Реформаторите започват консултации за нов енергиен съюз в ЕС

OFFNews Последна промяна на 07 април 2014 в 12:50 3216 7

Реформаторски блок

Снимка РБ, Facebook

България е поставена в извънредна ситуация, от гледна точка на отношенията си с Европейския съюз, заявиха на пресконференция днес от Реформаторския блок (РБ). В тази връзка от РБ ще инициират разговори с президента, ГЕРБ, БСП и ДПС, чиято цел е да върнат България "на европейския път". Сред основните теми на разговорите ще бъде идеята на полския премиер Доналд Туск за сформиране на нов енергиен съюз в рамките на ЕС.

Според Реформаторите критична точка в отношенията на страната с Брюксел е била препоръката за спиране на еврофондовете, която Европейският парламент (ЕП) гласува миналата седмица. Друг проблем, според Блока, са промените в Закона за енергетиката, касаещи "Южен поток", които събудиха безпокойството на Брюксел.

От Блока се опасяват, че управляващите се опитват да вкарат страната ни в "студена война" с Европейския съюз.

"Днешното мнозинство, след като разруши доверието на българските граждани в политиката, разруши и доверието на ЕП - една институция, която бе благонастроена към България дълги години", посочи председателят на ДСБ Радан Кънев.

Той изтъкна, че съществува реална опасност България да излезе от ЕС.

Водачът на листата на РБ Светослав Малинов, който е и настоящ евродепутат, изтъкна, че се забелязва съществена промяна в отношението на ЕП към България.

"Убеден съм, че тази промяна в отношението се дължи на изключително колебливата и вредна за България позиция на правителството относно "Южен поток" и готовността на българското правителство да действа обратно на интересите на България и ЕС", каза Малинов.

Реформаторите изтъкнаха, че България се намира в критична ситуация от гледна точка на връзките си с Брюксел. В тази връзка от Блока възнамеряват да инициират консултации по темата с президента Плевнелиев, с ГЕРБ, БСП и ДПС.

От РБ уточниха, че до момента са потърсили само държавния глава, след което смятат да потърсят и основните политически сили.

Сред основните теми, които ще бъдат обсъдени, е идеята на полския премиер Доналд Туск за създаване на нов енергиен съюз в рамките на ЕС.

"Тази идея за нов енергиен съюз е на полския премиер, но нека приемем, че Полша е говорител на всички държави от Източна Европа с най-тежка зависимост от Русия -онези държави, които знаят за какво става въпрос, когато се говори за руско влияние", каза Светослав Малинов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.04 2014 в 23:39

Бе айде тия периферните извънпарламентарни котерии да ги видиме след 3 години на парламентарните избори. Засега само разтягане на локуми, и сменяне на креватите в бардака. Ама *урвите са си пак същите. Тея стари номера вече не минават.

07.04 2014 в 18:37

Кунева и тя само на приказки много го докарва.

07.04 2014 в 18:04

Не знам какво не харесвате на Кунева. Слушах я заедно със Светослав Малинов миналата седмица и чесно казано надмина очакванията.

07.04 2014 в 17:08

Много лесно се разпознават платените червени тролове.
Почнат ли да ви обясняват'e "проблемът на РБ е Пръмова" - работата е ясна.
Поредната опорна точка, която е сътворила Моника Станишщева.

07.04 2014 в 16:19

Идеален момент да се разкара са евроизборите - пращаме им я на ЕП и да се оправят те с нея.... И аз не я харесвам особено, затова пък свалям шапка на Радан за брилянтния ход - да ходи в европата, за там - горе-долу бива....

07.04 2014 в 15:18

Реформаторите щяха да са ми симпатични, но без Пръмова. Пръмова съсипа дясното. Оглави го, яхна го, изпълни заръката на ген. Любен Гоцев от ДС и сега дясно няма.

07.04 2014 в 13:41

Съгласен..... И от ЕП да преговарят за цената на газа в БГ, че Германия го плаща два пъти по-евтино от нас.