Кунева: Промените за "Южен поток" поставят България в изолация

Последна промяна на 08 април 2014 в 07:07 4913 13

Меглена Кунева

Снимка РБ

Г-жо Кунева, преди дни Европейският парламент възложи на Европейската комисия да провери дали България е в състояние изобщо да усвоява ефективно и законосъобразно еврофондове. Каква е Вашата позиция по въпроса?

Тежко нарушаване на репутацията на страната. Опитвам се да бъда дистанцирана, но, честно казано, не мога, защото това е много болезнено. Болезнено е за всеки, който чете за страната си такова нещо. Има една незаслуженост, която веднага се усеща, защото българският народ не е корумпиран.

Аз много често съм разказвала, като водих преговорите, за едно село в Родопите, където е изгорял тефтерът с вересиите и всички от селото, помнейки какво дължат, събират левче по левче дълговете си и накрая даже се оказало, че има с един-два лева повече от това, което са дължали на магазинера. Ето това е България. Представям си тези хора как гледат на това, което не просто се пиша, а и се гласува за България.

Да, ЕС няма друг начин, освен да заплаши със спиране на пари. В момента тече едно много нездраво състезание между предишни и сегашни управляващи - да кажат кой е по-виновен - дали онези, които са били в онзи период управляващи, или тези, които управляват сега, не са успели да вземат достатъчно мерки, за да направят разлика.

Дали ЕП няма или има правото да направи такова нещо, каква е чисто бюрократичната тежест на тези изводи - аз искам да кажа само едно: Това го четат всички. Това означава, че в следващите години, колкото трябва да се проверяват сметките на България, те ще се проверяват десет пъти по-внимателно и това не е добър комплимент. Това е лош сигнал към инвеститорите, към хората, които си правят сметката за нас, българите - дали да останем в страната им или не.

Това правено ли е за други страни преди?

Случва се да се правят остри препоръки за бюджетна дисциплина, има такава препоръка и към Румъния. Въпросът е с кого се сравняваш. Ако искаш да се сравняваш с някого, който е бил критикуван преди теб или заедно с теб, това не е много висока цел. И не е цел, която българите заслужаваме.

Управляващите неведнъж посочиха, че този текст няма да донесе правни последици за страната, както и че това е час от предизборната кампания на ЕНП, респективно - на ГЕРБ.

Аз виждам, че политическите партии в България крайно некрасиво успяват да кажат: Когато нашите хора дойдат, ще видите.

Например - че България ще влезе в Шенген, когато президент на ЕП стане Мартин Шулц. Поставят го в крайно неудобно положение. Или обратният случай, който говорите - ще кажем да санкционират българското правителство през гласа на депутатите от ЕНП.

Всъщност, ясно е, че това е оценка за 2012 г., така че аз не смятам, че за този смисъл е насочено в подкрепа на една политическа сила.

ЕП е представител на хората и иска да каже на българския народ: Разбираме ви и ако няма политици, които да са с вас в България, ние ще бъдем с вас, защото знаем, че вие не заслужавате това.

Какви са стъпките пред страната ни след решението на ЕП?

В Реформаторския блок ние вече започнахме темата за справедливостта, а тя е точно обратното на корупцията. Тук трябва гражданско съгласие.

Предложихме, примерно, фигурата на защитения свидетел, който е такъв по сигнали за корупция - от администрация до съдебна система. Има техники, с които може да се преодолее корупцията. Едно от нещата, които аз съм смятала, че е зловредно - да препятстваме свързването на всякакви технологични системи да си говорят една с друга. Както се казва, когато левият коридор на министерството не си говори с десния, най-лесно е да се лови риба в мътна вода.

Всякакви регистри, всякакви системи, чрез които прокуратурата, МВР, митниците си общуват и засичат данни, води до намаляване на корупцията.

За какво ни е влизане в Шенген, ако не можем да прави това? Искаме да се свържем със системите на цяла Европа, а не сме свързали системите си вътре в България.

Преди повече от седмица еврокомисарят по енергийните въпроси Гюнтер Йотингер изпрати питане до страната ни заради промените в Закона за енергетиката, които според ЕС обслужват руските интереси в "Южен поток". Според управляващите обаче въпросните текстове се правят, за да синхронизират българското законодателство с европейското. Какво е Вашето мнение по въпроса?

На повърхността излезе само едно нещо и това бе екстериториалността на "Южен поток". "Южен поток" не е на територията на страната и не е на територията на Европа - това е сигналът.

Вместо да черпим плюс от това, че имаме уеднаквено законодателство с всички държави и това да е сигнал, че всеки може да дойде и да прави бизнес тук, защото знае какво е законодателството, ние късаме тази връзка. Това е, всъщност, е изолацията.

Какви биха могли да са последиците за България?

