Quantcast

Хасан Адемов: Родители с две деца ще получават 85 лв. на месец

Нели Чолашка Последна промяна на 05 ноември 2013 в 06:20 8032 16

Хасан Адемов, министър на труда и социалната политика.
Хасан Адемов, министър на труда и социалната политика.

 

За първи път Министерството на труда и социалната политика ще е с най-голям бюджет, дори по -голям от тези на силовите министерства - МВР и МО. Проектът на държавния бюджет за следващата година предвижда социалното министерство да получи малко над 1 млрд. лв. В тази връзка OFFNews попита социалния министър Хасан Адемов за какво ще отидат тези пари и ще са достатъчни ли за всички дейности и плащания, за които отговаря неговото ведомство.

Проектът на Бюджет 2014 предвижда социалното министерство да получи най-много средства сред всички ведомства за следващата година. Какви са най-големите разходи, как се разпределят и при какъв тип хора отиват.

Действително за първи път Министерството на труда и социалната политика има бюджет, който е най-голям между останалите ведомства. Оказа се обаче, че и голям бюджет не се защитава толкова лесно, както и малък бюджет. Гарантирани са всички политики, които министерството управлява.

Известно е вече, че има увеличение на семейните помощи за деца, предвидени в Закона за семейните помощи за деца и в Закона за интеграция на хората с увреждания. Месечните помощи за деца ще са в диференциран вид - за първо дете - 35 лв., за второ дете - 50 лв. и за всяко следващо - по 35 лв. За близнаци съответно помощта ще е 150% от помощта за второ дете или по 75 лв. за всяко дете. За децата с увреждания ще е двоен размер на помощта от 50 лв. или по 100 лв. за тях.

Има 2 млн. лв. повече за социални трапезарии в сравнение с бюджета за 2013 г. Всички политики са финансово обезпечени за следващата календарна година.

Що се отнася за бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за първи път са отделени средства за разходи за пенсии над 8 млрд. лв. Парите общо за ДОО са над 9 млрд. лв. Това означава, че 9.9% от разходите в Бюджет 2014 ще бъдат за пенсии, което е един приличен процент, друг е въпросът какъв е брутният ни вътрешен продукт. Тези средства, които се отделят за пенсии, за състоянието на нашата икономика са приличен размер.

Предлагате промяна в начина на отпускане на социалните помощи - ваучери вместо пари на ръка. Тя ще влезе в сила от следващата година?

Това е една идея, която е на КНСБ. Въпросът е по какъв начин да се промени социалното подпомагане така, че то да стане целенасочено и ефективно. Колкото и пари да се отпуска за социално подпомагане, толкова бенефициентите са недоволни и в крайна сметка начинът, по който се разпределят пари за социално подпомагане, според мене е неефективен и затова трябва да търсим други възможности.

Това обаче не може да стане в рамките на следващия бюджет, тъй като са необходими промени в доста от законите. Необходимо е и съгласуване с всички заинтересовани страни - с майките, с Националния съвет за интеграция на хората с увреждания, за да постигнем добър баланс в интересите.

Всички са убедени, че по начина, по който съществува социалното подпомагане - колкото и пари да се отпускат, и политиците са недоволни, и бенефициентите са недоволни. Очевидна е нуждата от промяна.

Има критики към кабинета за мерките за повишаване на заетостта.

По националния план за действие по заетостта за съжаление финансовият ресурс, който успяхме да извоюваме в бюджета за следващата година, e 73 млн. лв., колкото беше и за тази. Това е една от проблемните сфери, но при всички положения с парите, които са преход от Оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" в края на програмния период, който изтича 2015 г. - около 250 млн. лв., ще се използват за грантови схеми, за конкретни бенефициенти. Разчитаме на доста сериозен ресурс заедно с младежката гаранция, за да можем да покрием първите месеци преди подписването на споразумението за партньорство с Европейската комисия.

От ГЕРБ много ви критикуват и заради замразяването на възрастта за пенсиониране следващата година. Защо се прибягва до тази мярка при положение, че демографската криза е факт и все по-малко работещи издържат един пенсионер?

Факт е, че негативните демографски проблеми продължават и населението продължава да намалява спрямо предходните години. По данни на националната статистика за 2012 г. населението над 65 години е 1.4 млн. души. Повишаването на възрастното население води до по-големи разходи за пенсии, здравеопазване и за дългосрочни грижи. 

