Руският адвокат Полозин: Процесите в Донецк са незаконни, но може да има и екзекуции

Ирина Ромалийская, Настоящее время 08 юни 2022 в 10:00 2889 1

Николай Полозов

Снимка УКРИНФОРМ

Адвокат Николай Полозов

Денис Пушилин, лидер на така наречената Донецка народна република направи серия от изявления, че украинските военни и преди всичко бойците от батальона "Азов", които се предадоха в завода "Азовстал" в Мариупол, ще бъдат съдени и някои може да бъдат екзекутирани. В т. нар. ДНР смъртното наказание е предвидено в законодателството, макар и до сега да не е било прилагано. В същото време има съобщения за украински пленници, подлагани на изтезания в украински плен на окупираните територии. Киев не губи надежда да размени защитниците на Мариупол и да ги върне в Украйна. Правната страна на тази тежка ситуация коментира руският адвокат правозащитник Николай Полозов в ефира на Настояще време. Украински клиенти на Полозов вече са били разменяни преди и юристът е един от малкото добре запознати с правните тънкости на този процес.

- Правилно ли разбирам, че всички извършвани размени са извън юридическата плоскост? Че няма съответно законодателство, което да включват обмен както на военни, така и на цивилни, в сегашната ситуация, всъщност, не е обявена война официално, такова законодателство не съществува нито в Русия, нито в Украйна?

- Не е съвсем така. В настоящата ситуация се прилагат нормите на международното хуманитарно право, по-специално Третата Женевска конвенция за защита правата на военнопленниците. И според разпоредбите на Трета Женевска конвенция, дори ако една от страните във военните действия не признае състоянието на война, действието на този международно-правен документ, който е подписан от Русия, все така или иначе е в сила. Съгласно разпоредбите на Трета Женевска конвенция освобождаването на затворници не се нарича размяна, а репатриране. Но дори самата конвенция гласи, че решението за това се взема на политическо ниво, тоест всъщност обменът е възможен само след постигане на някакво споразумение на политическо ниво.

- Знаете ли тогава по каква процедура сега страните си разменят пленници?

- Това се случва на базата на взаимни договорености по политически, дипломатически и военни канали. Това се случва от 2014 г. насам - по време на боевете в Донбас, и това се случва след началото на руската инвазия през 2022 г. Съществуват комуникационни канали, чрез които се осъществяват подобни споразумения.

- Денис Пушилин, който се нарича лидер на т. нар. ДНР, заяви пред руския „Интерфакс“, че всички украински пленници, които са се предали след напускането на „Азовстал“, са задържани на територията на т. нар. ДНР и там ще създадат някакъв международен трибунал . Обяснете това твърдение с юридически термини.

- Нищо общо с правото няма това нещо. Пушилин абсолютно не е субект в този случай. Решенията се вземат от Кремъл. Говорим за оформянето на своеобразен карикатурен Нюрнбергски процес, където уж ще бъдат съдени нацисти. Това е шоу продукт, необходим за руската телевизионна пропаганда, за да може Кремъл да демонстрира определени постижения пред руския зрител при липсата на реални военни победи: на ви – съдят нацистите.

- Значи продукция изключително за вътрешния пазар?

- Абсолютно. Нито една цивилизована държава, нито един международен орган няма да признае резултатите от подобен трибунал.

- Изхождайки от тази логика, защо в този случай този условно наречен „трибунал“ ще се провежда на територията на така наречената ДНР, в окупираната Донецка област, а не в Русия?

- Има няколко аспекта. Първият аспект е, че в този случай Москва ще се освободи от отговорноста за резултатите от този трибунал и ще го прехвърли върху своите марионетки като Пушилин. От друга страна, наказателната отговорност на така наречената ДНР предвижда, наред с другото, смъртно наказание - смъртното наказание, което липсва в Руската федерация. Но е напълно възможно някои от наказателните дела да бъдат разследвани директно на територията на Руската федерация и в анексирания Крим. Има информация, че редица военнослужещи от Въоръжените сили на Украйна, териториалната отбрана и други части на Украйна, които са военнопленници, се намират непосредствено на територията на Русия, а също и в окупирания Крим.

- За мораториума върху смъртното наказание. На 17 май председателят на Държавната дума на Руската федерация Володин обяви недопустимостта на връщането на украински военнопленници в Украйна. Той ги нарече нацистки престъпници, а председателят на комитета, член на руската делегация на преговорите с Киев, Леонид Слуцки, предложи да се отмени мораториумът върху смъртното наказание в Русия заради азовците. И тук ще цитирам Слуцки: „За да покажем на целия свят, че украинските националисти заслужават само смъртно наказание“. Според вашия опит какво означават подобни изявления в тези преговори за обмен или в руската политика въобще?

- Това разбира се е вдигане на залозите. Мисля, че прилагането на смъртното наказание неминуемо ще бъде пробвано в ДНР. И ако на Кремъл развитието на подобен сюжет му хареса, възможно е той да бъде прехвърлен и реализиран в Руската федерация. Определен брой военнопленници неизбежно ще бъдат съдени. И не изключвам за някои от тях да има смъртно наказание.

- Просто ще бъдат екзекутирани?

- Да. А в крайна сметка сегашният режим в Кремъл по какво се отличава от Ислямска държава като цяло?

- Има свидетелства на бивши пленници, че руските военни изтезават украински военнопленници. Днес изданието "Украинска истина" публикува историята на заместник-командира на рота в 124-та бригада на Херсонската териториална отбрана Денис Миронов. Попаднал е в плен, отказал е да сътрудничи, бил е измъчван, не му е оказана медицинска помощ след изтезания и побой. В крайна сметка той е умрял. Тялото му вече е разменено. От правна гледна точка какво е това?

- От гледна точка на закона това е военно престъпление, извършено от властите на Руската федерация, за което рано или късно ще трябва да отговарят не само тези, които дават съответните престъпни заповеди, но и тези, които пряко извършват мъченията. Фактите за извършването на изтезания са известни, включително изтезанията срещу украински военнопленници в окупирания Крим, където те са докарани и в ареста в Симферопол. За какво изобщо да говорим, при положение, че изтезанията са били използвани още преди нахлуването на 22 февруари срещу цивилни в анексирания Крим. Това е практика, която съществува в Русия, която руските власти редовно използват. Сега тя просто е прехвърлена в нови условия и вече се прилага към украинските военнопленници.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови