Румен Димитров, кандидат за районен кмет на Надежда: Общината се е сраснала с фирмите

Приоритет ми е църквата в квартала да бъде довършена, заяви кандидатът на Демократична България

Ружа Райчева 28 септември 2023 в 14:32 3484 0

Снимка Личен архив/Румен Димитров

Румен Димитров е едно от новите лица на градската десница на изборите. Той кандидат за кмет на столичния район "Надежда" на коалиция "Обединени за София", в която влизат Продължаваме промяната, Демократична България и "Спаси София", като самият Димитров е издигнат от ДСБ. 

OFFNews разговаря с него относно вижданията му за "Надежда", какви са най-големите проблеми в администрацията и как би подобрил района. 

Защо се кандидатирате, какво може да се направи за район "Надежда"?

Мисля, че с експертизата си ще бъда полезен за гражданите, за децата и тяхното развитие. Има начини да подобря качеството им на живот като районен кмет. Добре познавам административните пречки, пред които е изправен всеки един гражданин. Вече съм, меко казано, недоволен от влошената среда, в която ни карат да живеем, както и от липсата на контрол на дейностите, които общината осигурява. Мисля, че е време да бъде предотвратено това. 

Ангажирал съм се с това, че ще дам всичко от себе си като възможност и контакти, за да бъде завършен строежът на църквата (б.а - "Св. Серафим Софийски Чудотворец"). Разрешението е получено през 2019 г., а строежът започва през 2021 г., но все още е в обрасло състояние.

Сега Столична община осигури 350 000 лева за грубия строеж, надявам се да го свършат, но църквата трябва да бъде довършена с дарителска камапния от бизнеса и гражданите на "Надежда", и аз ще помагам. Работи се с общинските пари, но ми е приоритет в района "Надежда" църквата да бъде довършена в най-кратки срокове.

Какви са големите проблеми на "Надежда"?

Липсата на контрол е взаимствана от това, че са се сраснали с фирмите, които например поддържат и осигуряват чистотата. В заобикалящата ни среда се унищожават зелени площи, презастрояват се неподходящи места, не се поддържат междублоковите пространства и детски площадки, има високи нива на измама в администрацията. Трябва да се намесят гражданите и хората, които могат да го предотвратят.

Казвам "измама", защото по цял свят дефиницията за корупция е измама. Не казвам "корупция", защото хората вече са обезверени от това да чуят "корупция", защото си мислят, че тя е недоказуема, а когато говорим за измами те са по-доказуеми. Има немалко конкретни примери за това, които стават медийни и потъват. Не мога да кажа как, но със сигурност потъват ръка за ръка в общинска администрация, прокуратура и т.н. по веригата. Документите, до които гражданите би трябвало да имат достъп, не са публични и прозрачни. Има неща в управлението, които не виждаме.

Препоръчвам на всички, когато говорят за коруцпия, да сменят думата, защото тя вече е доказано недоказуема в България с оглед на това, че нямаме осъден за корупция. Ако сменим коруцпия с измама, може да влезнем в по-правилна посока.

Ако станете кмет, за колко време очаквате, че можете да преобразите района?

Със сигурност времето, което ми е необходимо, за да преобразя "Надежда", не зависи само от мен. От първия ден ще започна работа в много тясно сътрудничество с гражданите на района.  За това имам предвидена стратегия - да направя ежемесечни срещи с всички домоуправители във входовете, за да може заедно да открием и приоритизираме наболелите проблеми и после заедно да започнем да ги решаваме. Не мога да се ангажирам със срокове, но мога да ви уверя, че ще бъдат кратки.

От първия ден ще започна да работя с гражданите по най-важните проблеми, защото администрацията по подразбиране е в услуга на гражданите. Лично аз считам, че в последните десетки години нашата администрация станаха професори в това да обясняват на хората как не може да стане нещо. Нужни за спешни мерки за прозрачно управление, така че всеки, който иска достъп до информация да я получава и да няма скрити документи.

Скоро разбрах за един случай - спечелени три дела на три инстанции за изискан договор от Столична община за конкретно събитие не е предоставено и продължава да не е. Сроковете вече са изтекли. В укриването на информация е заровена корупцията или измамата, както и да я наречете.

Позитивна или негативна кампания ще правите – остър ли ще сте към опонентите си, особено като имаме предвид факта, че ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България" си сътрудничат в парламента?

Лично аз мисля, че трябва да бъде водена позитивна кампания. Не мисля да водя кална битка, защото тя не помага и не работи за никого. Разбира, се г-н Димов, (б.а. - Инж. Димитър Димов от ГЕРБ) е един от успешните кметове, който доста направи за района, но с оглед на това, че 16 години вече даде всичко от себе си, не мисля, че има енергия да продължи да прави най-доброто за гражданите на района. 

"Надежда" е един прекрасен зелен район, който в момента не е точно такъв и време да променим това.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика