Ексклузивно Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог в студиото на OFFNews (видео)

Хасан Адемов: Бедните трябва да получават ваучери вместо пари

27 октомври 2013 в 13:53 2785 6

Хасан Адемов, социален министър.
Хасан Адемов, социален министър.

Напълно нов модел на социално подпомагане подготвят експертите на  Министерството на труда и социалната политика - вместо помощи, нуждаещите се да получават ваучери за социални услуги, какъвто е принципът в Белгия, съобщи социалният министър Хасан Адемов на брифинг в Разград.

Идеята е все още е на много ранен етап и ще е необходимо пълно съгласие със социалните партньори, но амбицията на ведомството е още от догодина да заработят някои от ваучерните услуги, а в края на лятото да бъде представен целия пилотен проект, уточни Адемов.

Системата с ваучери ще е приложима за всички групи, които сега получават помощи по едни или други критерии, например безработните младежи до 29 години, семействата с деца, инвалидите.

Вместо помощ за дете над 16 години например семейства ще получават директно ваучери за учебници.

Причината да се мисли за нов модел на социално подпомагане е тази, че колкото и пари да се дават на калпак, те винаги ще бъдат недостатъчни и ще има недоволни, обясни министърът. 

"За социално подпомагане например плащаме повече от половин милиард лева на година. Но какво се оказва - че всички са недоволни. И политиците, които искат още, и бенефициентите, които са недоволни от тези два - пет лева увеличение. Недоволни са и работодателите, които плащат осигурителни вноски", аргументира се Адемов.

Той призна, че голям проблем са и злоупотребите със социалните права и даде за пример случай с 4-годишното българче Мария, което беше открито в цигански катун в Атина.

"Майката на Мария постави една безпощадна оценка на нашето социално подпомагане. Каза, че ражда, за да се издържа от това, т.е. превърнала е подпомагането в индустрия. Звучи ми жестоко и жалко, но всички трябва да са съпричастни към този проблем. Трябва ли да продължим по този начин?", коментира социалният министър.

За трайно безработните пък е предвидено да бъдат насочени към курсове за преквалификация и ако откажат да ги посещават, помощите им ще бъдат спрени.

Проектобюджетът за 2014 г. предвижда за социалното министерство да бъдат отпуснати над 1 млрд. лв. и за първи път това ще е министерството с най-голям бюджет, обяви още Хасан Адемов.

За първи път от 23 години социалното министерство има най-големия бюджет в кабинета, обяви министър Адемов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews