на жертвите от взривения завод "Миджур" в Горни Лом.

Взривът в завода отне живота на 15 души – 13 мъже и 2 жени.

Повечето политически формации отмениха официалното закриване на предизборните си кампании.

В 9.30 ч. тази сутрин се очаква да започне същинският оглед на мястото на трагедията, който трябва да установи причините за експлозията.

Достъпът до завода беше блокиран до снощи от съображения за сигурност. Вчера на терен бяха допуснати единствено пожарникари със специализирана техника.

Кадри, направени с безпилотен самолет показаха, че експлозията буквално е изпепелила част от постройките, а на тяхно място в земята са се образували кратери.

Главният прокурор Сотир Цацаров пое лично ръководството и координацията на разследването.

То ще бъде извършено от екип от 15 следователи на Националната следствена служба, които са изпратени на място.

До настоящия момент са иззети множество документи – лицензи и разрешения за дейности с взривни вещества и боеприпаси, както и за тяхната утилизация, издадени на „Видекс“ АД, собственик на завод „Миджур“ в село Горни Лом.

Извършено е претърсване в офиса на фирмата в град София. Установено е, че в завода се е работило по договор за обезвреждане на противопехотни мини, сключен с гръцка фирма.

Първоначалният договор е бил подписан на 8 юли 2008 г., като действието му е било продължено с анекс от 31 юли 2013 г. До 30 юли 2013 г. са били приети 614 882 мини, като според иззетата документация е предстояло ликвидирането на още 935 285 мини.

Направена е проверка на обект на „Видекс“ АД в село Сеславци, след получена информация, че изпълнителният директор на фирмата е поискал на 1 октомври 2014 г. сутринта (преди взрива) от служба КОС на 05 РУП София разрешение за транспорт от Горни Лом до Сеславци на общо 800 000 противопехотни мини.

Транспортът и съхраняването в складове в Сеславци са били отказани и разрешение не е издадено. Група от следователи извърши днес следобяд оглед на базата в това село, като понастоящем складовите помещения са запечатани и охраната им е поета от органите на МВР.

В момента се провеждат разпити на свидетели във Видин, село Горни Лом и София. В сградата на Националната следствена служба се разпитва собственикът на фирмата.

В завод „Миджур“ е имало поредица от инциденти - през 2006 г., смърт на работник през 2007 г. и инцидент през 2010 г. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.10 2014 в 23:23

ОСВЕН ЗА ПОСЛЕДНИЯ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ТРАГИЧЕСКИ СЛУЧАЙ, МИНИСТЕРСТВО НА ОКОЛНАТА СРЕДА И ВОДИТЕ - НОСИ ШИРОЧАЙШАЯ ОТГОВОРНОСТ - ПРЕД НАСЕЛЕНИЕТО НА СТРАНАТА - ПО ОТНОШЕНИЕ НЕОВЛАДЯНИТЕ МАСИРАНИ НАВОДНЕНИЯ И ДОПУСКАНЕТО НА ТРАНСНАЦИОНАЛНАТА МАГИСТРАЛА "ЮЖЕН ПОТОК"-БЪЛГАРИЯ - ПРЕЗ СТРАНАТА. ECOCONSULT-77 AGENCY

03.10 2014 в 09:49

Лакомията, безхаберието, връзките между хора над закона и експлоатирането на безизходицата от бедност и безработица могат да докарат само смърт.
Мир на праха на загиналите и жестоки наказания за виновните.

03.10 2014 в 08:42

Офнюз - запитайте се защо главният секретар на МВР Лазаров заповяда да се изчака 24 часа ..
Защото да даде на Валери Митов време да скрие с
уликите, че в цеха е имало много повече боеприпаси, отколкото е разрешено.
Преди да си дадете отговор на въпроса, проверете дали Валери Митов е нещо като ръководител на Лазров, тъй като Митов е Велик Майстор на старите и приети зидари, а Лазаров е член на една от ложите.
Масонскитр връзки са нещо като партия над всички партии.