Евгений Дайнов: Варварите. Управлението на ГЕРБ от 2009 - 2013 г.

Елица Мартинова 17 април 2013 в 12:00 17507 30

Евгений Дайнов
Евгений Дайнов

 

Това е втората част от интервюто с Евгений Дайнов. Първата - "Създаденото от свободните хора винаги се заселва с несвободни" можете да прочетете ТУК.

 

Книгата, която си написал, се казва: "Варварите. Управлението на ГЕРБ от 2009 - 2013 г." Какво представлява самата тя?

- Книгата е анализ, стъпил на публицистичен език и много истории и физиономии. Всъщност е анализ, стъпил върху здрава философска основа. Миналото лято след окупацията на "Орлов мост", всички отидоха на море. Аз също, лежейки на плажа на Велека, на север от Синеморец, размишлявах как може да анализираме ГЕРБ? Не са леви, не са и десни. Не са и политическа партия, т.е. аналитичният инструментариум на политическата наука и икономическата не може да хване спецификата на ГЕРБ. Ние не можем да разберем що за животно е то. Тогава взех през главата си да претакам всички възможни аналитични инструменти и да видя кой ключ пасва и кой отваря вратата към това що е то ГЕРБ. И се оказа, че работа върши Аристотел с неговото много ясно разделение между "варварин" и "цивилизован човек". След Аристотел много хора размишляват на тема "варвари", включително и Цветан Тодоров, наш виден философ, който живее във Франция, преди две години изкара книга: "Страхът от варварите". И така някъде към есента вече си имах мостричка, даже нахвърлях на едно листче "варварин" означава еди-какво си, "цивилизован човек" означава еди-какво си. Всички чавки, когато се замислиш за ГЕРБ, отиваха в графата "варвари". Нямаше една чавка, една характеристика на цивилизования човек, която да е присъща на ГЕРБ. И оттам тази книга се роди, да видя как в XXI в., който, между другото, много прилича на VI в.

VI в. е времето, когато Римската империя на Юстиниан е рухнала и аварите и славяните обсаждат Константинопол...

Да, а Западната империя все още се държи като някаква фасада, но градският живот е замрял, пътищата започват да се разпадат, населението вече е паднало, но все още има някакви намеци за Рим. Много мирише в момента и в Европа, и тук. Има нещо такова, тече някаква варваризация на света. В първите две глави в книгата си описвам подобни процеси, случили се или случващи се в подобни нам страни. Такова пропадане към варварство първо се случва на изток от Европейския съюз. Първо Русия, Беларус, Украйна в момента пропада, Армения, Грузия - не е много ясно. С това анализирах влизането на това пропадане в историята - опитът за налагане на диктаторски маниери в Унгария и в Румъния. Не сме сами, част от един процес сме. Навсякъде е анализируем с опозицията варварин-цивилизован човек. И гледам в България как протича този процес на варваризация по време на управлението на ГЕРБ. 

Това някакъв детски спомен от Винету ли е? Или съзнателна стратегия? Или неизбежен исторически процес?

Цивилизацията, особено в демократическия си вариант (преди да има демократични устройства, има много дълга история на цивилизацията, която не е особено демократична) е изключително изкуствено нещо, което не се ражда по естествен път. Като всяко изкуствено и много сложно устроено нещо се изискват огромни духовни и физически усилия за поддържането му. Това, което се случва е, че усилията, необходими да се поддържа съвременната демократична цивилизация, са толкова големи, че хората я отсвирват. Престават да се напъват и незабавно, в момента, когато спрат да полагат усилия, обществата пропадат в най-диви и варварски свои състояние. Не 30 години назад, не 300 години назад, а 3000 години назад.

В това разделение между цивилизация и варварство, в което си отмятал с чавки къде е ГЕРБ, какви бяха опозициите? 

