Quantcast

Хасан Адемов: Бедните трябва да получават ваучери вместо пари

Последна промяна на 27 октомври 2013 в 13:53 2128 6

Хасан Адемов, социален министър.
Хасан Адемов, социален министър.

Напълно нов модел на социално подпомагане подготвят експертите на  Министерството на труда и социалната политика - вместо помощи, нуждаещите се да получават ваучери за социални услуги, какъвто е принципът в Белгия, съобщи социалният министър Хасан Адемов на брифинг в Разград.

Идеята е все още е на много ранен етап и ще е необходимо пълно съгласие със социалните партньори, но амбицията на ведомството е още от догодина да заработят някои от ваучерните услуги, а в края на лятото да бъде представен целия пилотен проект, уточни Адемов.

Системата с ваучери ще е приложима за всички групи, които сега получават помощи по едни или други критерии, например безработните младежи до 29 години, семействата с деца, инвалидите.

Вместо помощ за дете над 16 години например семейства ще получават директно ваучери за учебници.

Причината да се мисли за нов модел на социално подпомагане е тази, че колкото и пари да се дават на калпак, те винаги ще бъдат недостатъчни и ще има недоволни, обясни министърът. 

"За социално подпомагане например плащаме повече от половин милиард лева на година. Но какво се оказва - че всички са недоволни. И политиците, които искат още, и бенефициентите, които са недоволни от тези два - пет лева увеличение. Недоволни са и работодателите, които плащат осигурителни вноски", аргументира се Адемов.

Той призна, че голям проблем са и злоупотребите със социалните права и даде за пример случай с 4-годишното българче Мария, което беше открито в цигански катун в Атина.

"Майката на Мария постави една безпощадна оценка на нашето социално подпомагане. Каза, че ражда, за да се издържа от това, т.е. превърнала е подпомагането в индустрия. Звучи ми жестоко и жалко, но всички трябва да са съпричастни към този проблем. Трябва ли да продължим по този начин?", коментира социалният министър.

За трайно безработните пък е предвидено да бъдат насочени към курсове за преквалификация и ако откажат да ги посещават, помощите им ще бъдат спрени.

Проектобюджетът за 2014 г. предвижда за социалното министерство да бъдат отпуснати над 1 млрд. лв. и за първи път това ще е министерството с най-голям бюджет, обяви още Хасан Адемов.

За първи път от 23 години социалното министерство има най-големия бюджет в кабинета, обяви министър Адемов. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.02 2014 в 06:26

Търсите ли за заем? Или са ви отказали заем от банка или финансова институция за една или повече причини? Имате точното място за вашия кредит решения точно тук! Scotiabank заем Investment дават заеми на фирми и физически лица на по-ниска и достъпна лихвен процент от 2%. Моля, свържете се с нас по електронна поща днес в [email protected]

01.11 2013 в 16:52

Пак ще му намерят цаката. Ще продават ваучери. В магазина ще си плащат вересиите с ваучери и иди ги хвани за какво са похарчени /дали за храна или за цигари и алкохол/.

30.10 2013 в 09:19

Ако трябва да бъдем обективни, от цялото куцо правителство, този човек е единствения имащ идея какво прави.
Аз съм за с две ръце да се дават ваучери или купони (без значение как ще ги наречем), като по този начин циганката няма да има далавера да ражда по 10 чавета.
По този начин парите ще отидат по предназначение, не за цигари, алкохол и неща, които не са от първа необходимост!

27.10 2013 в 14:36

Яснооо, има залежали нови, скъпи учебници, защото хората масово купуват втора употреба. И ето как ще се хвърлят едни грешни пари и ще принудят хората да купуват новите учебници.
Предполагам, че и другите ваучери ще се окажат предназначени да угодят и нахранят определени фирми.

27.10 2013 в 14:24

А защо бедните са бедни..... Г/н Хасан,


направете така, че всички да живеят добре, никой няма нужда от подаяния, за да се чувстват разни чичковци с коремчета във властта пълноценни и важни

27.10 2013 в 14:11

А бе тъпанар, купони ме се вика на това.