''Всички регистрирани безработни у нас - на полето за задължителен труд!''

Асоциацията на земеделските производители настоява за това пред оперативния щаб, притеснява се, че европейските зелени коридори ще ни оставят без работници

OFFNews 03 април 2020 в 11:50 68852 13

Всички регистрирани безработни в бюрата по труда да полагат задължителен 14-дневен труд в селското стопанство.

Това иска Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ), която изпрати официално писмо до Националния оперативен щаб за борба с коронавируса и съобщи за исканията си в прессъобщение до медиите. В него от АЗПБ което изразяват своите притеснения от въвеждането на европейски зелени коридори за т.нар "критични работници", в които влизат и заетите в селското стопанство. Тревогата им, че ще останат без работна ръка води дори до това да предложат задължителния труд.

От асоциацията разясняват, че в разгара на кризата старите страни-членки от Западна Европа изпитват остър недостиг на сезонни селскостопански служители, който се измерва в стотици хиляди работни места. Редица държави вече настояват за специални процедури за гарантиране на безпрепятствено преминаване на работници от Източна Европа - пишат те.

Членовете на АЗПБ изразяват своите опасения, че ако се даде възможност на нашите работници да отидат на "сезонен гурбет" във високорискови държави, те неминуемо ще застрашат българските земеделски стопанства при завръщането си в родината след приключване на временния им ангажимент. Свободното им движение, освен удар по сектор "Земеделие", може да застраши и голяма част от населението, смятат от АЗПБ.

АЗПБ твърди, че водещите посредници на работна ръка у нас вече активно търсят български работници за Англия, Германия и Испания - "страни с изключително високо ниво на разпространение на коронавирус и хиляди смъртни случаи".

Асоциацията призовава Националния оперативен щаб, в случай, че се вземе решение за отварянето на подобни зелени коридори за работници, те да не бъдат допускани обратно в страната, докато не приключат извънредните мерки - както в съответната държава-приемник, така и в България. Работниците също така трябва да бъдат предварително информирани за тези мерки.

Предложението за 14-дневния извънреден задължителен труд на безработните идва ден, след като от земеделската асоциация, заедно с още 40 браншови организация подписаха общ апел за специални мерки за карантиниране на земеделски работници.

"Отправихме предложение до министър Десислава Танева безработните лица, които са регистрирани в "Бюрата по труда" в цялата страна, да могат да полагат обществено полезен труд в сферата на селското стопанство. Хиляди българи се регистрират ежедневно на трудовата борса, а земеделието страда от остър недостиг на работници. В тази кризисна ситуация ще бъде изключително полезно те да помагат в земеделските стопанства. Уверявам, че работа има, и въпреки студената пролет, очакваме добра реколта от плодове и зеленчуци. В тази връзка имаме и други предложения, свързани с ангажимент на търговските вериги за продажба на хранителни продукти, от които минимум 50% да бъдат произведени в България." споделя Венцислав Върбанов, председател на АЗПБ.

По неговите думи селското стопанство е спасявало България при всички национални кризи досега. Именно затова той отправи апел за разбиране и ефективни действия от страна на кризисния щаб и Народното събрание.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3006

13

Михаил Василев

08.04 2020 в 19:43

Защо си безработен ,какво значи безработен ,това значи човек който не иска да работи ,да заслужи средства за собственото си съществуване да паразитира да е в тежест на близки и национална осигурителна система .Определенията в този смисъл са две :паразит или циганин

13507

12

Eх, пустий български Бизнес, не разбира от европейски ценности... Хора, стоки и капитали.
Навремето подпичкосвахте за конКОРентноспособни работници. Хората ви разбраха и избягаха.
Защо, така няма мераклии да бачкат при вас?

23293

11

Стефан

04.04 2020 в 03:08

Толкова повече, че те са професионалисти, да?

3011

10

Rumen Petrov

04.04 2020 в 01:47

А защо аджеба плащаме осигуровки във фонд безработица? Не е ли за да вземем обезщетение в случай че бъдем съкратени? Бюрата по труда могат и са длъжни да насочват безработни имащи опит в селското стопанство към нашите земеделски производители. А такива хора с опит са основно завърналите се масово гастърбайтери от Англия Испания и прочие. Като дойдат тук те се регистрират в бюрото по труда и взимат огромни обезщетения. Ако тези гастърбайтери откажат офертата за нивата просто да им се спира обезщетението и държавата печели.

23293

9

Стефан

04.04 2020 в 01:17

А щом "на Запад" се плаща - що не си вършат тая работа сами? Щото всъщност не се плаща?

Йок пичове, тоя път не настъпихте мотиката. Скочихте и, затова ви боли.
А като не плащате - не стига за преборване на страха. Айде си гледайте либерално-европическите реклами за дебили сами.
Аман от овехтели тролове от времето на клинтън и обамка.

8045

8

Edi Machikyan

03.04 2020 в 20:22

Навремето, някъде предлага двадесет години един колега попита американски бизнесмен от български произход. Защо у нас капитализма някакси не се получава.
Човекът, който по време на британското движение (строежа на Димитровград) е избягал от България, го погледна и каза:
Ами защото момче, в България другарите капиталиси така и не разбраха, че капитализъм с бригадирско движение не се прави. При капитализма за всичко се плаща. Дори и труда.

3232

6

tarabata

03.04 2020 в 14:13

ХАХАХАХАХАХАХАХАХААХАХАХАХААХ
Не било тоталитаризъм, най-ми било демокрация, както тук, така и в Германия, или обратно беше?!

6506

5

bobacko

03.04 2020 в 13:33

Щели да избягат българите по зелените коридори. Ама те не бягат бе другари, просто отиват на много по-платени места. Като не искате да бягат, започнете да плащате като в белите държави.

6506

4

bobacko

03.04 2020 в 13:30

КомунизЪма си бил отишъл? И кога е станало това, че нещо съм го пропуснал. Обществено полезен труд не е ли вид наказание за извършено закононарушение или бъркам? Най-добре да дойдат ТКЗС-етата. И танковете