Хасан Адемов: Раздадени са над 181 хил. ваучера за декодери, 24 хил. не са потърсени

Нели Чолашка 01 ноември 2013 в 13:38 2342 1

Хасан Адемов. Снимка: БГНЕС
Хасан Адемов. Снимка: БГНЕС

 

От 1 август 2013 до 31 октомври са дадени 181 347 ваучери за декодери, а 24 047 души от правоимащите не са взели ваучерите си, обяви социалният министър Хасан Адемов по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на Светлана Ангелова от ГЕРБ.

Ангелова се попита дали няма да бъдат осигурени ваучери и за хората с право на енергийни помощи за предстоящата зима, които не са имали пхраво на подпомагане за миналия отоплителен сезон.

Стойността на ваучера е 60 лв., а на пазара декодерите струват между 30 и 45 лв. Къде отива остатъкът и не може ли с него да се платят декодери на социално слаби граждани.

Защо социалното министерство не осъществява контрол дали тези ваучери се изразходват за целта?”, попита депутатката от ГЕРБ.

Социалното министерство има ангажимент да раздаде ваучерите и социалните работници са работили вчера извънредно, за да раздадат всички ваучери. За контрола и цените трябва да попитате Министерството на транспорта", отговори Хасан Адемов.

Той призова Ангелова да представи доказателства за злоупотреби с декодерите, ако има такива и да не обижда труда на социалните работници.

Социалният министър отговори и на въпрос на Ангелова и бившия социален министър Тотю Младенов какви промени ще се правят в пенсионната система. 

Адемов обясни, че не се планирани никакви промени във въведената през 2000 г. пенсионна система, предвиждаща три стълба на социално осигуряване.

Светлана Ангелова обяви, че решението за замразяване на възрастта за пенсиониране догодина при тази лоша демографска ситуация е популистко и ще доведе до по-ниски пенсии. Така давате ясен знак на ЕК, че България се е отказала от реформа в песионната система, допълни тя.

 „Факт е, че България е на трето място по процентен дял на възрастното население. Негативните демографски тенденции продължават.

За 2012 г. броят на населението над 60-годишна възраст е 1 400 000 души. Приходите от вноски покриват половината от разходите за пенсии.

Осигурителната система трябва да се оптимизира. винаги съм казвал, че увеличаването на възрастта за пенсиониране няма алтернатива, но не трябва да е за сметка само на едно поколение", обяви Адемов.

По отношение на това как правителството ще изпълни препоръка на ЕК, Адемов напомни, че всяка една страна-членка определя своя модел на пенсионно осигуряване, съобразно своите традиции и особености.

По думите му България отдавна е изпреварила европейските страни по отношение на увеличаване на възрастта за пенсиониране и по този показател за най-масовата трета категория труд изпреварва останалите страни-членки. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!