Най-любимата ми опозиция е едно от значенията на корена на думата „цивилизация“ - civil, което значи добри маниери, добро възпитание, учтивост. Това ми е най-любимото. По принцип думата „цивилизация“ е продукт на 17 в. Преди това, когато се е говорило за цивилизация, са имали предвид добри маниери. Цивилизация става политически термин от 17 век нататък. Това ми е любимата опозиция – учтивостта, доброто възпитание и от другата страна разпищолеността на варварина, който не познава граници. Разплутост, разпищоленост, на което руснаците викат безпредел, няма предел, няма граници. Това ми е много любима опозиция, защото ти ако си учтив и сдържан човек с добри маниери, значи, че непрекъснато сам си налагаш граници върху алчността и всички инстинкти, които носиш. Това е цивилизацията – самоконтрол. Когато си разпищолен, неучтив, псуващ, пиещ шкембест човек, ти си си излязъл извън границите. Не си налагаш никакви граници, ти си варварин. Наредете физиономиите на управляващите на ГЕРБ и техните олигархични приятели една до друга и вие ще видите варвари. Дебели, не само тлъсти, но дебели откъм дебелащина. Разпищолени, вулгарни, цинични и прости хора. Това са варвари. Там няма самоконтрол и след като не може да упражняваш самоконтрол върху себе си, не можеш да управляваш онзи самоконтрол, който поддържа структурата на обществото. Ти нарушаваш собствените си граници, ти нарушаваш и всички граници, всички правила в обществото.

А не си ли се замислял, че може би българинът харесва това? Ето, сега всички социологически проучвания сочат, че преднината на ГЕРБ се увеличава.

Всички хора, когато мислят емоционално, всички нации донякъде харесват това. Затова италианците харесваха Берлускони, който е един разпищолен, нагъл тип. Въпросът е, което също е част от цивилизацията, да се направи разлика между това, което ти харесва, и това, което е важно да се прави. Невинаги тези неща съвпадат.

А тези социологически проучвания, които сега се вадят, смяташ ли ги за достоверни?

Смятам за достоверно, че ако утре има избори, ГЕРБ ще бие с малко БСП. Не беше така есента. Аз съм на мнение, че ако имаше в края на миналия ноември избори, ГЕРБ и БСП щяха да са равни, може би БСП щеше да е малко напред. Не знам защо сега ГЕРБ е малко отпред. Не съм го мислил, нямам достатъчно информация, може би не е минало достатъчно време. Тъй като настроенията се променят всеки ден, ще разберем какво се е случило, като видим резултатите от изборите, в крайната точка. Тогава ще разберем отговорите на въпросите, които си задаваме сега.

Ти вероятно имаш някаква прогноза за резултатите?

Вече нямам. Имах много ясна прогноза преди бунтовете и винаги казах: Ако бунтовете не преобърнат всичко, нещата ще изглеждат еди как си. Сега нямам никаква прогноза, наистина.

А поне дотолкова, доколкото да прогнозираш дали ще има устойчиво правителство или не? 

Устойчивото правителство изглежда като най-малката вероятност. Може да се появи, защото, помисли си, има две очевидни коалиции в парламента: ГЕРБ и „Атака“ и БСП и ДПС. Сега изглежда, че нито една от тези коалиции не може да има мнозинство, но ще рекрутират някой пети, шести, влязъл в парламента с десетина депутата, който си ги вземе пръв, той ще управлява. Поне така изглеждат нещата.

Може ли да прогнозираме революционна ситуация през цялото лято? 

Бунтът почти се превърне във въстание, но не стигна до революция. Но той си тлее, не е свършил. Това, че в момента излизат по 20 души на улицата, не значи, че е свършило. Онова, което обиждаше хората, продължава да си стои. Цялата безумна конструкция, която обслужва само олигарси, монополисти и шмекери, постоянното обедняване, което е факт, и натискът върху хората, които искат да вършат нещо, тази махленска цензура в медиите (много битова цензура – можеш да попръжваш властта, но не може да споменаваш Цеко Минев) продължава да създава обида. Изтънелият портфейл на народа значи, че всяка получена сметка ще става все по-болезнена. Хайде лятото леко ще се подобрят нещата, народът ще се запасява за зимата, защото българският народ нали е оцеляващ народ. Това лято той това ще прави, включително и аз. Аз миналото лято направих рекордно количество зимнина, която успяхме да оплюскаме тая зима. И сега пак. Народът ще се занимава лятото с оцеляването си и наесен с песен.

Да кажем за книгата – кога можем да я видим на пазара?