Винаги съм казвал, че увеличаването на пенсионната възраст в България няма алтернатива. Нужно е да се осигурят баланс и стабилност на пенсионната система, тъй като в момента приходите от вноски на работещите българи покриват около половината от разходите за пенсии, а недостигът от 58.8% се покрива от държавния бюджет. Факт е, че има нужда от оптимизация, за да се осигури добър баланс и финансова стабилност на пенсионната система. Смятаме обаче, че тази стабилност не бива да е за сметка само на едно поколение - хората в предпенсионна възраст. Те понесоха няколко промени в пенсионната система. 

Затова Министерството на труда и социалната политика подкрепя прекратяването на нарастването на осигурителния стаж и възрастта за пенсиониране на хората, работещи в най-масовата ІІІ категория труд. То е включено в проектозакона за бюджета за 2014 г. Предлага се следващата година право на пенсия да се придобива при навършване на 60 години и 8 месеца при жените и 63 години и 8 месеца за мъжете и осигурителен стаж съответно 34 години и 8 месеца за жените и 37 години и 8 месеца за мъжете.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.11 2013 в 19:31

Въпросът ти е абсолютно нелогичен и по-скоро риторичен. Моето дете още с раждането си, не е гражданин на тази държава. На мене пари за отглеждането му не ми трябват явно и е дискриминирано спрямо тези, които получават детски само защото с баща му сме се оженили и имаме доходи над 350 лв. на член от семейството. Т.е. ние работим, плащаме данъци и от тях нечии чужди деца получават помощи. Дори ни лишиха и от семейното подоходно облагане, защото явно решиха, че данъците ни са малки.

08.11 2013 в 19:29

Отказвам се от всякаква социална помощ (разбирай намеса), докато за това се "грижи" някой си, наречен Хасан.
Аман!

08.11 2013 в 17:49

А колко ще получава такова семейство, но ако са цигани?

06.11 2013 в 18:47

да ДОБРЕ И КВО НИЕ ЩЕ РАБОТИМ ДА ХРАНИМ ЦИГАНИТЕ С ТОВА ЛИСЕ ХВАЛИШ БЕ госин МИНИСТЪР А .......? КРАДЛИВИ ГАДОВЕ ..................

06.11 2013 в 15:51

При породени деца - родени в две последователни, или дори в рамките на същата година, майчинството пак е едно, а детските се смятат не като за близнаци, а като за 'обикновени' деца, т.е. 35+50 (евентуално) лв. А разходите са практически същите, като за близнаци, когато се гледат деца с разлика понякога от едва 10-11 месеца.

А че с едно майчинство се гледат 2 и повече деца... това засяга всички майки на повече от едно дете, които взимат стандартно (т.е. не социално) майчинство. Обезщетението за гледане на малко дете засяга майката, даже по-голямото дете да не е в бебешка възраст, разходи винаги има.

06.11 2013 в 02:10

Трябват данъчни облекчения а не да раждат за пари с които циганките да си плащат наема, както една сама си призна пред телевизията. За да се създава семейство първо трябва да се работи, а не обратно и да се живее от помощи на гърба на останалите. Една циганка като роди няколко деца нито може да ги гледа нито може да работи и после защо се крадат кабели и шахти.

05.11 2013 в 16:59

Логиката е проста - -всичко по 2 накуп! Ако за другите деца можеш да разминеш или отложиш разходите във времето ,то при близнаците не можеш.
А и вероятно да компенсират това, че със едно майчинство трябва да се гледат 2 деца, а това вече е изкуство!

05.11 2013 в 12:37

Напълно ми е ясно, че има нужда от социални мерки в това тежко време. Но за нас, "богатите", дето сме имали неблагоразумието да сме несамотни родители и да плащаме осигуровки на целия си доход, няма облекчения, няма никаква помощ. Разходите ни стават все повече, а накрая какво се получава - че даваме ние парите за социалната популистка политика на крайно нежелано от нас правителство. Моите уважения към социалния министър, той си върши работата, но без развиваща се икономика не може да има и добра социална политика, а не виждам да се мисли в тази посока. Ето как се насажда етническа омраза и нетолерантност. Аз съм толерантен човек и не обичам крайностите, но вече почва да ми идва повече подигравката на управляващите. Махайте се, оставка веднага!

05.11 2013 в 11:54

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

05.11 2013 в 11:32

Само за цигани, разбира се- що за въпрос.И за "бежанци".