Очаквам най-напред разговори и вразумяване. След това, ако това не се случи, просто ще се приложи законът. Той ще доведе до санкции, ако се окаже, че България е нарушила европейското законодателство.

Аз искам малко да обясня този Трети енергиен пакет, на който всички се позоваваме. Той е нещо много просто. Служи на потребителите и на всеки, който иска за производствени цели да купува газ. Какво означава това? Да нямаш само един доставчик, а много, които да се конкурират и ти да можеш да купуваш по-евтино газ.

На прескофенреция РБ  обяви, че планира консултации с основните политически сили. Какви въпроси ще поставите на масата и какви резултати очаквате да постигнете?

Смятам, че политиците трябва да си говорят по предварително обявени теми и при предварително заявен резултат, за да могат хората да сравнят кой какво е искал в началото, какъв път е извървял и какъв е резултатът. Това, което искаме, е да освободим изборите от типично националното вътрешнополитическо напрежение. Да се спре с начина, по който започна да се води кампанията за европейски избори. Лично аз разчитам на повече приток на смисъл.

Има опасност политиците да станат без значение за хората, защото си говорят помежду си, а не говорим за това, което е проблемът и защо е възникнал. Вместо това, непрекъснато разговорът се принизява до отношение между политици, но това не е важно, това не е приоритетът. Приоритетът е да се решават реални проблеми.

Споменахте инициативата на полския премиер Доналд Туск за създаване на нов енергиен съюз, кажете нещо повече за това.

Аз написах писмо до Туск, за да заявим Реформаторският блок категорична позиция и че искаме да бъдем едни от основателите на европейския енергиен съюз. Ще снижи цената и ще направи доставката сигурна. По-добро от това - не мога да си представя. На базата на това, че ще преговаряме общо за цената. България може да бъде притисната по един или друг начин, зависейки 100% от доставките от "Газпром", но целият ЕС - едва ли. Ако ЕС договори цена на едро и като колективен купувач определено количество газ, ще получи по-добра цена, отколкото България сама.

Надява се да не става въпрос само за "Газпром", а да има разширен списък с доставчици, но засега на нас ни трябва силна единна позиция в преговорите с Русия.

Досега кои държави са изразили склонност да се включат в подобна инициатива?

Балтийските страни и Полша. Това са държави, които са засегнати. Естонският премиер каза, че това ще бъде централна тема на кампанията за евроизборите, защото, цитирам дословно, те се чувстват заплашени от Русия.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10.04 2014 в 19:58

№ 10 -що не оставиш американците ,ако имат нещо против клипа на РБ да си се разправят с тях.Ти да не си им адвокат на американците.На мен пък ми харесва,и не виждам други в политическото пространство по-добри от реформаторите.Ще гласувам за тях -и на евроизборите ,и на Парламентарните избори.Трябва да призная ,че само те имат смислени идеи и смислена програма за излизане на България от кризата.

10.04 2014 в 13:53

До red or dead
много яростен си към anonimous, като че ли първото ти име е red,баща ти е or, а дядо ти - dead...Клипът е хубав и е пуснат заради посланието, а не заради формата, тъпако.
Нещо да кажеш за посланието на Станишев, който "управлява" не самолет, автомобил или автобус, а трамвая, който си върви в релсите.Но ти си прав - това си е red авторство. И като гледам от управление ще дерайлираме скоро. Нещо за секирата и "Гласуваш за Бойко, получаваш Костов..."
Щом знаеш, че топлата вода е за къпане, ами изкъпи се, че се размириса от вас.

08.04 2014 в 13:57

До анонимника!

Ами с топлата вода обикновено се къпем, ти какво правиш си е твой проблем!

Защо се плашим от истината, а адресчето го постнах за да видят повече хора за какво иде реч, колко са достойни хората от клипа и с какви пари е подплатено достойнството им е тема на друг разговор!

А, че един файтон хора пак ще духат супата и с гъби и без гъби и с нагли кражби е вън от съмнение!

Това е само поредно доказателство, че тези са най-обикновени измекяри които и за чеп за зеле не стават, виж за копи/пейст!

А къртицата явно е твой ресор, така, че недей да прехвърляш проблема от болната на здравата глава!

ПОСЛЕДНО, “РЕЗИЛ БЛОК“ ПАК СЕ ОАКА, НО ТАКА СА ЗАТЪНАЛИ В ПОСРЕДСТВЕНОСТА, ЧЕ НА НИКОЙ НЕ МУ ДРЕМЕ ЗА ТЯХ!!

А относно участниците в буфосинхронстичния клип, със сигурност след добро заплащане ще цъфнат и в клип и на Баречето, така, че не ми говори за достойнство!

08.04 2014 в 13:17

@ red or dead
"Плагиатската измама бе разкрита първо от ПИК още вчера."

Ама гледаш къртицата по TV7?