Издателство „Милениум“ се кълнат, че на 18 април ще успеят да я изкарат, както беше първоначалният замисъл. Забележи моето благородство – тъй като аз помислих, че съпротивата ще се взриви едва втората половина на март и че няма да има предсрочни избори, аз крайно благородно исках да изкарам книгата доста преди да се влезе в предизборна кампания, за да не наливам вода в ничия мелница. Само че тези сега сами си го вкараха, защото те свикаха предсрочни избори, не аз, и появата на моята книга става част от предизборната кампания. Но аз няма да отменя нейната поява.

А в нея ще разберем ли неща, които не знаем? 

В най-добрия случай се надявам хората да разберат какво им се случи, защо им се случи, кой им го случи, как изглеждаше това и кой накрая взе парите. Иначе нови случки не съм разкопал.

„Миндя“ рокфест ще бъде през август. Ще продължи ли традицията, както го беше казал в едно интервю преди година: Времето е бунтовно, събираме се на чети.

Ето, аз надуших какво ще се случи. Преди година не можах да го обоснова, защото в мен живеят много хора, както във всеки нормален човек. В мен живеят политолог, който обикновено леко изостава с нещата, но в мен живеят и певец, и революционер, който ги надушва, преди изобщо да са се появили. И с поетическия си, и с рокендролски нюх аз започнах да говоря за това още преди 3-4 години, когато изобщо нямаше такива неща. И „Миндя“ стана събиране на въстаниците, на рокендроладжиите, което се разраства много, стана голям фестивал. Тази година няма да е последната събота и неделя на август, защото тогава тук ще е Роджър Уотърс и всичките ни музиканти ще бъдем там. Тази година сме на 23 и 24 август в Миндя. Опитваме се да имаме нулев ден на 22 август, четвъртък, и тук е апълът ми към всички млади музиканти. Нулев ден, на който публиката да не е дошла и пр, на който млади групи да са навити да свирят без пари. Ние ще им намерим къде да спят, ще ги храним – знаеш, аз готвя две кофи с яхния, три кофи с кюфтета, ще ги изхраним по някакъв начин. Да свирят без пари за награда. Наградата ще бъде отсъдена от жури от големите музиканти. Който добре се е представил, товарим го на буса, караме го в Плевен до студиото на Максим Горанов, записва си диск и след това ние поемаме ангажимент, като стане готов сингълът на въпросната група, ще я промотираме.

Търсим млади групи. Петък и събота, когато вече са големите групи, ще се опитам като всяка година - половината от групите да не са свирили преди. Има все титуляри, абсолютно непипваеми, ветерани, които сме група „Магистри“, „Блус трафик“, Васко Кръпката, "Силует" и "Демоде" от Горна Оряховица. Тези пет групи сме ветерани и сме абсолютно венчани за рок феста. Другите пет ще са някакви нови, които сега тепърва ги сглобявам. Но петък ще видим някакви нови групи за „Миндя“, в събота сме старите ветерани. В неделята обаче по много настойчива молба на нашия приятел Дидо Млазев – кмета на Елена, местим купона в Елена под надслов: „Миндя рокфест“ гостува на Елена. В неделя, които групи са оживели, оцелели и си стоят на краката, ще свирят и в Елена. Това е планът за фестивала тази година, който, ако се осъществи, ще бъде много по-гранд събитието от всичко, което сме виждали досега.

Рокът е имал най-голяма социална сила в началото на 70-те. Сега нов период на възраждане ли преживява или ще бъде сменен с друга музика?

Той до някаква степен бе сменен с други музики, които в известен смисъл са наши братовчеди – които произлязоха от черната музика, от регето. Сега се появиха някакви смесици с джаза, но това е голямото семейство на рокендрола. Вярно е, че има известна липса на усет за надигаща се революционност, каквато имаше в тази музика. Имало е 50-те години, които не помня, но през 60-те години вече помня, че имаше усет, че идва нов свят, с нова енергия. Това го няма в рокендрола в момента, но ако той е жизнена форма и израз на свободомислие, в което аз вярвам, няма начин тези световни брожения да не се излеят в и около рокендрола. Но в момента, наистина, рокендролът малко прилича на теб - младеещ пич, който май все пак е на 40 и който леко се е подстригал.

А сега трябва в тая криза да чакаме новите Led Zeppelin да се появят в тая криза?

Ако рокендролът е това, което си мислим, че е, ще се появи нещо много важно. Засега има много добри поддържащи усилия. Джо Бонамаса е гениален музикант, но той поддържа ситуацията, той не води до някакви нови победи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!