Топлата вода е открита, въпроса е какво правим с нея.
В клипа има достойни хора, посланието е ясно.
Това е достатъчно. Ако държиш авторските права върху оригинала, заведи дело.

08.04 2014 в 12:36

Лидерите на Реформаторския блок напълно се изпокриха. Ден след като от формацията пуснаха клип, който е изплагиатстван от предизборна кампания в САЩ, Меглена Кунева, Радан Кънев и Иван Костов упорито не отговарят на телефоните си. Тримата явно са засрамени и мълчат като мишки.
Кънев не вдига, Костов затваря, а от пресофиса на Кунева също ни отказват контакт с нея, като ни прехвърлиха към телефон на пресаташе, което също ни затвори.
Плагиатската измама бе разкрита първо от ПИК още вчера.
Припомняме, че според идентичните клипчета, първоначално различни артисти заявяват колко е лошо да се гласува и как всички са маскари. В един момент обаче те „прещракват” и започват да обясняват, че всъщност избор има. В българския случай накрая изскача логото на Реформаторския блок.
Лидерите на формацията обаче засега предпочитат да мълчат за творческото си безсилие и използваната заемка от САЩ.

Вижте как изглежда ОРИГИНАЛА откраднат нагло и безочливо от Тиквените патерици и подлоги на Белото!Но какво друго да очакваме тях!А оффчетата как удобно пускат жалкото копие на зайо цицин и изобщо не споменават за оригинала!))))))))))))

youtube.com/watch?v=0vtHwWReGU0

08.04 2014 в 11:28

Боли ли я, а за двата реактора на АЕЦ "Козлодуй" не я ли болеше.

08.04 2014 в 11:19

от блогът на Илиян Василев

България след Крим – между ЕС и Русия по темата диверсификация на енергийните доставки


По света
От миналата седмица Русия пусна в действие газовото си оръжие променяйки в едностранен порядък за три дни цената на природния газ за Украйна на два пъти и увеличавайки я с 75%. Можете да имате различно мнение по причините, но едно е сигурно, цените на Газпром са всичко друго, но не и пазарни. Подобна драма се разигра през миналия месец и по отношение на доставките на свежо ядрено гориво за ядрените централи в Украйна. Първоначално някои ястреби в Кремъл и Госдумата заявиха, че Русия няма да доставя ядрено гориво за Украйна. Само две седмици по-късно, макар и с ръмжене, шефът на Росатом потвърди ангажиментите за доставка на гориво, независимо от трудностите в междудържавните отношения. Дребен детайл в размяната на остри реплики, беше практическата готовност за Уестингхаус да достави нужното ядрено гориво.
Няма съмнение, че преди да се нормализират газовите отношения между двете страни ще преминат нов пик в ескалация – което може да има икономически, финансови, правни и не на последно място военни измерения. Едно е сигурно – предстои продължителен газов развод между ЕС и Русия и независимо от конкретиката, страните от ЕС ще предприемат системни действия за откъсване от газовата примка на Русия независимо от компромисите, които ще трябва да се направят в близък план.
Подобно бе посланието и от срещата на външните министри в Атина през миналата седмица – ЕС започва подготвка за мащабни икономически санкции, които ще бъдат активирани в случай на негативни развития в Украйна.
Как реагират отделните страни?
Великобритания обяви, че може да ускори работите по шистовия газ и да премине към добив до четири години. Мотив е рязкото влошаване на ситуацията след анексирането на Крим и оценката на британското правителство и общественост, че става дума за системно разминаване на интереси и за продължителна криза. Разликата между нормалния и сгъстения график е четири години. Обединеното кралство има привилегията да внася природен газ през терминали за ВПГ и вероятно ще бъде сред първите вносители на втечен газ от САЩ.
Полша форсира работите по шистовия газ след Крим и премина към форсиран джойнт венчър между Шеврон и полския нефтегазов концерн PGNiG. В нормалния случай това би отнело години, в текущата ситуация само два месеца. Полският министър председател предложи ЕС да договаря като група доставките на природен газ с Русия. От края на тази година Полша ще разполага с терминал за внос на ВПГ, от който ще се възползват и други страни от ЦИЕ. Осъзнавайки новите си възможности Полша поиска по-ниски цени на природния газ.
Дори „малка“ Литва разполага вече с кораб с регазификационен терминал символично наречен „Независимост“, с който на практика ще може да задоволява вътрешното си потребление в случай на спиране на доставките или арогантни цени от Газпром.
Вишеградската четворка форсира проектите по интегриране на газовите системи в ЦИЕ в рамките на газовия коридор Север – Юг. В края на този месец във Вашингтон предстои важна среща на висши представители на групата В4 в разширен състав с представители на американската администрация, Конгрес и енергийния бизнес за да се разгледат конкретни планове за алтернативни на руските доставки на природен газ за Вишеградските страни, в това число и транзит за Украйна. Въпреки известно нежелание от страна на някои ключови ведомства и компании, България се закачи към този процес, главно благодарение на българската дипломация.
Словения и Австрия, до голяма степен като реакция на събитията в Украйна и на енергийната си зависимост от Русия, също се присъединиха към Вишеградската четворка, която вече е Вишеградска шестица.
Румъния вероятно е единствената страна, която на практика не е зависима от Русия и може да се самозадоволява в екстремни ситуации.
Ако погледнете какво става в Гърция през последната година веднага ще разберете, че Атина на праткита е решила проблема с енергийната си зависимост от Русия и преминава към разкриване и усвояване на новите си възможности в сферата на нефт и природния газ и техния транзит.
У нас.
Готвим се да наложим вето на евентуални икономически санкции срещу Русия. Плашим се от сътвореното от самите нас плашило на зависимостта ни от Газпром, която сами сме утвърдили чрез бездействието си. Чирен остава празен – Булгаргаз няма пари, не може да тегли кредити, правителството мълчи по темата стратегически газови резерви.
Съществува консенсус между БСП и ГЕРБ по запазването на мораториума по проучването и добива на шистов газ и срещу икономическите санкции. Това издава само общ знаменател на свързаността с руски интереси.
Дори по темата Южен поток двете големи партии нямат различия в крайната посветеност на проекта. Въпреки недвусмислените сигнали от Брюксел и спорадичните „критики“.
Прочетете изявлението на Сеголен Роял - новата министър на енергетиката и екологията на Франция. Париж по-скоро ще премахне мораториума върху шистовия газ отколкото местните ни политици. Защото в Париж руските интереси се отчитат, но Москва няма право на вето. Дори президентът Оланд прочете посланието на французите – на индустрията и на работещите – които искат баланс между климатичните политики и интересите на индустрията за да има работни места, инвестици, доходи и сигурност.
Ние ще си останем център на световната контрареволюция срещу шистовия газ. От което няколко екодвижения, екопартии, политици и бизнесмени ще увеличат доходите си. За сметка на националните интереси.
За три години мораториума върху шистовия газ вече сме инкасирали преки загуби от над 600 милиона лева, изчислени в разликата между цените на природния газ, които плащаме на Газпром и цените на Газпром на границата с Германия. Непреките вероятно са над два милиарда непроизведен БВП и нереализирани приходи за бюджета и печалби за компаниите. Една значителна част от тези пропуснати ползи се е върнала в България за да финансира екопротести, нови политически инжинерингови проекти и удължаване на живота на модела на прехода, фундамент на който е зависимостта ни от Русия на Путин.
Да сте чули Булгаргаз да е поискал намаляване на цените на природния газ от Газпром, както правят другите компании в ЕС?
Да сте чули Булгаргаз да е завел дело в арбитражен съд за надвзети суми чрез завишени цени на природния газ, както направиха почти всички други страни от ЕС? Това са няколко милиарда долара в повече платени, които не само, че не искаме, но дори не се опитваме да получим.
Дали защото срещу т.н. „доброволни“ дисконти от страна на Газпром и привилегията на няколко български политически и бизнес олигарси да бъдат допуснати до финансовата баница на Южен поток, не се отказахме да търсим правата си за по-големи обезщетения чрез арбитражен съд?
Над 2 милиарда евро е „корупционната възглавница“ в проекта Южен поток – този проект бие всякакви рекорди в нашата история!? Как няма министри и депутати да се надпреварват да застават на амбразурата срещу критики отвътре и отвън. За толкова пари не само ще предефинират понятия и проекти, но и вето ще наложат върху санкции на ЕС срещу Русия, пък ако се наложи и ще ни извадят от евроатлантическите съюзи.
Добрата новина е, че тези техни усилия и надежди са обречени. Ако не са прочели бъдещето си в съдбата на енергийния шлем, в обречения Южен поток, и всички други напъни за политически бизнес, то разочарованието си остава за тяхна сметка. Лошата е, че сметката за техните илюзии и амбиции ще я плащаме всички.

08.04 2014 в 10:59

Ейй... Много трол, много нещо!...

Коментирайте по същество, ако имате изобщо собствено мнение, а не само за каквото са ви платили- плюнки!

08.04 2014 в 10:06

Тази порочна жена може само да мълчи. тя е била част от ДС преди 1989 г., а мъжа й е син на един от най-големите кръволоци, заповядали стрелба по хора в Пловдив - секретарят на ЦК на БКП на НРБ Иван Пръмов. Мъжът й е милионер с куфарчетата.

08.04 2014 в 10:02

Махайте кривоустата крадлива лъжкиня бе! К'во я пробутвате само, да се скрие и да си чака времето за затвора, току-виж я забравим, когато дойде време да плащат сметката!